Cake το λες, τούρτα το λες, αμαρτία το λες, ευκολάκι το λες.  Μόλις 40 λεπτά και 1 μπολ σε κρατάνε μακριά από αυτό το γλύκισμα.

Γιατί; μα γιατί θα το φτιάξεις όλο σε ένα μπολ και θέλεις ακριβώς 40 λεπτά για να το δοκιμάσεις και, φυσικά, να το απολαύσεις.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να προσφέρεις ή να δοκιμάσεις κάτι που έφτιαξες με τα χέρια σου.  Είτε είσαι master chef, είσαι εργαζόμενη νοικοκυρά ή μαγειρεύεις απλά και καθημερινά, δεν έχεις πάντα την πολυτέλεια του χρόνου.  Πέρα από αυτό, μια απλή και εύκολη συνταγή είναι αυτό, που, πολλές φορές, θα σου δώσει την υπέρτατη ικανοποίηση, κυρίως, αν έχεις περάσει μια μεγάλη, δύσκολη και κουραστική μέρα.

Χρειάζεσαι:

Ένα μακρόστενο ταψί 22Χ32, ένα μπολ, ένα σύρμα ή ένα mixer χειρός — που δεν είναι και απαραίτητο — και, αναμονή 40 λεπτά.

Υλικά για το cake:

  • 240 ml. νερό
  • 120 γρ. βούτυρο, φρέσκο
  • 50 γρ. σοκολάτα bitter
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 115 γρ. sour cream ή γιαούρτι ή τυρί κρέμα ή cottage cheese ή αριάνι (οδηγίες σε αυτό το link: Sour cream)
  • 3/4 κ.γ. σκόνη espresso (προαιρετικό, ωστόσο θα ενισχύσει την γεύση της σοκολάτας) 
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
Υλικά για το γλάσο:
  • 240 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 6 κ.σ. γάλα (πλήρες)
  • 50 γρ. σοκολάτα bitter
  • 400 – 450 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και αλευροβουτυρώνεις το ταψί σου.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το νερό με το βούτυρο και την σοκολάτα.  Μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αποσύρεις από την φωτιά.
  3. Προσθέτεις, σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το σύρμα ή μια ξύλινη σπάτουλα το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, τη ζάχαρη και τη σκόνη espresso (αν χρησιμοποιήσεις) και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Προσθέτεις τα αβγά μαζί με sour cream (ή ότι βάλεις σε αντικατάσταση).  Ανακατεύεις καλά και αδειάζεις το μείγμα στο αλευροβουτυρωμένο ταψί.
  5. Φουρνίζεις για 20-25 λεπτά μέχρι να δεις ότι το μείγμα ξεκολλάει από τα πλάγια και αν το πιέσεις, ελαφρά,  επανέρχεται αμέσως.
  6. Αποσύρεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει.
  7. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεις το γλάσο.  Βάλε το βούτυρο με το γάλα και την σοκολάτα σε μια κατσαρόλα και ζέστανε (να σιβοβράζει) ανακατεύοντας την σοκολάτα μέχρι να λιώσει.
  8. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις λίγη-λίγη τη ζάχαρη.  Εδώ θα πρέπει να χτυπήσεις το μείγμα με το mixer χειρός μέχρι να αφρατέψει το μείγμα σου.  Αν είναι πολύ υγρό, τοποθέτησε το στο ψυγείο μέχρι να σφίξει αρκετά και χτύπησε το ξανά με το mixer.
  9. Πρόσθεσε τη βανίλια, ανακάτεψε και άπλωσε το πάνω από το cake με μια marise ή μια σπάτουλα.
  10. Κόβεις σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρεις.

Μπορείς να πασπαλίσεις με τρούφα σοκολάτας και ξηρούς καρπούς ή να βάλεις δίπλα ένα μπολ με σαντιγί.

Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις στο μείγμα (του cake ή του γλάσου ή και στα δύο cognac, amaretto ή κάποιο άλλο liqueur που σου αρέσει όπως Tia Maria, Kalhua ή Baileys.

Photo by Posie Harwood
Advertisements