Μου αρέσουν πολύ οι σαλάτες.  Γιατί είναι συνοδευτικές αλλά μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα.  Γιατί είναι δροσερές και ελαφριές, μη σου πω και διαιτητικές. 

Μου αρέσουν επίσης οι έξυπνοι συνδυασμοί, όχι μόνο γευστικά αλλά και χρωματικά.  Αν σου αρέσουν οι σαλάτες, το καρπούζι και τα τοματίνια δες μια τέλεια σαλάτα που ανακάλυψα στο Food52 (η φωτογραφία του James Ransom).

Για να την φτιάξεις θα χρειασθείς για 2-4 μερίδες:

Για την σαλάτα:

  • 150 γρ. ρόκα (αν βρεις baby και άγρια, καλύτερα — υπάρχει στα supermarkets σε αεροστεγή συσκευασία).
  • 60 γρ. δυόσμο, τεμαχισμένο
  • 60 γρ. φρέσκο κόλλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
  • 60 γρ. βασιλικό, μόνο τα φύλλα (αν είναι πλατύφυλλος θα τα τεμαχίσεις λίγο)
    • Αν δεν σου αρέσουν οι τόσο έντονες γεύσεις μπορείς ένα ή όλα από τα 3 προηγούμενα να τα αντικαταστήσεις με φρέσκο σπανάκι, μαϊντανό, αντίδια, endives, μαρούλι, celery ή ότι άλλο αγαπάς, ωστόσο η ρόκα είναι απαραίτητη! γιατί «παντρεύεται» τέλεια με το καρπούζι)
  • 400 γρ. καρπούζι (θα βγάλεις τα κουκούτσια) σε κύβους
  • 150 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 75 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή κουκουνάρια
  • 35 γρ. τυρί σε μικρές φλούδες (παρμεζάνα, pecorino, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα) από οποιοδήποτε σκληρό πικάντικο κίτρινο τυρί

Για την vinaigrette:

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Λίγο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρέσκο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο ή (αν έχεις) λάδι τρούφας

Ξεκινάς με την vinaigrette. Ανακατεύεις το λεμόνι, το ξύσμα, το δενδρολίβανο με το πιπέρι σε ένα μπολ.  Προσθέτεις λίγο-λίγο το λάδι και χτυπάς με ένα πιρούνι ή το σύρμα μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.  Απατοπιπερώνεις, δοκιμάζεις, ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη ή βάζεις στο ψυγείο μέχρινα έρθει η ώρα να ετοιμάσεις την σαλάτα.

Για να ετοιμάσεις τη σαλάτα:  Βάλε τα τοματίνια και το κομμένο καρπούζι σε ένα μπολ πρόσθεσε 1-2 κ.σ. από τη vinaigrette που έχεις ετοιμάσει και ανακάτεψε καλά προσέχοντας να μην λιώσεις το καρπούζι.  Άφησε να μαριναριστούν για 10 περίπου λεπτά.

Για να ολοκληρώσεις: Στην σαλατιέρα σου ανακάτεψε όλα τα πράσινα, το τυρί και τους ξηρούς καρπούς, πρόσθεσε λίγη-λίγη vinaigrette (ίσα να καλυφθούν τα πράσινα, χωρίς να περισσεύει στην σαλατιέρα).  Άδειασε από πάνω το καρπούζι με τα τοματίνια, ανακάτεψε ακόμα μια φορά και σερβίρεις με φρέσκο ψωμάκι ή καβουρδισμένο σκορδόψωμο και ένα ποτήρι δροσερό κρασί.

Ιδέα: Στο τέλος, αν έχεις, πασπάλισε, από πάνω (ακριβώς πριν σερβίρεις) μερικές σταγόνες μπαλσάμικο, σε κρέμα, και, η σαλάτα σου θα απογειωθεί! 

Μπορείς, επίσης, αν δεν είσαι χορτοφάγος να πασπαλίσεις από πάνω την σαλάτα σου με λίγο καβουρδισμένο και τραγανό bacon.

 

Advertisements