Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που μπορούσαν να συνδυάσουν με εκπληκτικό τρόπο πράγματα, χρώματα, εικόνες και γεύσεις.  Γι’αυτό, πάντα, μένω με το στόμα ανοιχτό όταν ανακαλύπτω καινούργια φαγητά από τους διάφορους chefs.  Και πάντα σκέφτομαι: “Για δες, πόσο απλό και νόστιμο είναι, γιατί δεν το σκέφτηκα και εγώ;”.

Εγώ λειτουργώ λίγο εκ του ασφαλούς και δεν τολμάω να ανακατέψω υλικά από την αρχή.  Αυτό που σίγουρα κάνω είναι να δοκιμάζω ότι βρίσκω ή διαβάζω ή βλέπω στην τηλεόραση (θα μπορούσα να βλέπω food channels συνέχεια!!!) και, συχνά, να κάνε μικρές προσθήκες ή αλλαγές που να μου ταιριάζουν.

Οι quesadillas* είναι το ψωμοτύρι ή, αν θες, το τοστάκι της Λατινικής Αμερικής.  Στις περισσότερες περιοχές του Μεξικού η κεσαδίγια ή κεσαντίγια (Ισπανικά quesadilla) είναι ένας επίπεδος δίσκος μαγειρεμένου καλαμποκιού masa που ονομάζεται tortilla (τορτίγια). Ζεσταίνεται έτσι ώστε να είναι μαλακό και να μπορεί να διπλώνεται στα δύο.  Η quesadilla είναι, συνήθως, γεμισμένη με το ντόπιο τυρί Oaxaca και μαγειρεύεται ώσπου να λιώσει το τυρί.

Μου αρέσουν πάρα πολύ γιατί μπορώ να έχω, πάντα, ένα πακέτο στο ψυγείο και μπορώ να τις απολαύσω κρύες (μαλακές) ή ζεστές με ότι γέμιση θέλω ή ότι έχω στο ψυγείο μου.  Με χαμηλή θερμιδική αξία και πολύ γευστικές μπορούν να σου δώσουν ένα γεύμα, snack, ή ελαφρύ δείπνο που ανάλογα με τη γέμιση γίνεται όσο ελαφρύ ή παχυντικό το επιθυμείς.

Αυτές εδώ οι quesadillas πλησιάζουν την gourmet εκδοχή τους γιατί θα τις ετοιμάσουμε με αχλάδια, τυρί brie και μέλι.  Αν δεν σου αρέσει το brie μπορείς εύκολα να το αντικαταστήσεις κατ’αρχήν με blue cheese που παντρεύεται τέλεια με το αχλάδι και αν δεν σου αρέσει ούτε αυτή η επιλογή, το ταλαγάνι, το μαστέλο, το χαλούμι και οποιοδήποτε κίτρινο τυρί επιλέξεις θα έχει ένα εκπληκτικά γευστικό αποτέλεσμα.

Η δοσολογία είναι για 2 μικρές tortillas (διάμετρος 20 εκ.) που είναι ότι πρέπει για ένα άτομο.  Αυξάνεις την δοσολογία, ανάλογα, με το πόσα άτομα θα καθίσουν μαζί σου στο τραπέζι.

Υλικά:

  • 30-40  γρ. τυρί Brie (ή όποιο άλλο) κομμένο σε λεπτές λωρίδες πάχους 0,60 εκ.).  Αν θέλεις καθαρίζεις τη φλούδα, εγώ την αφήνω.
  • 1 αχλάδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 5-6 πολύ λεπτές ροδέλες από κρεμμύδι (λευκό — που είναι πιο γλυκό — ή κόκκινο — που είναι πιο καυτερό–)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο (μπορείς να βάλεις σχοινόπρασο, μαϊντανό, θυμάρι, βασιλικό ή ρίγανη αν προτιμάς)

Διαδικασία:

  1. Ζεσταίνεις ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο όσο και η tortilla.
  2. Μόλις ζεσταθεί βάλε την tortilla στο τηγάνι και στρώσε, συμμετρικά το τυρί, από πάνω το αχλάδι και τέλος το κρεμμύδι.
  3. Πασπάλισε με το μέλι και το φρέσκο μυρωδικό.
  4. Τοποθέτησε, από πάνω την δεύτερη tortilla, πίεσε λίγο και μαγείρεψε για 3 λεπτά.  Γύρισε με προσοχή να μην αδειάσουν (αν δεν σου είναι εύκολο άδειασε την quesadilla σε ένα πιάτο, καπάκωσε με το τηγάνι και αναποδογύρισε). Μαγείρεψε και από την άλλη πλευρά για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
  5. Βγάζεις από το τηγάνι, κόβεις σε 4 κομμάτια και σερβίρεις, τις quesadillas, ζεστές.

*Παλαιότερα έχω κάνει αναρτήσεις για quesadillas, διαφορετικές και νόστιμες.  Αν επιθυμείς να τις θυμηθείς (αφού αγόρασες, τουλάχιστον ένα πακέτο (!!!) ας το εκμεταλλευτούμε.  Οι αναρτήσεις ήταν:

  1. Μεξικάνικη quesadilla κοτόπουλο
  2. Πώς να φτιάξεις ‘τυρένιες’ Quesadillas* με τα leftovers

 

Οι φωτογραφίες και η ιδέα είναι: ©Two Peas & Their Pod – https://www.twopeasandtheirpod.com