clafoutis.jpg

Αν σου αρέσουν τα κεράσια και θέλεις να τα αξιοποιήσεις περισσότερο από το να τα πλύνεις, να τα βάλεις σε ένα μπολ και να τα φας εδώ σου έχω μία super παραδοσιακή συνταγή που θα φτιάξεις πολύ γρήγορα, χωρίς κόπο με λίγο τρόπο, που θα εντυπωσιάσει όποιον δοκιμάσει.

Θα φτιάξουμε ένα υπέροχο Clafoutis που, παρόλο που είναι καλοκαίρι, τρώγεται χλιαρό με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη ή αν θέλεις να ζήσεις επικίνδυνα με λίγη σαντιγύ και φλούδες αμυγδάλου για διακόσμιση.  Στην κλασσική του εκδοχή θα το δοκιμάσεις  σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.  Δεν είναι παχυντικό, είναι νόστιμο, είναι μυρωδάτο, είναι εποχιακό, εύκολο και εντυπωσιακό.

Το Clafoutis είναι ένα από τα διασημότερα γαλλικά επιδόρπια που παραδοσιακά γίνεται με σκούρα κεράσια σκεπασμένα με μία ανάλαφρη flan*.

Το Clafoutis προέρχεται από την περιοχή Limousin της Νότιας Γαλλίας και η αρχική του παραγωγή, γύρω στον 19ο αιώνα, ήταν αποκλειστικά με σκούρα κεράσια. Στις διάφορες παραλλαγές του το Clafoutis γίνεται με κόκκινα κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια ή και φρούτα του δάσους (cranberries, blackberries) και μαύρα μούρα. Όμως όταν μπαίνουν άλλα φρούτα (εκτός από κεράσια) τότε η ονομασία αλλάζει και γίνεται «Flaugnarde» από την διάλεκτο της  Νότιας Γαλλίας Occitan που σημαίνει “παραγεμίζω”

Υπάρχουν πολλές συνταγές και πολλές παραλλαγές αλλά, μία μαγείρισσα που λατρεύω η Mimi Thorisson, που ζει στην Νότια Γαλλία σε μια καταπληκτική φάρμα και φτιάχνει ονειρεμένα φαγητά και γλυκά, φτιάχνει ένα υπέροχο clafoutis έτσι, πήρα τη συνταγή και μου πέτυχε με τη μία. Δοκίμασε και δεν θα χάσεις.

Θα χρειασθείς:

  • 500 γρ. Κεράσια (σφιχτά, κόκκινα, λεία και ζουμερά)
  • 4 αβγά
  • 50 γρ. αλατισμένο βούτυρο…
    • …και αρκετό για να βουτυρώσεις την ταρτιέρα σου, μπορεί να είναι και κανονικό, δεν είναι απαραίτητο να είναι αλατισμένο
  • 200 ml. πλήρες γάλα
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • 1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία:

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C και απλώνεις (αρκετό) βούτυρο στην ταρτιέρα ή το ταψί σου (στρογγυλό με διάμετρο 28-30 εκ.).
  • Βάλε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και σε σιγανή φωτιά άστο να λυώσει, δεν πρέπει να βράσει μόνο να λιώσει.
  • Πλύνε καλά τα κεράσια, αφαίρεσε τα κουκούτσια και βάλτα σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν. Δες ένα σχετικό video του Άκη Πετρετζίκη http://goo.gl/tIaYyD.  Παλιά τα αφήνανε τα κουκούτσια (κάποιοι ακόμα το κάνουν γιατί θεωρούν ότι προσθέτουν μια ιδιαίτερη γεύση στην σάρκα καθώς ψήνεται. Προσοχή όμως αν το κάνεις ενημέρωσε όποιον δοκιμάσει το Clafoutis, μην τρέχετε στον οδοντίατρο!).
  • Αφού στραγγίξουν τα κεράσια στρώσε τα στην ταρτιέρα σου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς (με το fouet ή αν προτιμάς με το mixer αλλά σε πολύ σιγανή ταχύτητα, δεν θέλεις να φουσκώσει πολύ) το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την βανίλια.  Πρόσθεσε το γάλα και ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας τα αργά. Πρόσθεσε το ανθόνερο και βούτυρο (που θα έχεις λιώσει αλλά πρόσεξε να έχει κρυώσει αρκετά)μέχρι να αποκτήσεις ένα λείο μείγμα που θα ρίξεις πάνω από τα κεράσια σου.
    • Αν θέλεις μπορείς να χτυπήσεις μια ελαφριά κρέμα γάλακτος με ζάχαρη ή χωρίς (ότι προτιμάς) ή να σερβίρεις με ένα μπολ σαντιγύ ή παγωτό βανίλια. 
    • Επίσης, μπορείς, πριν βάλεις το  clafoutis στο φούρνο να πασπαλίσεις την επιφάνεια με φλούδες αμυγδάλου. 
    • Ή, αν προτιμάς, μπορείς πριν βάλεις το γλυκό σου στο φούρνο και μετά να πασπαλίσεις με φλούδες αμυγδάλου.

claffoutis 2

  • Βάζεις στο φούρνο για 15΄στους 200°C και μετά χαμήλωσε στους 180°C και ψήσε το Clafoutis για ακόμα 30΄.
  • Άστο να κρυώσει και να σφίξει, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη και πρόσφερε το χλιαρό. Μπορείς να το σερβίρεις επίσης όπως είπαμε παραπάνω.

cherry clafoutis manger

clafoutis

*Flan: To Flan ή η flan μοιάζει με την δική μας γαλατόπιτα που γίνεται κυρίως με γάλα και αυγά που ψήνονται στο φούρνο.  Στη Γαλλία γίνεται με δύο τρόπους ο ένας είναι να περιχύνεται πάνω από φρέσκα φρούτα (κυρίως σκούρα κεράσια) και ο άλλος να περιχύνεται πάνω από μία βάση από λεπτή ζύμη τάρτας μαζί με φρέσκα φρούτα.

Advertisements