Το κουνουπίδι το λατρεύω, ωστόσο, έχω φίλους που δεν το βάζουν στο στόμα τους, γιατί, λέει τους βρωμάει.  Εντάξει, μυρίζει λίγο όταν το βράζεις αλλά υπάρχει τρόπος να το διορθώσεις αυτό (το έχουμε πει στο παρελθόν, βάζεις στην κατσαρόλα που βράζει μια φέτα μπαγιάτικο ψωμί!). Επίσης, ξέρω πολλές μανούλες που παραπονιούνται γιατί τα βλασταράκια τους δεν τρώνε κουνουπίδι.  Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε  υπέροχα, τυρένια κουνουπιδοκεφτεδάκια που θα τα καταβροχθίσουν τα παιδάκια, και, οι δύσκολοι φίλοι, και, θα σου ζητούν τη συνταγή που εσύ θα κρατάς σας «επτασφράγιστο» μυστικό χωρίς να την αποκαλύψεις ποτέ!

Θα τα σερβίρεις σκέτα με ένα μπολ ketchup ή σπιτική μαγιονέζα ή οποιοδήποτε άλλο dip σου αρέσει ή θα τα βάλεις μαζί με κεφτεδάκια, μπιφτέκια, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή μια αφράτη ομελέτα.  Μπαίνουν και σε πίτες αραβικές, σε tortillas αλλά και σε sandwitch. Για σκέψου συνδυασμούς που μπορείς να κάνεις με ένα τόσο απλό, νόστιμο και οικονομικό υλικό!cheesy califlower pots

Με μόλις 10 υλικά κάθε μερίδα (από 7 κομμάτια) έχει μόλις 60 θερμίδες και με την δοσολογία αυτή θα ετοιμάσεις, σε 45 λεπτά, 6 μερίδες!

 

Υλικά:

  • 650 γρ. κουνουπίδι, τα μπουκετάκια
  • 1 μεγάλο αβγό
  • ¼ από μία κόκκινη (γλυκιά) πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 110 γρ. τριμμένη mozzarella ή τυρί cheddar (εγώ προτιμώ το πορτακαλί) ή μείγμα από τα 2
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 60 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • Από μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο (μπορείς αν προτιμάς να βάλεις μαϊντανό ή άνηθο ή ότι άλλο μυρωδικό σου αρέσει)
  • Spray λαδιού (αν δεν έχεις το εξάρτημα θα βρεις στον ΑΒ έτοιμο spray λαδιού με extra-παρθένο ελαιόλαδο).

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 190°C, στρώνεις το ταψί με αντικολλητικό χαρτί που θα ψεκάσεις με λίγο λάδι.
  2. Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος βάλε το καθαρισμένο και ξεχωρισμένο κουνουπίδι (τα μπουκετάκια) στον ατμό να μαλακώσει.  Ρίξε το στο multi ή το food processor και τρίψε το μέχρι να γίνει σαν τριμμένη φρυγανιά (5 click το πολύ).
  3. Άδειασε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ, πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα σου.
  4. Πλάσε τα κεφτεδάκια σε ότι σχήμα (στρογγυλά, μακρουλά, ορθογώνια ή τετράγωνα… ακόμα και καρδούλες (!) αν θέλεις και στρώσε τα στο ταψί σου. Δεν φουσκώνουν, οπότε δεν χρειάζεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα τους.
  5. Αν θέλεις ψέκασε τα ελαφρά πριν τα βάλεις στο φούρνο.
  6. Φούρνισε για 10 λεπτά, γύρισε τα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και φούρνησε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρεις ζεστά ή χλιαρά με ένα dip ή ότι άλλο θέλεις όπως είπαμε παραπάνω. Τρώγονται πολύ ευχάριστα και κρύα από το ψυγείο.

 

Το παρακάτω video σου εξηγεί, ακριβώς τη διαδικασία:

 

Πηγή

 

Advertisements