Aν σου αρέσει, έστω και λίγο, η κουζίνα του Μεξικό, αν αγαπάς τα tacos (έχουν και λίγες θερμίδες και τα βρίσκεις παντού), αν σου αρέσει το ψάρι και, κυρίως, αν δεν τρως κρέας, τούτη εδώ η συνταγή θα σου καλύψει όλες σου τις ανάγκες και όχι μόνο.

Γρήγορη, εύκολη, οικονομική συνταγή για κυρίως γεύμα ή για snack, να να έχεις έτοιμο να φάνε τα παιδιά μόλις γυρίσουν από το παιχνίδι ή εσύ με τους φίλους σου μόλις γυρίσετε από την παραλία.

Τα περισσότερα υλικά μπορείς να τα έχεις στο σπίτι και στο ψυγείο. Αυτό που θα πρέπει να προβλέψεις είναι να έχεις ώριμα, μαλακά avocados, και, να ετοιμάσεις τη σαλάτα που θα τα συνοδεύσει, για να ολοκληρώσεις το πιάτο αυτό.

Χρειάζεσαι, για 4 — καλές μερίδες!

Για τη σαλάτα (slaw):

  • 1 μικρό λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, τριμμένο
  • 2 με 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ με 1 καυτερή πιπεριά (μικρή) που θα βγάλεις τα κουκούτσια και θα ψιλοκόψεις
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. χυμό από lime και λίγο ξύσμα
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • ½ κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για το ψάρι:

  • 500-750 γρ. ψάρι (γαλέο, μπακαλιάρο, γλώσσα, πέρκα, τιλάπια, ή ότι άλλο προτιμάς, σε φιλέτο χωρίς κόκαλα)
    • Αν σου είναι πιο εύκολο μπορείς να αγοράσεις έτοιμες κροκέτες ψαριού — που υπάρχουν σε αφθονία στο εμπόριο και που λατρεύουν τα παιδιά!
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. λάδι για τηγάνισμα (σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο – φυσικά μπορείς και ελαιόλαδο αν σου αρέσει καλύτερα)

Για το σερβίρισμα:

  • 12 tortillas καλαμποκιού (που θα βρεις στο εμπόριο)
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό) μόνο τα φύλλα
    1 μεγάλο avocado κομμένο σε φέτες
  • Salsa (έτοιμη από το εμπόριο ή φτιαγμένη από εσένα με βάση τη συνταγή που έχω ήδη αναρτήσει στο παρελθόν και που θα βρεις εδώ: Ετοιμάζουμε Μεξικάνικη “Salsa”

Διαδικασία:

  1. Ξεκινάς από την σαλάτα (slaw) που θα πρέπει να ποτίσει από τα υλικά.  Βάζεις το λάχανο σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζεις με ½ κ.γ. αλάτι.  Τρίψε το καλά με τα χέρια, να πάει το αλάτι παντού και στίβε το πότε πότε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει.  Βάλε το σε ένα τρυπητό και άφησε να σουρώσει για 15 περίπου λεπτά.
  2. Στη συνέχεια βάλε το λάχανο και πάλι στο μπολ, πρόσθεσε το καρότο, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και ανακατεύεις.
  3. Σε ένα μικρό μπολ, με το σύρμα, ανακατεύεις το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα lime με την μαγιονέζα. Δοκίμασε και πρόσθεσε την ζάχαρη με το μέλι, πρόσθεσε αλατοπίπερο και δοκίμασε ξανά να βεβαιωθείς ότι σε ικανοποιεί η γεύση.  Άδειασε το μείγμα πάνω από το λάχανο με το καρότο και ανακάτεψε καλά.  Σκέπασε με μια μεμβράνη και βάλε τη σαλάτα στο ψυγείο.
    • Μπορείς να αφαιρέσεις την καυτερή πιπεριά και το σκόρδο αν δεν σου αρέσουν.
  4. Για να ετοιμάσεις το ψάρι θα πρέπει να το έχεις κόψει σε κομμάτια (σαν μακρόστενες κροκέτες) και αφού το ξεπλύνεις καλά και το στεγνώσεις με απορροφητικό χαρτί.
  5. Σε ένα πιάτο ανακατεύεις το αλεύρι, το αλατοπίπερο και την πάπρικα και στη συνέχεια περνάς το ψάρι στο μείγμα ώστε να το αλευρώσεις, καλά, από όλες τις πλευρές.  Αφήνεις στην άκρη, ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο για 5-10 λεπτά.
  6. Εν τω μεταξύ βάζεις ένα πλατύ τηγάνι στη (μέτρια προς δυνατή) φωτιά και αφού κάψει προσθέτεις το λάδι να ζεσταθεί καλά.  Πρόσθεσε τα φιλέτα ψαριού (όχι όλα μαζί γιατί θα σου χαμηλώσει η θερμοκρασία του λαδιού με αποτέλεσμα να ρουφήξουν περισσότερο λάδι) και τηγάνισε μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές (2-3 λεπτά από κάθε πλευρά).  Να τα γυρίζεις με προσοχή για να μη σου ανοίξουν.  Αφού ψηθούν τα τοποθετείς πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  7. Αφού κρυώσουν λίγο μπορείς να τα διαλύσεις με τα χέρια σε μεγαλούτσικα κομμάτια, μπορείς όμως να τα αφήσεις και ολόκληρα όπως τα έχεις ψήσει.
  8. Για το σερβίρισμα θα πρέπει να βάλεις τις tortillas είτε μια-μια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να τις ζεστάνεις ή για συντομία να τις βάλεις στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να μαλακώσουν και να ζεσταθούν.
  9. Για το σερβίρισμα βάζεις μια στρώση σαλάτας, με ένα – δύο κομμάτια ψάρι και μερικές φέτες avocado από πάνω, πασπαλίζεις με μερικά φύλλα φρέσκο κόλλιανδρο ή μαϊντανό, τυλίγεις ή διπλώνεις και απολαμβάνεις.
  10. Μπορείς, να σερβίρεις τα υλικά ξεχωριστά πάνω στο τραπέζι και να αφήσει να φτιάξει ο καθένας την tortilla του όπως του αρέσει.

Μπορείς επίσης να προμηθευτείς τα έτοιμα σκληρά taco shells (θα βρεις άπειρα στα supermarkets) και εναλλακτικά να προσθέσεις μια sauce γιαουρτιού ή guacamole (συνταγή εδώ: Guacamole: το αυθεντικό του Μεξικό) όπως επίσης, να προσθέσεις, στο slaw λίγο καλαμπόκι (3-4 κ.σ.) που ταιριάζει πάρα πολύ. Επίσης, μπορείς να βάλεις κόκκινο λάχανο αντί για το άσπρο που σε πολλούς αρέσει περισσότερο.

Advertisements