Αν βρεις φρέσκα αβγά, από το χωριό ή στη λαϊκή και μαζί φρέσκο σπανάκι (αν είναι και baby ακόμα καλύτερα) μη χάσεις την ευκαιρία να φτιάξεις αυτό το πιάτο που μοιάζει με σαγανάκι και που θα έχει άνοιξη, γεύση, μυρωδιά και δύναμη … όλα σε μια μπουκιά.

Σίγουρα δεν είναι το πιο διαιτητικό φαγητό που θα φτιάξεις γιατί, θέλει το φρέσκο ή το φρυγανισμένο ψωμάκι του, θέλει και τη μπυρίτσα ή το κρασάκι του αλλά… ζεις μόνο μια φορά, απόλαυσε το σήμερα. Δίαιτα και διατροφή από αύριο πάλι.  Άσε που είναι πανεύκολο και γρήγορο για να ετοιμάσεις όταν «βαριέσαι» να μαγειρέψεις ή μόλις έχεις γυρίσει από τη θάλασσα, την βόλτα στα μαγαζιά ή τη δουλειά και πεινάς ΠΟΛΥ!.

Θα χρειαστείς:

Ιδανικά θέλεις μικρά, ατομικά μπολάκια που μπαίνουν στο φούρνο (γάστρες πήλινες ή από βακελίτη ή εκείνα τα υπέροχα μπολάκια που έχεις για το σουφλέ.  Κάνουν όμως και εκείνα τα μικρού μεγέθους τετράγωνα pyrex που είχε η μαμά σου!!!
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 140 γρ. σπανάκι
    • αν είναι baby θα το βάλεις όπως είναι (αφού το πλύνεις και το στραγγίξεις καλά) διαφορετικά αφού πλύνεις καλά το σπανάκι και το στραγγίξεις θα το ψιλοκόψεις
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα  αποφλοιωμένα τοματάκια (≈400 γρ.)
  • 1 κ.σ. τριμμένο κύμινο
    • αν δεν αγαπάς το κύμινο — ταιριάζει όμως πολύ με τη συνταγή αυτή — μπορείς να βάλεις όποιο άλλο μπαχαρικό προτιμάς
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γ. γλυκιά paprika
  • 2 κ.γ. καυτή σάλτσα π.χ. tabasco ή 1 κ.γ. μπούκοβο ή πιπέρι cayenne (προαιρετικά)
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 60 γρ. τριμμένη φέτα

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C.
  2. Βάζεις το λάδι σε ένα μέτριο, βαθύ τηγάνι, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτεις το κρεμμύδι και ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσει (περίπου 5 λεπτά),  Προσθέτεις το σπανάκι και ανακατεύεις μέχρι να μαραθεί — ακόμα 2 λεπτά — και αποσύρεις από τη φωτιά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις τις τομάτες με το κύμινο, την paprica και το αλατοπίπερο μαζί με ότι καυτερό προσθέσεις (αν προσθέσεις).
  4. Ανακατεύεις, προσθέτεις το σπανάκι που έχεις αφήσει στην άκρη και μοιράζεις το σύνολο σε 4 σκεύη όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω.
  5. Κάνε με ένα κουτάλι ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο, σπάσε ένα αβγό, πασπάλισε με –ελάχιστο — αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την τριμμένη φέτα.
    • Αν δεν έχεις τέσσερα σκεύη μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πυρίμαχο σκεύος που θα αδειάσεις όλο το μείγμα θα κάνεις 4 βαθουλώματα κοντά στις 4 γωνίες και θα σπάσεις εκεί μέσα τα αβγά. 
  6. Φουρνίζεις για 10-15 λεπτά, μέχρι να δεις ότι έχει ψηθεί ο κρόκος.

 

Advertisements