Εξωτικές συνταγές που συνδυάζουν την πρωτεΐνη με το άμυλο, το γλυκό με το πικάντικο, το φρούτο με το κρέας και το ρύζι με τον ξηρό καρπό.

Σε μπέρδεψα;

Και όμως είναι μια απλή συνταγή που αν και έχει αρκετά υλικά δεν χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες.  Τα πάντα μπαίνουν σε ένα σκεύος και ψήνονται σε 40 λεπτά.  Με ένα μαγικό τρόπο το κοτόπουλο θα έχει υπέροχη ρόδινη πέτσα, ζουμερό κρέας και καλομαγειρεμένο ρύζι που, με έναν εξωτικό τρόπο, παντρεύονται με χουρμάδες και φιστίκια. Είναι καυτερό, όσο το θέλεις ενώ οι χουρμάδες θα σου μαλακώσουν την κάψα!

Όμως, παρόλο που σας έχω πει ότι προσπαθώ να βάζω στο blog, απλές και εύκολες συνταγές, αυτή η συνταγή, ενώ δεν είναι καθόλου δύσκολη, θέλει μια προετοιμασία.

Πρέπει να φτιάξεις harissa (Harissa, η εξωτική, πικάντικη κρέμα). Δεν είναι δύσκολη και είναι μια σάλτσα που μπορείς να έχεις καιρό στο ψυγείο και να τη χρησιμοποιείς.  Βέβαια αν δεν έχεις ή δεν μπορείς να φτιάξεις δε χάλασε και ο κόσμος, μπορείς να βρεις οποιαδήποτε σάλτσα/κρέμα chili στο supermarket αλλά, αν θέλεις να κάνεις την αυθεντική συνταγή, η harissa είναι απαραίτητη.  Τα υπόλοιπα υλικά είναι πανεύκολα και τα βρίσκεις παντού.

Για 6 – 8 μερίδες χρειάζεσαι:

Σημείωση: μία καλή επένδυση είναι να αποκτήσεις ένα σκεύος που να μπαίνει από την εστία κατευθείαν στο φούρνο (έτσι γλυτώνεις τα πολλά πλυσίματα και κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη!)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρεδάκι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 4 – 6 μπούτια κοτόπουλο με το κόκκαλο και την πέτσα (κομμένα στα δύο)
  • 2-4 κ.σ. harissa (ανάλογα με το πόσο καυτερό σου αρέσει)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
    • Αν έχεις σπόρους κύμινο (καλύτερα) σου προτείνω να τους καβουρδίσεις λίγο σε ένα καυτό τηγάνι και μετά να τους αλέσεις, θα βγάλουν πολύ περισσότερο άρωμα και γεύση.
  • 1 κ.γ. ginger σε σκόνη
    • προαιρετικά, αν δεν βάλεις ίσως θελήσεις να βάλεις λίγο περισσότερο κύμινο. Εγώ, δεν βάζω ginger, προτιμώ περισσότερο (1/2 κ.γ.) κύμινο.
  • 1 κούπα ρύζι basmati (185-200 γρ.) που θα ξεπλύνεις με μπόλικο κρύο νερό μέχρι να γίνει διάφανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 6-12 χουρμάδες κομμένους στα 3 ή στα 4 (και παραπάνω αν θέλεις)
  • 1 πορτοκάλι μαζί και το ξύσμα
  • 3-4 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο, καβουρδισμένο και ανάλατο (και περισσότερο αν σου αρέσει)

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200ºC.
  2. Βάλε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ για να το αλατοπιπερώσεις καλά.  Πρόσθεσε 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1-2 κ.σ. harissa (ή παραπάνω αν σου αρέσουν τα πολύ καυτερά) και ανακάτεψε καλά να πάει παντού.
  3. Σε ένα πλατύ σκεύος που μπορεί να μπει στο φούρνο, και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνεις 2 κ.σ. λάδι μέχρι να κάψει.
    • Αν δεν έχεις τέτοιο σκεύος θα πρέπει να έχεις έτοιμο ένα pyrex όπου θα αδειάσεις το ρύζι και θα βάλεις από πάνω το κοτόπουλο για να μπει στο φούρνο.
  4. Ρίξε το κρεμμύδι και χαμήλωσε τη φωτιά στο μέτριο.  Πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι και σοτάρισε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα (περίπου 5 λεπτά).  Πρόσθεσε το σκόρδο, μαγείρεψε 1 ακόμη λεπτό και πρόσθεσε 1-2 κ.σ. harissa (ανάλογα με το πόσο πολύ σου αρέσουν και αντέχεις τα καυτερά!).
  5. Ανακάτεψε καλά και ρίξε το ρύζι και, συνέχισε το ανακάτεμα, μέχρι να δεις τους κόκκους του ρυζιού να γυαλίζουν.
  6. Πρόσθεσε τους χουρμάδες, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το χυμό του.  Ανακάτεψε.
  7. Πρόσθεσε ½ κ.γ. αλάτι.
  8. Βάλε το κοτόπουλο – με την πέτσα προς τα επάνω —  πάνω από το ρύζι, βύθισε το λίγο (σαν σε φωλιά) πρόσθεσε το φύλλο δάφνης και 300 ml. νερό.
  9. Μεταφέρεις το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσεις, και  ψήνεις για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να έχει ψηθεί και, ροδίσει, το κοτόπουλο. Ενδιαμέσως, τσεκάρεις και αν χρειάζεται, προσθέτεις ½ ακόμα ποτήρι νερό.
  10. Πριν σερβίρεις πασπαλίζεις με τα καβουρδισμένα φιστίκια.

 

 

 

Πηγή: https://food52.com, φωτογραφίες Alexandra Stafford
Advertisements