Αν σου αρέσουν τα παγωτά και έχεις «κουζινομηχανή» (σε άπταιστα Ελληνικά Food Processor) — πιστεύω ότι μπορείς και στο blender (!) και κατάψυξη στο ψυγείο, σταμάτα να πηγαίνεις στο περίπτερο και στο supermarket για να αγοράσεις παγωτό, το φτιάχνεις γρήγορα και εύκολα, στο σπίτι.

Το αποφασίζεις, το ετοιμάζεις σε ελάχιστο χρόνο και μετά από 4 ώρες το απολαμβάνεις, υγιεινό, σπιτικό και σε ότι γεύση τραβάει η όρεξή σου.  Ούτε μια, ούτε δυο αλλά εννέα διαφορετικές γεύσεις θα βρεις εδώ να!!!

Τα υλικά είναι για 3-4 μερίδες ενώ η περίοδος αναμονής είναι ΤΟ ΠΟΛΥ 4 ώρες!

Σημείωση 1 : Τα κατεψυγμένα φρούτα (μπανάνες, κεράσια,ροδάκινα, φράουλες) μπαίνουν «καθαρισμένα» και χωρίς κουκούτσι στην κατάψυξη (μέσα σε σακούλα τροφίμων κλεισμένη καλά για 5-6 ώρες, τουλάχιστον). Μπορείς, να χρησιμοποιήσεις βερίκοκα ή φρούτα του δάσους όπως rasberries, blueberries ή και ανάμεικτα!).

Σημείωση 2 : Σε όλα τα παγωτά μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα (ίδια με τη γεύση του παγωτού), τριμμένους ξηρούς καρπούς, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένες φλωρεντίνες (που θα φτιάξεις στο σπίτι ακολουθώντας αυτή τη συνταγή: Τραγανές «φλωρεντίνες»νιφάδες ή τρούφα σοκολάτας, χρωματιστή τρούφα, σιρόπι σοκολάτας ή φράουλας, τριμμένο μπισκότο ή σοκολατένια πουράκια ή και 1-2 κόμπους σαντιγί για να το κάνεις πιο ενδιαφέρον και, σίγουρα, πλούσιο.

Σημείωση 3 : Αν θέλεις το παγωτό να είναι κρέμα (να μην έχει κομματάκια φρούτου — ωστόσο είναι καλύτερο), ανακατεύεις στο food processor με τη λεπίδα, διαφορετικά ψιλοκόβεις τα φρούτα — ακόμα και στο multi (όπως είναι κατεψυγμένα) με ένα, το πολύ, δύο click και χτυπάς στο food processor με το φτερό. Μπορείς επίσης να χτυπήσεις όλα σου τα υλικά με το μαχαίρι του food processor ή στο blender για να γίνει απαλό σαν κρέμα το μείγμα σου και, στο τέλος, να προσθέσεις μερικά κομματάκια ψιλοκομμένο φρούτο και να ανακατέψεις με ένα κουτάλι πριν βάλεις στην κατάψυξη.

Σημείωση 4 : Αν δεν βρίσκεις maple syrup ή αν δεν σου αρέσει μπορείς να το αντικαταστήσεις με μέλι (ελάχιστα αραιωμένο με χλιαρό νερό) ή πετιμέζι που αν είναι πολύ πηχτό θα πρέπει, επίσης, να αραιώσεις με λίγο χλιαρό νερό.  

1. Peanut Butter και Σοκολάτα 
Σοκολατένιο, μπανανένιο, δροσερό και ελαφρύ.  Πρόσθεσε από πάνω τριμμένη σοκολάτα και φρέσκια μπανάνα και θα φτιάξεις τέλειο, δροσερό «σαν» παγωτό.
peanut butter and chocolate
Υλικά:
• ½ φλιτζάνι γιαούρτι (130 γρ.) (στραγγιστό και πλήρες αλλά μπορείς και με 2%)
• 4 μπανάνες (κατεψυγμένες)
• 4 κ.σ. (60 ml.) maple syrup
• 80 γρ. κακάο
• 2 κ.σ. peanut butter
• 2 κ.σ. νιφάδες bitter σοκολάτας (ή τρούφα)
Διαδικασία:
1. Χτυπάς στο food processor, όλα τα υλικά εκτός από το peanut butter μέχρι να ενοποιηθούν.
2. Πρόσθεσε το peanut butter και ανακάτεψε.
3. Σερβίρεις σε ψηλό ποτήρι και προσθέτεις μερικές νιφάδες bitter σοκολάτας ή τρούφας
2. Παγωτό Καρύδα (χωρίς γαλακτοκομικά) 
Αν σου αρέσει η καρύδα ή αν έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά αυτό το παγωτό θα σου καλύψει όλες τις ανάγκες σου. coconut flakes
Υλικά:
• 120 ml. γάλα καρύδας
• 120 γρ. νιφάδες καρύδας — και 2-3 κ.σ. για διακόσμηση
• 4 κ.σ. (60 ml.) maple syrup
• ½ κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
• 2 μπανάνες (κατεψυγμένες)
• 4 χωνάκια
Διαδικασία:
1. Ανακάτεψε τα υλικά σου με ένα κουτάλι και χτύπησε τα με το σύρμα στο food processor μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.
2. Άδειασε το μείγμα σε ένα δοχείο, σκέπασε το και βάλε στην κατάψυξη για 4 ώρες.  Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
3. Μοιράζεις σε 4 χωνάκια (ή σε μπολάκια αν προτιμάς) και πασπαλίζεις με μπόλικη τριμμένη καρύδα.
3. Παγωτό κεράσι
Τα κεράσια, εκτός από γευστικά, δίνουν και ένα υπέροχο χρώμα σε αυτό το δροσερό «σαν» παγωτό. cherry ice cream
Υλικά:
• 2 φλιτζάνια (50-60) κατεψυγμένα κεράσια
• 225-250 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό και πλήρες αλλά μπορείς και με 2%)
• 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
• 1 κ.σ. μέλι
Διαδικασία:
1. Χτυπάς στο food processor, τα κεράσια, με το απόσταγμα βανίλιας και το μισό γιαούρτι μέχρι να ενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
2. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι.
3. Ανακατεύεις το υπόλοιπο γιαούρτι με το μέλι και το προσθέτεις πάνω από το μείγμα με τα κεράσια.
4. Σκεπάζεις και στην κατάψυξη για 4 ώρες.  Σερβίρεις με την βοήθεια μιας κουτάλας (ή ice cream scoop για να κάνεις μπάλες βυθίζοντας από πάνω προς τα κάτω ώστε η μπάλα να έχει ένα μείγμα από γιαούρτι-μέλι και γιαούρτι-κεράσι.
4. Παγωτό Μέντα
Αν δεν σου αρέσουν τα πολύ γλυκά αυτό το παγωτό δεν είναι μόνο εξαιρετικά δροσερό και γευστικό έχει και άπειρες πρωτεΐνες και ακόρεστα.  mint chip
Υλικά:
• 125-130 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό και πλήρες αλλά μπορείς και με 2%)
• 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι ή lime
• 1 ώριμο avocado, μαλακό
• 3 μπανάνες, κατεψυγμένες
• 1 κ.σ. απόσταγμα μέντας ή 2 κ.σ. liqueur μέντας ή 10 φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας
• 4 κ.σ. νιφάδες σοκολάτας
Διαδικασία:
1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά, εκτός από τις νιφάδες σοκολάτας μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2. Άδειασε το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι, πρόσθεσε τις νιφάδες σοκολάτας και ανακάτεψε.
3. Σκέπασε το και βάλε στην κατάψυξη για 4 ώρες.  Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.  Σερβίρεις σε μπολάκια
5. Γευστικό παγωτό Mango 
Με τροπική γεύση και έντονη μυρωδιά που θα γίνει ακόμα καλύτερο αν προσθέσεις μερικά φρέσκα κομματάκια φρούτα του δάσους ή φρέσκο mango όταν το σερβίρεις. mango delight
Υλικά:
• 170 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό και πλήρες αλλά μπορείς και με 2%)
• 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
• 1 μεγάλο mango (φρέσκο, κομμένο σε καρεδάκι) – και λίγο για την διακόσμηση
Διαδικασία:
1. Ανακατεύεις τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν και βάζεις στην κατάψυξη για 4 ώρες. Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
6. Τέλειο παγωτό ροδάκινο
Σε μόλις 3 λεπτά και 4 ώρες μπορείς να σερβίρεις ένα μυρωδάτο παγωτό ροδάκινο ή της οικογενείας (άσπρα ή πορτοκαλιά ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα ή όλα μαζί) με κομματάκια φρέσκο φρούτο από πάνω για το σερβίρισμα.peach
Υλικά:
• 80 γρ. κρέμα καρύδας (Υπάρχει στο εμπόριο, αν δε βρεις θα βάλεις αντίστοιχη ποσότητα κρέμα γάλακτος με 1 κ.σ. καρύδα τριμμένη)
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
• 3 μεγάλα ροδάκινα (κατεψυγμένα)
Διαδικασία:
1. Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μεταφέρεις στον κάδο του food processor και χτυπάς μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
2. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα δοχείο που να κλείνει και βάζεις στην κατάψυξη για 4 ώρες. Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
7. Αφράτο παγωτό φράουλα
Μια γεύση που θα σε πάει πίσω στα παιδικά σου χρόνια (εμείς τρώγαμε τέτοιο στο Kάϊρο — λεγόταν «sorbet de fraise».  Είναι υγιεινό και μυρωδάτο, αν το σερβίρεις με νιφάδες σοκολάτας και λίγο σιρόπι φράουλα (σπιτικό, αυτό που σου έχω μάθε με αυτήν την ανάρτηση Η φράουλα γίνεται σιρόπι!) το παγωτό σου θα γίνει super και θα το λατρέψουν όλοι, κυρίως τα παιδιά.  Το τέλειο, δε είναι, ότι μπορείς να το φτιάχνεις όλο το χρόνο γιατί βρίσκεις κατεψυγμένες φράουλες — ή μπορεί να τις έχεις καταψύξει εσύ, όταν είναι η εποχή τους — ενώ το σιρόπι κρατάει μήνες!  Το ίδιο παγωτό μπορείς να φτιάξεις και με φρούτα του δάσους. strawberry
Υλικά:
• 1 κουτί γάλα καρύδας (όπως το εβαπορέ – 400 γρ.)
• 1 1 κ.σ. maple syrup
• 400 γρ. κατεψυγμένες φράουλες
Διαδικασία:
1. Βάλε το κουτί με το γάλα καρύδας στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.  Την επόμενη μέρα άνοιξε (με προσοχή) το κουτί και ξεχώρισε το υγρό από την πιο πηχτή κρέμα.
2. Άδειασε την κρέμα στο food processor, πρόσθεσε το maple syrup και τις φράουλες. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει κρέμα το μείγμα σου.
3. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα δοχείο που να κλείνει και βάζεις στην κατάψυξη για 4 ώρες. Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
8. Παγωτό με αλμυρή καραμέλα
Αν σου αρέσουν τα «γλυκο-αλμυρά» – η αλατισμένη καραμέλα απογειώνει οποιαδήποτε γεύση συνοδεύει — μη διστάσεις να δοκιμάσεις — αυτό το παγωτό θα το λατρέψεις. Πρόσθεσε μερικές νιφάδες bitter σοκολάτας, μερικά cranberries ή χουρμάδες ψιλοκομμένους, ξηρούς καρπούς μαζί με μια φρέσκια μπανάνα και θα με θυμηθείς.salty caramel
Υλικά:
• 60 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό και πλήρες αλλά μπορείς και με 2%)
• 2 κ.σ. Canadian maple syrup
• 10 παγάκια από πλήρες γάλα (θα γεμίσεις τη θήκη για τα παγάκια με γάλα από το προηγούμενο βράδυ)
• 1 μπανάνα, κατεψυγμένη
• 6 χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι – ψιλοκομμένους (κράτα μερικούς για το σερβίρισμα)
• ¼ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία:
1. Στο food processor, χτυπάς το γιαούρτι με το maple syrup, την μπανάνα και το κατεψυγμένο γάλα μέχρι να γίνει αφράτο σαν κρέμα.
2. Μεταφέρεις το μείγμα σε ένα δοχείο, προσθέτεις το αλάτι και τους ψιλοκομμένους χουρμάδες, ανακατεύεις και αδειάζεις το μείγμα σε ένα δοχείο που να κλείνει και βάζεις στην κατάψυξη για 4 ώρες. Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
3. Σερβίρεις πάνω σε μια μπανάνα κομμένη στη μέση με ψιλοκομμένους χουρμάδες και ξηρούς καρπούς.
9. Μπισκότο-παγωτό
Το πιο αγαπημένο παγωτό μικρών και μεγάλων.  Ο μόνος σου προβληματισμός είναι τι μπισκότο θα διαλέξεις. cookies and cream
Υλικά:
• 300 γρ. cashews ή αν προτιμάς άλλο ξηρό καρπό (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, φουντούκια ή και ανάμικτα, στην ίδια ποσότητα) –  Αν θέλεις τους ξηρούς καρπούς να «ακούγονται» και να είναι τραγανοί δεν θα ακολουθήσεις αυτό το βήμα.
• 2 κ.σ. maple syrup
• Χυμό από 1 λεμόνι και το ξύσμα
• ½ φλιτζάνι νερό (120 ml.)
• 1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κ.σ. νιφάδες σοκολάτας
• 60 – 70 γρ. μπισκότα (της επιλογής σου) θρυμματισμένα
Διαδικασία:
1. Μουσκεύεις τους ξηρούς καρπούς σε λίγο νερό για 1-2 ώρες, ξεπλένεις και σκουπίζεις καλά.
2. Βάζεις όλα τα υλικά, εκτός από τα τριμμένα μπισκότα και τις νιφάδες σοκολάτας, στο food processor, και ανακατεύεις μέχρι να γίνουν κρέμα.
3. Προσθέτεις τα μπισκότα και τις νιφάδες και ανακατεύεις πολύ λίγο ίσα-ίσα να ενωθούν με το μείγμα.
4. Αδειάζεις το μείγμα σε ένα δοχείο που να κλείνει και βάζεις στην κατάψυξη για 4 ώρες. Ενδιάμεσα (στο δίωρο περίπου) ανακάτεψε με ένα πιρούνι το μείγμα να αφρατέψει.
5. Σερβίρεις με λίγο τριμμένο μπισκότο, λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς και ξύσμα λεμονιού.
Ιδέες και φωτογραφίες πήρα από το http://www.ba-bamail.com και τις έφερα στα μέτρα μου.
Advertisements