Τα χτένια δεν τα είχα δοκιμάσει μέχρι που είδα μια συνταγή του Gordon Ramsay που όπως ξέρεις πολύ αγαπώ.  Τα δοκίμασα λοιπόν και από τότε τα φτιάχνω συχνά και ψάχνω ενδιαφέρουσες συνταγές.  Άσε που σε όλα τα Master Chef (τις εκπομπές στην τηλεόραση) οι διαγωνιζόμενοι έχουν να «αντιμετωπίσουν» τα χτένια τουλάχιστον μια φορά!Με την μαρινάδα αυτή, από grapefruit, γίνονται γλυκά, τρυφερά, ζουμερά με μια νότα από το όξινο του grapefruit που εξισορροπούν την κάψα από τα jalapeños.

Μαρινάρονται μαζί με jalapeños (καυτερές, πράσινες πιπερίτσες) και μπόλικο κόλιανδρο έτσι είναι καυτερά και δροσερά συνάμα και παράλληλα γλυκούτσικα αλλά και ξινούτσικα.  Μην αλλάξεις τη συνταγή εκτός και αν κάτι δεν σου αρέσει καθόλου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να λιγοστέψεις τις καυτερές πιπεριές και φυσικά να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις τις ποσότητες ανάλογα με την πελατεία σου!!!

Μπορείς να τα βάλεις στα κάρβουνα αφού κάψεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τη σχάρα (και μην ξεχάσεις να μουσκέψεις τα καλαμάκια σε δροσερό νερό, με 2-3 σταγόνες λάδι,  για τουλάχιστον 20 λεπτά.  Ή να τα ψήσεις σε ένα πολύ-πολύ καυτό σχαροτήγανο εκείνο με τα καναλάκια για να αφήσουν τα σημάδια τους πάνω στα χτένια καθώς θα ψήνονται (αν έχεις από μαντέμι, ακόμα καλύτερα)

Θα τα σερβίρεις με ρύζι (άγριο, καστανό, basmatti ή συνδυασμό) και μια σαλάτα από βραστά ή ψητά λαχανικά.

Για 2 πολύ καλές μερίδες χρειάζεσαι:
  • 4 καλαμάκια
  • 1 ζουμερό grapefruit – το χυμό και το ξύσμα
  • 2 κ.σ. ψιλοκομένα jalapeños — καυτερές, πράσινες πιπεριές, μαζί με τα σπόρια
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο
  • ¼ φλιτζανιού (60 ml.) άσπρο βερμούτ (αν δεν έχεις βάλε ημίγλυκο λευκό κρασί)
  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 μεγάλα χτένια
  • Αλάτι και άσπρο πιπέρι
  • Λίγο ηλιέλαιο
Οδηγίες:
  1. Αν θα χρησιμοποιήσεις το bbq μούσκεψε τα καλαμάκια σε νερό με 2-3 σταγόνες λάδι για 20 λεπτά, διαφορετικά προσπερνάς αυτό το βήμα αν και εγώ μουσκεύω τα καλαμάκια έτσι και αλλιώς, βρίσκω ότι ξεκολλάνε καλύτερα τα υλικά που βάζω.
  2. Σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων (αυτή που κλείνει καλά από πάνω) βάλε το χυμό και το ξύσμα από το grapefruit, τα jalapeños (πιπεριές), κόλιανδρο, κρεμμυδάκι φρέσκο, βερμούτ και ελαιόλαδο.  Ανακίνησε τη σακούλα με προσοχή για να ανακατευτούν τα υλικά.
  3. Πρόσθεσε τα χτένια, βεβαιώσου ότι έχουν καλυφθεί από τη μαρινάδα, κλείσε καλά τη σακούλα ή, αφού την βάλεις σε ένα μπολ για να μη σου χυθεί, βάλε στο ψυγείο να μαριναριστεί για μια ώρα.
  4. Μετά μια ώρα βγάλε τα χτένια από την σακούλα και πέρασε από τρία σε 2 καλαμάκια.  Βύθισε ένα πινέλο σε λίγο ηλιέλαιο και πέρασε τα χτένια με αυτό.
  5. Ζεσταίνεις ένα σχαροτήγανο σε πολύ δυνατή φωτιά ή ανάβεις το grill του φούρνου σου.
  6. Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά το σχαροτήγανο ή η σχάρα του grill (βάλε ένα ταψί από κάτω για να μη λερώσεις το φούρνο σου) πέρασε το με το πινέλο με λίγο ηλιέλαιο και τοποθέτησε τα καλαμάκια με τα χτένια επάνω.
  7. Μαγείρεψε για 3 λεπτά και γύρισε τα να ψηθούν για ακόμα 3 λεπτά.
  8. Σερβίρεις με ψητά ή βραστά λαχανικά ή με μια δροσερή φρέσκια πράσινη σαλάτα και με ένα μπολ ρύζι.
  9. Πασπαλίζεις με λίγο φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα χτένια έχουν πολλή υγρασία.  Για το λόγο αυτό, πριν τα βάλουμε στο τηγάνι τα στεγνώνουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ πατώντας τα ανάμεσα σε 2 φύλλα απορροφητικό χαρτί.  Αν δεν το κάνουμε αυτό θα βγάλουν πολλή υγρασία στην φωτιά και θα βράσουν αντί να ψηθούν με «χάλια» αποτέλεσμα! 

 

Advertisements