Πριν λίγο καιρό, με την ευκαιρία της δωρεάς, από την «Panos & Cressida 4 Life»*, ενός Ειδικού Ρινικού Αναπνευστήρα Νεογνών, στο  «Τμήμα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τα μέλη, αυτής, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης διοργάνωσαν, και συμμετείχα, σε ένα υπέροχο οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

Απερίγραπτη καταπράσινη φύση και υπέροχοι, παραδοσιακοί οικισμοί που σε πάνε πίσω στο χρόνο, καθώς, τα αυτοκίνητα — μέσα στους οικισμούς — είναι σπάνια, και, δεν βλέπεις γύρω-γύρω, supermarkets, mini-markets, ATM’s, clubs, bars και φανταχτερά εστιατόρια. Αυτό που σίγουρα βλέπεις είναι ανθρώπους που αγαπούν τη γη και τον τόπο τους, και που κρατούν την παράδοση, την οποία περνούν με μεγάλη περηφάνια στις νεώτερες γενιές.  Όλες τις μέρες μείναμε σε ένα υπέροχο μέρος, τη Βίτσα, στο ξενοδοχείο «Εν χώρα Βεζίτσα» και από εκεί κάναμε τις εξορμήσεις μας.  hotel zago

Τα υπέροχα πρωινά μας απολαμβάναμε κάτω από ένα πλάτανο ηλικίας 600 ετών, ναι δεν έκανα λάθος, εξακόσια χρόνια στέκει, περήφανος ο πλάτανος αυτός, πάνω από το φαράγγι και δροσίζει τους περαστικούς και τους ταξιδιώτες.

Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα δοκιμάσαμε και την πιο υπέροχη «Ζαγορίσια Αλευρόπιτα!»platanos

Η Ήπειρος, αναμφισβήτητα, έχει παράδοση στις πίτες που είναι όλες ξεχωριστές και υπέροχες.  Αυτή η αλευρόπιτα, όμως, ήταν και είναι το κάτι άλλο.  Δεν υπάρχει αυτή η μυρωδιά και η γεύση σου λέω!

Σκέψου, να ξυπνάς το πρωί, σε αυτή την υπέροχη φύση, και, ανεβαίνοντας τη σκάλα να σου έρχεται, μαζί με το άρωμα του καφέ η μαγική μυρωδιά αυτής της «τέλειας» πίτας που μόλις έχει βγει από το φούρνο!

Λεπτή και τραγανή.  Μυρωδάτη και γευστική.  Ελαφριά και, όπως μας είπε η Μαρία Βασδέκη, πολύ οικονομική και πανεύκολη για να τη φτιάξεις. Μάλιστα, εκείνες τις μέρες μας πρότεινε ένα «γρήγορο σεμινάριο» για να φτιάξουμε την πίτα μαζί της, ωστόσο, ο χρόνος ήταν πιεστικός και περιορισμένος και, με μεγάλη μου λύπη, δεν τα καταφέραμε. Όμως, η γλυκύτατη Μαρία, συμφώνησε, με μεγάλη χαρά, να ετοιμάσει — με τη βοήθεια του Δαμιανού Γιάννη — αυτήν την αλευρόπιτα, μου έδωσε τη συνταγή και μου έστειλε το υπέροχο video που επισυνάπτω στο τέλος.

Χρειάζεσαι ένα μεγάλο ταψί — όσο πιο μεγάλο το ταψί τόσο πιο λεπτή θα βγει η αλευρόπιτα, και αυτό είναι το ζητούμενο για να γίνει λεπτή και τραγανή –, τα υλικά σου και ένα σύρμα για να φτιάξεις γρήγορα και πανεύκολα αυτήν την αλευρόπιτα.  Αν ακολουθήσεις, πιστά τις οδηγίες της Μαρίας αποκλείεται να μη σου πετύχει.

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά (δεν γίνεται να έχουμε αβγά από το κοτέτσι του μπαμπά της Μαρίας οπότε θα αρκεστούμε στα συμβατικά!!)
  • 250 γρ. τυρί φέτα
  • 2 κομματάκια βούτυρο (30-40 γρ.)
  • Λάδι, που θα καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού που θα χρησιμοποιήσεις
  • Nερό, σε θερμοκρασία δωματίου

Διαδικασία:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάς, με το σύρμα τα 2 αβγά μαζί με το αλάτι, μέχρι να ενοποιηθούν.
  2. Προσθέτεις το γιαούρτι και ανακατεύεις με προσοχή μέχρι να γίνει ένα ενοποιημένο μείγμα.
  3. Ρίχνεις εναλλάξ λίγο νερό, λίγο αλεύρι μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι.  Πρέπει στο τέλος να έχουμε ένα χυλό που θα μοιάζει με το χυλό που φτιάχνουμε τις τηγανίτες.  Μόλις αρχίσει να κολλάει θα προσθέτεις λίγο νερό και ξανά αλεύρι μέχρι το τέλος.
  4. Όση ώρα γίνεται η παραπάνω διαδικασία ρίχνεις λάδι στο ταψί σου — τόσο όσο να καλύψει την επιφάνεια — και το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο (στο πιο δυνατό) να κάψει το λάδι.
  5. Αφού τελειώσεις με το μείγμα, βγάζεις το ταψί από το φούρνο, τον χαμηλώνεις στους 200°C  και αμέσως αδειάζεις, σιγά-σιγά, το χυλό πάνω στο καυτό λάδι.  Πασπαλίζεις με την φέτα που τρίβεις με τα δάχτυλα από πάνω σε όλη την επιφάνεια και προσθέτεις το βούτυρο — «άλλη μια ατασθαλία» όπως την αποκαλεί η Μαρία, που θα το χωρίσεις σε 2-3 κόμπους και θα το ρίξεις από πάνω.
  6. Ξαναβάζεις το ταψί στο φούρνο και ψήνεις την αλευρόπιτα για μισή, περίπου, ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Το video που μας έφτιαξαν η Μαρία με τον Δαμιανό είναι εδώ:

 


panosΗ «Πάνος & Χρυσηίδα–Βοήθεια στα παιδιά», γνωστή και ως «Panos&Cressida4Life», ιδρύθηκε αρχικά (ως «Panos4Life») το 2006 στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, που αγωνίσθηκε σθεναρά ενάντια στην αρρώστια, από στενούς φίλους και συγγενείς ως «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία». Το 2010 η οργάνωση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και την μνήμη της Χρυσηίδας Σπαχή, παιδικής φίλης και συμμαθήτριας του Πάνου, που έφυγε ξαφνικά.
Αρχική ιδέα στάθηκε όχι μόνο η επιθυμία μας να προσφέρουμε υλική βοήθεια, αλλά και να διαθέσουμε μέρος από το χρόνο μας για να πλησιάσουμε αποτελεσματικά και να κάνουμε ευκολότερη και πιο ευχάριστη τη ζωή νέων παιδιών, που η τύχη ή η αρρώστια τα εμποδίζουν στην σταδιοδρομία τους ή στην ανάπτυξη των ταλέντων τους…

ΣΤΟΧΟΣ της οργάνωσης είναι να παρέχει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, βίας ή εγκατάλειψης και σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές που μειονεκτούν για να κρατηθούν στον τόπο τους, και να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για μόρφωση, απόκτηση εμπειρίας, κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη των ταλέντων τους, παρέχοντας υποτροφίες ή άλλη βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας : http://www.panosandcressida4life.org/gr/en

Advertisements