Έχουμε φτιάξει «καλοκαιρινή φριττάτα» (η συνταγή εδώ: Καλοκαιρινή φριττάτα) με τομάτες και πιπεριές, με σπανάκι και bacon. Σήμερα θα φτιάξουμε μια ανοιξιάτικη, πιο ελαφριά και πιο χορτοφαγική.  Θα βάλουμε σπαράγγια, μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, φρέσκο κρεμμυδάκι και μια στάλα κρέμα γάλακτος και θα απολαύσουμε μια ομελέτα …. αλλιώς, γιατί θα τη φτιάξουμε στο φούρνο!

Χρειάζεσαι (για 4 άτομα):

Ένα μεγάλο στρογγυλό τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Αν δεν έχεις μη σκας, οποιοδήποτε pyrex ή ταρτιέρα είναι μια χαρά. 
  • 8 μεγάλα αβγά
  • 175 ml. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1/2 ματσάκι φρέσκα και τρυφερά σπαράγγια – ολόκληρα
    • Θα κόψεις το κάτω μέρος του κοτσανιού και αν χρειάζεται θα ξεφλουδίσεις με το pealer.  Αν θέλεις μπορείς να τα κόψεις στα 2 ή στα τρία
  • 6 μεγάλα, λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 4 κρεμμύδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. τυρί, κατσικίσιο, θρυμματισμένο

Αν δεν είσαι χορτοφάγος μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα και 80 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο.

Επίσης μπορείς να προσθέσεις και ότι άλλο ανοιξιάτικο υλικό σου αρέσει. Τα κολοκυθάκια και οι πατάτες ταιριάζουν πολύ. 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάς, με το σύρμα ή το mixer τα αβγά και προσθέτεις την κρέμα το αλατοπίπερο και το ζαμπόν — αν βάλεις.
  3. Αν το σκεύος σου πηγαίνει από τη φωτιά στο φούρνο τοποθέτησε το πάνω στην εστία, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάλε το βούτυρο να λιώσει.  Πρόσθεσε τα σπαράγγια και σοτάρισε μέχρι να γίνουν τραγανά (2-4 λεπτά), πρόσθεσε τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι και το σκόρδο και σοτάρισε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  4. Χαμήλωσε τη φωτιά και άδειασε τα αβγά από πάνω.  Μόλις δεις ότι το μείγμα ψήνεται στις άκρες (3-4 λεπτά) πασπάλισε με το θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί και φούρνισε για 15-17 λεπτά μέχρι να ψηθεί η fritatta.

Aν δεν έχεις τέτοιο σκεύος (τα μαντεμένια τηγάνια ή σχαροτήγανα είναι ιδανικά για αυτή τη δουλειά) θα ξεκινήσεις την διαδικασία σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, θα μεταφέρεις το μείγμα, πριν προσθέσεις τα αβγά, στο σκεύος που θα μπει στο φούρνο, θα αδειάσεις το μείγμα των αβγών από πάνω και θα φουρνίσεις για 1-2 λεπτά παραπάνω.

Σερβίρεις αμέσως με φρέσκο ψωμάκι, ζεστές αραβικές πιτούλες ή φρυγανισμένο σκορδόψωμο.

Advertisements