Σου αρέσουν τα αβγά.  Πρωτεΐνη σκέτη, δυναμωτικά, χορταστικά και εύκολα στην διαχείρισή τους.  

Αν το σκεφτείς, θα δεις ότι βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια.  Αβγά μάτια ή βραστά, αβγά ποσέ ή ομελέτα και από την άλλη τα κοινά καθημερινά σάντουιτς ή η pizza που επίσης βαρέθηκες.

Τι λες λοιπόν να φτιάξουμε κάτι σαν πεϊνερλί που δεν είναι πεϊνερλί αλλά θα μοιάζει πολύ.  Που θα αποτελέσει πλήρη τροφή για σένα και την οικογένεια ή ένα πρόχειρο σνακ για την ώρα που κάθεσαι στη βεράντα ή βλέπεις τηλεόραση.

Ξέρω, ξέρω, θα μου πεις πάλι για την χοληστερίνη.  Κατ’αρχήν ακούω ότι είναι μύθος* πως ανεβαίνει η χοληστερίνη με τα αβγά αλλά, από την άλλη δεν λέω να φτιάχνεις αυτό το φαγητό κάθε μέρα ούτε να φας δέκα αβγά στην καθισιά σου.

Για τέσσερα άτομα χρειάζεσαι:
  • 4 μπαγκέτες ή φραντζολάκια που θα κόψεις κατά μήκος το 1/3 (το καπάκι) και θα σκάψεις την ψίχα για να δημιουργήσεις βαθούλωμα.
    • Αν βρεις, να πάρεις, τις μικρές — μισές — μπαγκέτες ή φραντζολάκια που έχουν το σχήμα βάρκας
  • 5 αβγά
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 100 γρ. pancetta ή bacon που θα ψιλοκόψεις και τα τσιγαρίσεις μέχρι να γίνει τραγανή
    • μπορείς να επιλέξεις γαλοπούλα ή ζαμπόν ή λουκάνικο ή όποιο άλλο αλλαντικό σου αρέσει, καλό είναι πάντως να έχει λίγο λίπος για να τσιγαριστεί και να γίνει τραγανό
  • 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί που προτιμάς) — και λίγο για πασπάλισμα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
    • εναλλακτικά μπορείς να βάλεις ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή όποιο άλλο μυρωδικό σου αρέσει (μαϊντανό, άνηθο, ρίγανη, βασιλικό ή ότι άλλο…)
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Μπορείς να πασπαλίσεις από πάνω με όποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό σου αρέσει (paprika καπνιστή, μπούκοβο ή cayenne, θυμάρι, ρίγανη ή δυόσμο κ.τ.λ.

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.  Κόβεις το καπάκι κατά μήκος από τις μπαγκέτες ή τα φραντζολάκια, και αδειάζεις την ψίχα.
  2. Σε ένα μπολ ανακάτεψε καλά την κρέμα γάλακτος με τα αβγά, πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με αλάτι και πιπέρι — προσοχή στο αλάτι αν είναι αλμυρό ή πικάντικο το αλλαντικό σου ή το τυρί —
  3. Στρώσε τις βαρκούλες που έχεις ετοιμάσει στο ταψί του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και με μια κουτάλα μοίρασε το μείγμα.
  4. Πασπάλισε με λίγο τριμμένο τυρί και βάλε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια και να φουσκώσει το τυρί. Αν έχεις επιλέξει να πασπαλίσεις με κάποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό, είναι η στιγμή να το κάνεις.
  5. Αφήνεις να κρυώσουν οι βαρκούλες σου για 1-2 λεπτά και σερβίρεις ζεστά σε ολόκληρα κομμάτια ή κομμένα σε φέτες.

Μια φρέσκια σαλάτα, ένα δροσερό κρασί ή μια παγωμένη μπύρα θα ολοκληρώσουν, στην εντέλεια, αυτό το snack. Για τα παιδάκια θα συνοδέψεις με ένα χυμό, γάλα ή αναψυκτικό.

______________________________________________________________________________________

*Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή αλήθεια
Τα αυγά είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, η ενοχοποίησή τους ωστόσο για αύξηση της χοληστερίνης έχει οδηγήσει αρκετούς στον αποκλεισμό ή τον σημαντικό περιορισμό τους.
Ένα αυγό απαρτίζεται από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι. Ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών. Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη. Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Ένα βραστό αυγό (περίπου 50γρ.) περιέχει κατά μέσο όρο 77,5 θερμίδες, 6,3γρ. πρωτεΐνης, 5,3γρ. λίπους, 0,56γρ. υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα, στο πλαίσιο της γενικευμένης οδηγίας για αποφυγή τροφίμων που αυξάνουν την χοληστερίνη.
 Πηγή: www.onmed.gr
Advertisements