Κάποτε στην τηλεόραση άκουγα την «πολύ σαχλή» έκφραση «η μητέρα των μαχών» ή «η μητέρα των βροχών» ή «η μητέρα των πυρκαγιών«, κυρίως τα καλοκαίρια,  από την αγγλική «mother of all fights» ή «mother of all storms» όπου τονίζεται κάτι σαν το μεγαλύτερο, ισχυρότερο, καλύτερο, σημαντικότερο.  Είχε ξεκινήσει από τις αναμεταδόσεις των πολεμικών ανταποκριτών και, ενώ, στα αγγλικά, δεν σε ξενίζει στα Ελληνικά, εμένα τουλάχιστον, αυτό το η «μητέρα των….» μου ακούγεται κάπως.  

Αν όμως, αν… λέω, αποφάσιζα να χρησιμοποιήσω την έκφραση αυτή, μακρυά από μένα…, θα ονόμαζα αυτή τη σάλτσα την «μητέρα των σαλτσών!«.  Η Sauce Vierge (στην κυριολεξία η «παρθένα» σάλτσα) δημιουργήθηκε το 1976 από τον chef Michel Guérard. Ένας δυναμικός chef που υποστήριξε, σθεναρά, και δημιούργησε μια πιο φρέσκια και δροσερή nouvelle cuisine, στον αντίποδα της κλασσικής Γαλλικής cuisine. όπου οι σάλτσες είναι βαριές και πλούσιες σε υλικά.  

Φρέσκια τομάτα, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και μυρωδικά είναι η βάση.  Η συνέχεια σου ανήκει.  Άλλοι προσθέτουν σκόρδο και φρέσκο κόλιανδρο, άλλοι συμπληρώνουν και λίγο ξύδι ή μπαλσάμικο, ενώ, κάποιοι αφαιρούν τους σπόρους και τη φλούδα, πράγμα που, εγώ τουλάχιστον, αρνούμαι να κάνω.  Μπορεί να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ή να μείνει σε ένα βαθύ πιάτο για 2-3 ώρες μέχρι να μαριναρισθεί.  Θα τη φυλάξεις στο ψυγείο και θα την προσθέσεις πάνω από το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά, το ρύζι ή τα ζυμαρικά.  Θα την αλείψεις σε ξεροψημμένο ψωμάκι και θα φτιάξεις καταπληκτικές μπρουσκέτες, θα την βάλεις σαν βάση στην pizza ή από πάνω από την κρύα pizza, την επόμενη μέρα ή θα προσφέρεις μια υπέροχη λιχουδιά αν την βάλεις στη μέση του τραπεζιού με chips, ένα τέλειο dip! 

H αυθεντική συνταγή για 2 φλιτζάνια είναι:

  • 3 μεγάλες, πολύ ώριμες τομάτες (γύρω στα 700 γρ.)
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και πατημένες ελαφρά (με την ράχη του μαχαιριού) garlic
  • 1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (συνδυασμός που να περιλαμβάνει μαϊντανό, βασιλικό, κόλιανδρο, σχοινόπρασο, εστραγκόν, μυρώνια) 
  • 1 φλιτζάνι extra παρθένο ελαιόλαδο (περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με το τι σου αρέσει)
  • Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι (ή όσο σου αρέσει)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μια πρέζα τριμμένο (ξερό) κόλιανδρο – προαιρετικό 

Διαδικασία:

  1. Kόψε τις τομάτες σε χονδρό καρεδάκι (θα τις ξεφλουδίσεις και θα βγάλεις τους σπόρους πρώτα αν προτιμάς αν και δεν το συνιστώ!!!)
  2. Ανακάτεψε με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, σκέπασε με μια πλαστική μεμβράνη και άφησε το μείγμα να δέσει, σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ώρες.tomato sauce
  3. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις το μείγμα σε ένα φαρδύ τηγάνι και να το σιγοβράσεις, σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα.
  4. Δοκίμασε για να διορθώσεις τη γεύση και πριν σερβίρεις αφαιρείς το σκόρδο.

Μπορείς να σερβίρεις τη σάλτσα ζεστή, χλιαρή ή κρύα πάνω από οτιδήποτε βάλεις στο τραπέζι, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πηγή food52, φωτογραφίες Bobbi Lin
Advertisements