Όλες οι μαμάδες του κόσμου, τα ξέρουν όλα.  Πόσες φορές δεν σου είπε η μαμά σου; «δεν το κάνεις καλά», «κάνε στην άκρη», «εσύ δεν ξέρεις», «κάτσε να σου δείξω», «πώς το κάνεις έτσι !!!», «παιδί μου είσαι εσύ; τι σου μάθαινα τόσα χρόνια και πήγαν χαμένα»…. και άλλα τέτοια.

Εντάξει, οι μαμάδες δεν είναι και οι σοφοί παντογνώστες, δεν τα ξέρουν και όλα.  Άλλα ξέρει η μαμά σου, άλλα η μαμά της κολλητής σου και άλλα η μαμά του Γιαννάκη, απένταντι.  Άμα όμως συσπειρωθούν δεν παίζονται.

Έτσι, λοιπόν, τις ψάχνω, τις βρίσκω, τις εξομολογάω και … ιδού τα tips και τα μυστικά τους.

Αυτά τα ήξερε η μαμά σου;

Για να καθαρίσεις, εντελώς και καλά, τα μύδια βύθισε τα σε ένα βαθύ μπολ με μπόλικο νερό και μια χούφτα αλεύρι, για μισή ώρα. Τα μύδια θα ρουφήξουν το νερό και θα φτύσουν την άμμο.

Πρόσθεσε ένα γογγύλι μέσα στην κατσαρόλα όταν μαγειρεύεις φακές. Θα το πετάξεις όταν τελειώσει το μαγείρεμα.  Θα βελτιώσουν και θα καλυτερέψουν τη γεύση της φακής.

Αν σου χρειάζεται ξύσμα σοκολάτας, για να διακοσμήσεις ένα γλύκισμα ή το παγωτό σου, θα το δημιουργήσεις ευκολώτερα και θα έχεις πιο φαρδιά και καλοσχηματισμένα κομμάτια, αν βάλεις την πλάκα σοκολάτας στο φούρνο μικροκυμάτων για 25-30 δευτερόλεπτα.

Το γιουβέτσι ή η μανέστρα ζεσταίνονται καλύτερα, αν προσθέσεις ½ φλιτζάνι ζωμό ή χλιαρό νερό, ανακατέψεις πολύ ελαφρά και αφήσεις να ζεσταθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Για να κάνεις γιουβέτσι θα υπολογίζεις ότι οι δόσεις είναι 1 (μανέστρα) προς 3 (υγρό – ζωμό ή νερό).

Στη λαϊκή ή στον μανάβη να προτιμάς τα καρότα με φύλλα στην επάνω πλευρά. Είναι πιο φρέσκα και πιο γλυκά.

Τα χοντρά σπαράγγια είναι πιο γευστικά από τα λεπτά.  Θέλουν όμως να ξεφλουδίσεις το κοτσάνι με ένα pealer.

Όταν ετοιμάζεις τραπέζι να σκέφτεσαι πάντα ότι οι καλεσμένοι σου πρέπει να νοιώσουν θαλπωρή, δεν θέλουν να τους εντυπωσιάσεις.

Όσο πιο απλό είναι το τραπέζι που θα κάνεις τόσο πιο άνετα θα νοιώσουν οι καλεσμένοι σου αλλά και η οικοδέσποινα.

 

 

 

 

 

Advertisements