Μια σάλτσα που θα ετοιμάσεις όταν βρεις ώριμες, γλυκές, μεγάλες κόκκινες τομάτες και γυαλιστερές, υπέροχες μελιτζάνες — φλάσκες. 

Μια σάλτσα που θα βάλεις στο ρύζι ή στα μακαρόνια, στην ομελέτα ή στην στραπατσάδα, πάνω από την μπριζόλα ή το ψητό κρέας και στο σάντουιτς, την tortilla ή την αραβική πιτούλα αλλά που θα απολαύσεις και σαν dip με ξεροψημένες πίτες, chips ή σκορδόψωμο.

Πιο passe-partout, δεν γίνεται.  Είναι πανεύκολη, ετοιμάζεται γρήγορα και θα την αποθηκεύσεις σε βαζάκια με λίγο λαδάκι από πάνω ή και στην κατάψυξη και θα βγάζεις λίγο ή πολύ ανάλογα με τις ανάγκες.

Χρειάζεσαι:

  • Ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί
  • 3 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε μέτριους κύβους ή σε μακρόστενες φέτες (ότι σε βολεύει)
  • 1- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (λιγότερο αν δεν σου αρέσουν τα καυτερά και περισσότερο αν σου αρέσουν)
  • 2 κ.σ. πελτέ τομάτας 
  • 700 γρ. ώριμες, φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 500 γρ. τομάτες κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Μπόλικο αλατοπίπερο

Διαδικασία:

  1. Ζεσταίνεις καλά, μια φαρδιά κατσαρόλα ή ένα πλατύ και ψηλό τηγάνι, προσθέτεις (αφού κάψει το σκεύος) αρκετό ελαιόλαδο — όσο να σκεπάσει τον πάτο και μια στάλα ακόμα –.
  2. Ρίξε στο καυτό λάδι τόσες μελιτζάνες όσο να καλύψουν τον πάτο (1 σειρά, με λίγο χώρο ανάμεσα) και τηγάνισε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.  Αποσύρεις με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί, πιέζεις για να στραγγίξουν καλά, και,  συνεχίζεις μέχρι να τηγανίσεις όλες τις μελιτζάνες.  Προσθέτεις ελαιόλαδο, αν χρειάζεται.
  3. Στο ίδιο σκεύος, πρόσθεσε λίγο λάδι αν είναι απαραίτητο και, σε μέτρια φωτιά, σοτάρισε το κρεμμύδι πρώτα για 2-3 λεπτά και μετά το σκόρδο για 1-2 λεπτά ακόμα.  Μόλις μαλακώσουν, προσθέτεις το μπούκοβο και σοτάρεις μέχρι να μυρίσει ο χώρος από το καυτό μπούκοβο.  Χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε τον πελτέ τομάτας.  Ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά για 1 λεπτό και πρόσθεσε τις ψιλοκομμένες τομάτες ή το κονκασέ.
  4. Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις τη ζάχαρη και σιγοβράζεις, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί στο ¼ της ποσότητας.
  5. Ρίξε μέσα στο μείγμα τις μελιτζάνες, λίγες-λίγες και σπρώχνε με μια κουτάλα ώστε να βυθιστούν στη σάλτσα.  Συνέχισε, μια-μια σειρά, μέχρι όλες οι μελιτζάνες να βυθιστούν στην σάλτσα.  Συνέχισε το ψήσιμο, πάντα σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 20 με 25 λεπτά.
  6. Προσπάθησε να μην ανακατέψεις το μείγμα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  7. Όταν τελειώσει η σάλτσα αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αφήνεις να κρυώσει πολύ καλά πριν την αποθηκεύσεις σε δοχεία για να την χρησιμοποιήσεις όταν σου χρειασθεί.

Αν βάλεις τη σάλτσα σε γυάλινα βαζάκια σκέπασε το μείγμα με λίγο ελαιόλαδο και κλείσε καλά το δοχείο για να διατηρηθεί ολόκληρο το καλοκαίρι, μη σου πω και τον χειμώνα!

Advertisements