Η πιο τέλεια ψητή πατάτα είναι εκείνη που ψήνεται «σκέτη«, αφού την πλύνεις και την καθαρίσεις πολύ καλά, τυλιγμένη ή όχι, σε αλουμινόχαρτο, στα κάρβουνα, στη χόβολη ή στο φούρνο. 

Είναι εκείνη η πατάτα που όταν την ανοίξεις στη μέση βγάζει ένα υπέροχο άρωμα και είναι εξίσου νόστιμη με λίγο αλάτι πιπέρι και φρέσκο βούτυρο που θα βάλεις μέσα και θα το αφήσεις να λιώσει ή με διάφορα, υπέροχα υλικά που θα βάλεις από πάνω.  Από sour cream μέχρι τυρί που λιώνει, ξεροτηγανισμένο bacon ή σχοινόπρασο, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο ή καραμελωμένα κρεμμύδια, τσιγαρισμένο κιμά ή ψητά μανιτάρια και άπειρα ακόμα υλικά που δεν έχουν τελειωμό.

Πρώτη φορά δοκίμασα στην Αμερική, μικρούλα, σε ένα ψαρευτικό πικνίκ στον ποταμό Colorado.  Εκεί, πρώτη φορά ψάρεψα, ένα τεράστιο γατόψαρο (catfish!) που ψήθηκε στα κάρβουνα και μαζί είχαμε πατάτες ψητές στα κάρβουνα μόνο με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.  Ομολογώ ότι η γεύση με είχε, από τότε, συγκλονίσει.  Πέρασαν τα χρόνια και, μεγάλη πια, αφού είχα δοκιμάσει τις ψητές πατάτες σε διάφορες παραλλαγές, κυρίως στην Νέα Υόρκη — σχεδόν πάντα με συνοδεία sour cream –, βρέθηκα, σε κάποιο από τα ταξίδια μου, στο Εδιμβούργο.

Φίλοι έμεναν εκεί, κάνοντας τα μεταπτυχιακά τους, και μας πήγαν σε ένα μαγαζί που σέρβιρε ΜΟΝΟ ψητές πατάτες (jacket potatoes, επειδή ανοίγοντας την πατάτα γινόταν σαν τσέπη που υποδεχόταν την όποια γέμιση).  Ήταν street food joint, δεν είχε χώρο να καθίσεις, αλλά, είχε 3 μεγέθη πατάτας (μικρή, μεσαία και τεράστια) που την έψηνε στο φούρνο προσθέτοντας, από πριν ή στο τέλος, ότι υλικό μπορείς να φανταστείς και είχες επιλέξει.  Πως είναι τα σαντουιτσάδικα που διαλέγεις διάφορα υλικά.  Αυγοσαλάτα, τονοσαλάτα, πίκλες, κρέατα και αλλαντικά, κρεμμυδάκια, τυριά που λιώνουν, σάλτσες και ότι άλλο μπορούσες να συνδυάσεις.  Τεράστια και αξέχαστη εμπειρία και αυτή.

Στην Ελλάδα, για χρόνια πήγαινα με παρέα σε ένα εκπληκτικό Steak Room που βρισκόταν δίπλα στο Αιγινίτειο Νοσοκομείο.  Ένα μικρό-μικρό Αμερικάνικο steak restaurant που σέρβιρε εκπληκτικό κρέας, πάντα τέλεια ψημμένο, υπέροχες τηγανητές πατάτες, τέλεια onion rings και, φυσικά, ψητή πατάτα που την σέρβιραν με μια πηχτή και υπέροχη sour cream (συνταγή εδώ: Sour cream.)  Για μένα, αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός.  Ο επόμενος είναι με ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, και, ο τρίτος στη σειρά των προτιμήσεων, είναι με λιωμένο τυρί cheddar, εκείνο το παλαιωμένο, το πορτοκαλί και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, πάντα.

Ο εύκολος, απλός, τρόπος να κάνεις την τέλεια πατάτα, χωρίς ξύλα, κάρβουνα και βαβούρα, που θα την απολαύσεις σκέτη ή με όποια συνοδεία θέλεις είναι ο εξής:

Για 4 μεγάλες πατάτες θα χρειασθείς, εκτός από όρεξη, αυτά τα υλικά:

  • 2 φλιτζάνια (480 ml.) χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 4 μεγάλες, σφιχτές πατάτες, που θα πλύνεις καλά — τρίψε τις και με ένα βουρτσάκι — και τρυπημένες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι
  • Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σπορέλαιο, σησαμέλαιο ή άλλο λάδι που προτιμάς (ελαφρύ)
  • Αλάτι, πιπέρι και όποιο άλλο μυρωδικό σου αρέσει (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, κύμινο, sumak, saffron, ginger… κτλ.)

Για από πάνω μπορείς να επιλέξειs ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω που είναι, όλα, προαιρετικά:

  • Βούτυρο φρέσκο
    • και αλατισμένο αλλά προσοχή στο αλάτι που θα βάλεις στην πατάτα, οπότε καλύτερα ανάλατο
  • Sour Cream
  • Τριμμένο τυρί, τριμμένο στον χοντρό τρίφτη που λιώνει καλά όπως:
    • σκληρό ή ημίσκληρο όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι, mozzarella, cheddar, pecorino, κασέρι, regato ή όποιο άλλο γλυκό, καπνιστό ή πικάντικο σου αρέσει, 
  • Bacon, ξεροψημμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • Τομάτες ή καλύτερα τοματίνια, σε ψιλό καρεδάκι
  • Μπρόκολο μαγειρεμένο (ψητό, βραστό ή σοτέ) κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • Σοταρισμένα, τραγανά κρεμμύδια
  • Καραμελωμένα κρεμμύδια
  • Μαγειρεμένο μπιφτέκι, hanburger ή λουκάνικο
  • Πιπεριές Chili
  • Μαγειρεμένες (ψητές ή βραστές) γλυκοπατάτες
  • Τυρί κατσικίσιο, τριμμένο
  • Τυρί κρέμα (τύπου philadelphia, mascarpone ή ricotta σκέτο ή με μυρωδικά
  • Σοταρισμένα ή ψητά μανιτάρια
  • Γιαούρτι με διάφορα υλικά όπως σκόνη από σούπα τομάτας ή κρεμμυδόσουπα, σε τζατζίκι, με σκόρδο και άνηθο αλλά και με δυόσμο
  • Κοτόπουλο μαδημένο (ψητό, βραστό ή στη σούβλα)
  • Salad dressings (1000 islands, cocktail, blue cheese)
  • Ροκφόρ ή blue cheese τριμμένο

Οδηγίες:

  1. Κάλυψε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο και βάλε μέσα (αν έχεις μικρότερη) ή από πάνω τη σχάρα του φούρνου.  Τοποθέτησε το στη μεσαία σκάλα και άναψε το φούρνο στους 235°-240°C να ζεσταθεί.
  2. Ρίξε το αλάτι στο χλιαρό νερό να διαλυθεί και βάλε τις πατάτες μέσα.  Φρόντισε οι πατάτες να είναι εντελώς καλυμμένες με νερό. Άφησε να μουσκέψουν για τουλάχιστον 10 λεπτά.
  3. Μεταφέρεις τις πατάτες πάνω στη σχάρα και ψήνεις για 45-60 λεπτά μέχρι να δεις ότι η μεγαλύτερη πατάτα είναι καλά ψημένη.  Αν έχεις θερμόμετρο η θερμοκρασία στο κέντρο πρέπει να φτάσει τους 97°C.how-to-cook-perfect-baked-potatoes-collage1-716x545
  4. Βγάλε τις πατάτες από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσεις, και, με ένα πινέλο πέρασε την επιφάνεια της κάθε πατάτας με μπόλικο λάδι (με ένα πινέλο) πασπάλισε με μπόλικο αλατοπίπερο (οπωσδήποτε) και ότι άλλο προσθέσεις, ξαναβάλε τις πατάτες στο φούρνο και άφησε για ακόμα 10 λεπτά να ψηθούν.
  5. Μόλις τελειώσει το 10λεπτο μεταφέρεις τις πατάτες σε ένα πιάτο ή μια πιατέλα και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράζεις ΧΙΑΣΤΙ τις πατάτες στην επάνω πλευρά.
  6. Για να μην καείς πάρε αρκετό απορροφητικό χαρτί, πιάσε την κάθε πατάτα με τα χέρια και να πιέζεις προς τα μέσα ενώ κόβεις με το μαχαίρι για να μην σου ανοίξουν πολύ. Στη συνέχεια κρατώντας, πάντα με το απορροφητικό χαρτί, την κάθε πατάτα από τα πλάγια, πίεσε — όχι πολύ δυνατά — την κάθε πατάτα προς τα κάτω και προς τα μέσα ώστε η σάρκα να μετακινηθεί προς τα πάνω και προς τα έξω.
  7. Πρόσθεσε ότι υλικό θέλεις από πάνω και τις απολαμβάνεις, ζεστές.

 

Σημειώσεις:
  • Mπορείς να ψήσεις τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο είτε στο φούρνο ή στα κάρβουνα ή στο τζάκι, ακόμα και μέσα στην καυτή χόβολη όμως να υπολογίσεις ότι θα πάρει περισσότερη ώρα (θα πρέπει να τσεκάρεις μετά από 1 – 1 ½ ώρα ψησίματος.  Προσοχή όμως: 
    • Να τις βάλεις οπωσδήποτε, για 10 λεπτά, σε αλατισμένο χλιαρό νεράκι να τραβήξουν υγρασία για να ψηθούν καλύτερα
    • Να τις τρυπήσεις, οπωσδήποτε, με ένα πιρούνι
    • Αν ψηθούν στα κάρβουνα να τις τυλίξεις πάρα πολύ καλά και να τις ξανατυλίξεις, πολύ καλά αν τις ανοίξεις και δεις ότι θέλουν ακόμα ψήσιμο.  Αν φας κάρβουνο… μαζί με την πατάτα … κινδυνεύεις να πάθεις σοβαρή δηλητηρίαση.
  • Μπορείς, να κόψεις τις πατάτες πριν το τελευταίο δεκάλεπτο και να βάλεις μέσα (μαζί με λίγο βούτυρο) το τυρί που θέλεις να λιώσει και να κάνει κρούστα.

baked potatoes.jpg

 

Πηγή:
Advertisements