To σπιτικό ψωμί είναι πάντα υπέροχο (αν σου αρέσουν τα ζυμάρια όπως σε μένα).  Αυτό, ειδικά το ψωμί, που θα βρεις σε όλα τα Ινδικά εστιατόρια, είναι πολύ-πολύ καλύτερο αν το απολαύσεις φρέσκο αντί να το αγοράσεις από τα ράφια ενός Ινδικού supermarket.  Είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και εξαιρετικά γευστικό.

Λατρεύω το φρέσκο ψωμί, και απολαμβάνω την μυρωδιά του καθώς ψήνεται, όπου και να είμαι, κάθε φορά.  Αυτό το υπέροχο ψωμί, βασικά, θα το απολαύσεις με ένα dip hummus (συνταγές εδώ: (1) Hummus με ταχίνι (2) Το αυθεντικό «hummus» και το κλασσικό Babaghanoush που είναι hummus με ταχίνι και μελιτζάνα (3) Dips από ταχίνι βαφτισμένα «Taratoor» & «Baba ghanoush» (4) με ένα special dip παντζάρι Ιδιαίτερο dip από παντζάρια (5) με την καυτερή harissa Harissa, η εξωτική, πικάντικη κρέμα αλλά και με διάφορα dips με avocado όπως (1) Κρέμα avocado, για αρχή! (2) Δροσερό dip avocado cream με lime! και φυσικά (3)Guacamole: το αυθεντικό του Μεξικό και με ότι άλλο dip μπορείς να φανταστείς (salsa με γιαούρτι κ.ά.).  Επίσης, θα το απολαύσεις σε σάντουιτς με τυρί, αλλαντικά, κρύο κοτόπουλο ή κρέας αλλά και με ομελέτα, αβγοσαλάτα, τονοσαλάτα και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σου.

Το ψωμί Naan είναι ένα Ινδικό, παραδοσιακό ψωμί, μία πολύ λεπτή πίτα που ψήνεται σε φούρνους tandoor που φτάνουν τους 490°C με αποτέλεσμα να ψήνονται σε δευτερόλεπτα.  Εμείς δεν διαθέτουμε τέτοιο εξάρτημα και θα βασιστούμε στο δικό μας σκεύος και με τέλειο αποτέλεσμα.  Η ζύμη του ψωμιού naan είναι εξαιρετικά απλή, γιαούρτι, ζάχαρη, μαγιά, αλεύρι, νερό, λάδι, αβγό και λίγο αλάτι — υλικά που υπάρχουν σε όλα τα σπίτια — είναι ότι χρειάζεσαι για να ταξιδέψεις σε μέρη εξωτικά όπως οι Ινδίες.  Αν δε μαγειρεύεις και Ινδικά φαγητά (εγώ δεν τα προτιμώ) τόσο το καλύτερο για σένα, θα προσφέρεις ένα πλήρες και αυθεντικό ψωμί που θα συνοδέψει τα φαγητά σου.

Για 12 πίτες naan (που συνολικά έχουν 219 θερμίδες!!!) χρειάζεσαι:
  • 2 κ.γ. μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 120 m.l. χλιαρό νερό
  • 60 m.l. ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο φυτικό λάδι
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 60 γρ. γιαούρτι (κανονικό)
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείς: 

  • 12 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο φρέσκο, λιωμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Οδηγίες:
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 90°C.
  2. Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε, με το σύρμα, την μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό (μην είναι καυτό γιατί θα σου καταστρέψει τη μαγιά).  Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να ζωντανέψει η μαγιά, δηλαδή, να φουσκώσει και να βγάλει φουσκάλες.
    • Προσοχή: αν δεν φουσκώσει και δεν βγάλει πολλές φουσκάλες η μαγιά μη τη χρησιμοποιήσεις. Πρέπει να είναι ζωντανή η μαγιά για να έχεις καλό αποτέλεσμα.
  3. Αφού γίνει αυτό, πρόσθεσε το λάδι, το γιαούρτι και το αβγό και ανακάτεψε καλά το μείγμα μέχρι να ενοποιηθεί.  Άφησε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του mixer ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι. Πρόσθεσε το μείγμα με τη μαγιά και το γιαούρτι και χτύπησε (καλύτερα με το γάντζο) για μερικά λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τον κάδο.
    • Αν δεις ότι είναι υγρή η ζύμη πρόσθεσε λίγο αλεύρι και αν είναι στεγνή και σπάει πρόσθεσε λίγο νερό αλλά με προσοχή κουταλιά-κουταλιά.  Το ζυμάρι σου πρέπει να είναι μαλακό, μεταξένιο και να μην κολλάει.
  5. Βάλε το έτοιμο ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ που θα έχεις λαδώσει για να μην κολλήσει, σκέπασε με μια πλαστική μεμβράνη, σβήσε το φούρνο και βάλε το μπολ μέσα στο σβηστό αλλά ζεστό φούρνο για μισή με μία ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
    • Μπορείς, φυσικά, να μην ανάψεις καθόλου το φούρνο, για να μην καις τζάμπα ηλεκτρικό, και να σκεπάσεις το ζυμάρι με μια κουβέρτα μέχρι να φουσκώσει 1-2 ώρες.
  6. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι σου κόψε το σε 12 ίσα κομμάτια, φτιάξε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, ετοίμασε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και βάλε, στη φωτιά — μέτρια προς δυνατή — ένα μεγάλο, αντικολλητικό, τηγάνι με λίγο λάδι (το πολύ 1 κ.γ. ή και λιγότερο.
  7. Όση ώρα ζεσταίνεται το λάδι θα ανοίγεις, με τον πλάστη, μία-μία τις πίτες σε πολύ λεπτό, στρογγυλό φύλλο (πάχος 0,80 εκ. και διάμετρο 12-13 εκ.) και θα τις ψήνεις.
    • Μπορείς, φυσικά, να τις ανοίξεις όλες μαζί και μετά να αρχίσεις το ψήσιμο.  Σε κάθε περίπτωση θα σκεπάσεις τα ανοιγμένα φύλλα ή το ζυμάρι με αντικολλητικό χαρτί ή με μια νωπή πετσέτα για να μη σου στεγνώσουν. 
  8. Βάζεις μία-μία πίτα στο καυτό τηγάνι και ψήνεις για 1 περίπου λεπτό. Θα δεις φουσκάλες να σχηματίζονται. Μόλις ροδίσει από τη μια πλευρά τη γυρίζεις για να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
  9. Συνεχίζεις μέχρι να τελειώσουν οι πίτες, συμπληρώνοντας λίγο λάδι όποτε χρειάζεται, και, για να τις διατηρήσεις ζεστές θα τις τοποθετείς μέσα σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας.
  10. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα περάσεις, με ένα πινέλο, τις πίτες με το λιωμένο βούτυρο και θα πασπαλίσεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
    • Μπορείς, φυσικά, να μην βάλεις καθόλου το βούτυρο και να κρατήσεις τις πίτες στεγνές (όπως λέμε εμείς «αλάδωτες»)

Στο video που ακολουθεί μπορείς να δεις, βήμα-βήμα όλη την ετοιμασία.

 

Πηγή: