Η σαλάτα μπορεί να είναι από μόνη της ένα πλήρες γεύμα.  Ειδικά το καλοκαίρι με όλα αυτά τα βότανα, τα πράσινα φυτά και τα υπέροχα τοματίνια που μπορούμε να γευτούμε στην Ελλάδα και που πουθενά στον κόσμο δεν έχουν αυτή τη γεύση, τη μυρωδιά και το άρωμα, σε συνδυασμό με μια ποικιλία από τέλεια τυριά και άλλα υλικά μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι μας, κάθε φορά και κάτι όμοιο αλλά συνάμα και διαφορετικό.

Λίγο να αλλάξεις την ποικιλία που θα βάλεις στο πιάτο ή να προσθέσεις διαφορετικό τυρί.  Αν τη μια φορά συνοδέψεις τη σαλάτα με croutons και ξεροψημένο σκορδόψωμο και την άλλη με ένα σπιτικό ψωμί με παντζάρια και καρύδια ή ένα υπέροχο ζυμωτό μπορείς, κάθε φορά, να γεύεσαι και κάτι αλλιώτικο.

Τοματίνια με ricotta, μυρωδικά και vinaigrette μπαλσάμικου

ricotta salad.jpg

 

Η πρώτη μας σαλάτα θα έχει βότανα που θα ανακατέψεις με τη ricotta και θα συνοδεύεται με μια ελαφριά vinaigrette μπαλσάμικου.  Μελετάς τα υλικά, πηγαίνεις στον πλησιέστερο μανάβη ή στη λαϊκή της γειτονιάς και επιλέγεις τι θα προσθέσεις.  Και το τυρί μπορεί να είναι διαφορετικό.  Μπορείς να βάλεις Κατίκι Δομοκού ή Mozzarella, μπορείς να βάλεις flakes παρμεζάνας ή ψητό χαλούμι, παίζει το υπέροχο ταλαγάνι ή το μαστέλο Χίου ή ότι άλλο θέλεις και αγαπάς και να προσθέσεις τα βότανα από πάνω ή στη vinaigrette ή και να μη τα βάλεις καθόλου.  Και κάθε φορά που θα φτιάχνεις αυτή τη σαλάτα θα κάνεις και κάτι διαφορετικό.  Ψωμάκι, κρασάκι ή παγωμένη μπιρίτσα είναι τα μόνα συνοδευτικά που χρειάζεσαι μαζί με καλή παρέα!

Εδώ θα σου δώσω μια βασική συνταγή που θα έχεις σαν οδηγό και μετά, αναλαμβάνεις τα ηνία και την δημιουργία με την δική σου υπογραφή.  Η σαλάτα αυτή είναι για 4 άτομα, θέλεις γύρω στα 15 λεπτά να την ετοιμάσεις και δεν έχει πάνω από 128 θερμίδες η μερίδα.

Για την Ricotta:

  • 250 γρ. τυρί ricotta
  • 2 φύλλα, πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

Για τη σαλάτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι (κρέμα)
  • Αλάτι-Πιπέρι
  • 450 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
    • Αν βρεις πάρε τη συσκευασία με τα διαφορετικά τοματίνια (κίτρινα, κόκκινα και σκούρα – σχεδόν μαύρα –) δεν είναι μόνο εντυπωσιακά είναι και τέλεια στη γεύση!tomat;inia
  • ½ αγγούρι ή 2-3 τρυφερά αγγουράκια Αιγύπτου κομμένα στη μέση, κατά μήκος, και σε φέτες
  • 6 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά, κομμένη σε φέτες (προαιρετικά αν δεν σου αρέσουν τα πολύ καυτερά αν και με τα υπόλοιπα υλικά δε θα είναι τόσο καυτερό το αποτέλεσμα!)
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1/4 ματσάκι βασιλικού (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη (μόνο τα φύλλα).

Οδηγίες

  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζεις την ricotta cheese και ανακατεύεις με όλα τα βότανα. Αφήνεις στην άκρη.
  2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις με το σύρμα το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.
  3. Σε μια πιατέλα τοποθετεις τα τοματίνια, τα αγγουράκια, τα ραπανάκια, την πιπεριά και τα κρεμμύδι και ραντίζεις από πάνω με την vinaigrette μπαλσάμικου που έχεις ετοιμάσει. Αλατοπιπερώνεις και με ένα κουτάλι βάζεις σε διάφορα σημεία από μία κουταλιά της σούπας την έτοιμη ricotta.
  4. Πασπαλίζεις με τον φρέσκο βασιλικό και τη ρίγανη, προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις.

Ρόκα, καλαμπόκι και κατσικίσιο τυρί

arugula

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις βαρετές σαλάτες που σου κόβουν την όρεσξη.  Αυτή η σαλάτα είναι καλοκαιρινή, ελαφρά πικάντικη, χρωματιστή και μυρωδάτη. Ο συνδυασμός της πιπεράτης ρόκας με το γλυκό καλαμπόκι και το πικάντικο τυρί έχει μια απίθανη ισορροπία στο πιάτο και θα σου αρέσει πολύ.

Σε μόλις 20 λεπτά θα σερβίρεις μια υπέροχη σαλάτα για 6 άτομα

Υλικά:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (extra παρθένο, καλύτερα) – χωρισμένο σε 2 δόσεις
  • 500 γρ. καλαμπόκι (κατεψυγμένο ή κονσέρβα)
  • Μπορείς φυσικά να πάρεις φρέσκο καλαμπόκι που θα το ξύσεις με ένα κοφτερό μαχαίρι για να βγάλεις τους κόκκους, σε αυτή την περίπτωση χρειάζεσαι 5 κομμάτια)
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. τοματίνια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
  • 150 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 2 – 3 ματσάκια ρόκα ψιλοκομμένη
  • Μπορείς, αν βρεις να βάλεις 1-2 συσκευασίες baby ρόκα που υπάρχει στα supermarket
  • ½ λεμόνι, το χυμό
  • 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί

Οδηγίες:

  1. Τοποθετείς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα φαρδύ τηγάνι και μόλις κάψει προσθέτεις 1 κ.σ. ελαιόλαδο.  Όταν ζεσταθεί αδειάζεις μέσα το καλαμπόκι (τους κόκκους αν είναι φρέσκο και που θα πρέπει να έχει ξεπαγώσει και στραγγίξει καλά, είτε είναι κατεψυγμένο ή από κονσέρβα) και σοτάρεις , ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.  Αφαιρείς από το τηγάνι πάνω σε απορροφητικό χαρτί και αφήνεις να στραγγίξει και να κρυώσει.
  2. Αφού κρυώσει το καλαμπόκι το βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις.
  3. Προσθέτεις το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι, το χυμό από το λεμόνι, ανακατεύεις ελαφρά, αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις.  Βάζεις στο ψυγείο για να δροσίσει λίγο και σερβίρεις με φρέσκο, τραγανό ψωμάκι ή ξεροψημμένες πίτες, tortillas ή σκορδόψωμο.

Σαλάτα με κοτόπουλο και noodles

vietanmese chicken salad1

Η τελευταία μας σαλάτα μας έρχεται από το Vietnam και θα την φτιάξουμε με κοτόπουλο και υπέροχα noodles.  H γεύση της είναι αλλιώτικη, το ίδιο και η υφή. Μαλακιά, τρυφερή και τραγανή, γευστική και θρεπτική γεμάτη λεπτές, πικάντικες, πιπεράτες αλλά και γλυκές γεύσεις που θα σου δώσουν έναν υπέροχο γευστικό συνδυασμό.

Με τα παρακάτω υλικά θα ετοιμάσεις 4-6 μερίδες που η κάθε μια δεν θα ξεπερνάει τις 370 θερμίδες

Ξεκινάμε με το dressing:

  • 3 καυτερές πιπερίτσες (μπορείς να μη τις βάλεις καθόλου ή να βάλεις λιγότερες αν δεν σου αρέσουν τα καυτερά, ωστόσο, τα υπόλοιπα υλικά θα μαλακώσουν τη γεύση!)
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί (ή ρυζιού αν μαγειρεύεις, συχνά, εξωτικά φαγητά)
  • 4 κ.σ. σάλτσα ψαριού (θα τη βρεις στα ράφια με τα ethnic προϊόντα στα supermarkets) εναλλακτικά βάζεις σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • 6 κ.σ. χυμό από lime μαζί με το ξύσμα από ένα Lime
  • 6 κ.σ. λάδι

Συνεχίζουμε με την σαλάτα:

  • 450 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
  • 170 γρ. noodles ρυζιού (υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα supermarkets)
  • 4 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα
  • 8-10 φύλλα από ένα άσπρο λάχανο
  • ½ ματσάκι φρέσκα φύλλα κόλιανδρο,ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι φύλλα μέντας ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

Διαδικασία:

DRESSING:  Ψιλοκόβεις τις πιπεριές (με γάντια και πρόσεξε μη βάλεις τα χέρια στο πρόσωπο ή στα μάτια γιατί καίνε) και αφήνεις στην άκρη.  Σε ένα μπολ πολτοποιείς το σκόρδο και ανακατεύεις με τα υπόλοιπα υλικά (ξύδι, σάλτσα ψαριού ή σάλτσα σόγιας (soy sauce) χυμό και ξύσμα, μαζί με το λάδι.  Προσθέτεις τις ψιλοκομμένες πιπεριές  και αφήνεις στην άκρη.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:  Σε μια κατσαρόλα βάλε μπόλικο αλατισμένο νερό και άφησε να βράσει, σε δυνατή φωτιά.  Μόλις αρχίσει να βράζει και να κάνει μπουρμπουλίθρες το νερό ρίξε μέσα το κοτόπουλο, σκέπασε καλά (στην ανάγκη βάλε ανάμεσα στο καπάκι και την κατσαρόλα μια πετσέτα) σβήσε τη φωτιά  — χωρίς να αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία — και άφησε το κοτόπουλο να μαγειρευτεί για 25-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξεις την κατσαρόλα.  Στο διάστημα αυτό θα ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά σου.  Αφού περάσει το διάστημα αυτό βγάλε το κοτόπουλο, άφησε το να κρυώσει λίγο, και, με τη βοήθεια δύο πηρουνιών ξεψάχνισε το.  Τοποθέτησε το σε μια μεγάλη πιατέλα ή μια σαλατιέρα, ρίξε μια μικρή ποσότητα από το έτοιμο dressing για να πάρει γεύση και βάλε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Μπορείς εναλλακτικά να ψήσεις το κοτόπουλο σε ένα tefal με λίγο αλατοπίπερο μέχρι να κάνει κρούστα απ’έξω και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό. Στη συνέχεια το ξεψαχνίζεις όπως και παραπάνω 

NOODLES: Μουσκεύεις τα noodles σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις λίγο από το dressing (σε μέτρια φωτιά) και αφού σουρώσεις τα noodles καλά — μπορείς να τα κόψεις με ένα ψαλίδι, τρώγονται πιο εύκολα έτσι –, τα σοτάρεις για 5 περίπου λεπτά.  Μπορείς να πιάσεις το τηγάνι από το χερούλι (αν έχεις wok μη διστάσεις να το χρησιμοποιήσεις) και να το κουνάς καλά προς τα πάνω και στα πλάγια κάθε 30 δευτερόλεπτα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ:  Κόψε τα καρότα σε μικρά κομμάτια και πέρασε τα στο food processor ή πέρασε τα από τον τρίφτη, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με το λάχανο.  Στη συνέχεια θα ψιλοκόψεις τον κόλιανδρο, την μέντα ή το δυόσμο και τα κρεμμυδάκια.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:

Βάζεις όλα σου τα υλικά στην πιατέλα ή τη σαλατιέρα που έχεις ήδη βάλει το κοτόπουλο, προσθέτεις το υπόλοιπο dressing, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις.

 

Advertisements