Ο καφές σκέτος δε λέει, κυρίως ο απογευματινός.  Εκείνος που απολαμβάνεις χαλαρά μπροστά στο τζάκι ή στο μπαλκόνι με την κολλητή σου ή με την μαμά ή με την γιαγιά σου, θέλει μαζί και παρέα. Εκείνα τα παξιμαδάκια, τα κουλουράκια ή τα μπισκοτάκια που βουτάς, λίγο στον καφέ, και θυμάσαι, τα παιδικά σου χρόνια, τότε, που ζητούσες να βουτήξεις το κουλουράκι σου στον καφέ των μεγάλων!  Ακόμα θυμάμαι, την εποχή που καθόμασταν με την γιαγιά Εριέττα, στο σπίτι, απογευματάκι με καφέ (Ελληνικό) και μπισκοτάκια (χειροποίητα της γιαγιάς) και ένα τσιγαράκι (ναι, ναι καπνίζαμε τότε) και τα λέγαμε.  Η γιαγιά μου ήταν, για μένα, όταν μεγάλωσα πια, εκτός από λατρεμένη γιαγιά και αγαπημένη φιλενάδα.

Πρόσφατα, ο πολυταξιδεμένος κουμπάρος μου, ο Βαγγέλης, που με φροντίζει και μου δίνει ιδέες για το blog αυτό, μου έστειλε αυτή τη συνταγή για υπέροχα παξιμαδάκια με φιστίκια που στην Κύπρο τα λένε Χαλεπιανά (βλέπεις το Χαλέπι είναι πιο κοντά στην Κύπρο από την Αίγινα, χώρια που, τα φιστίκια τους, δεν είναι σαν τα Αιγινίτικα αλλά είναι πλούσια σε γεύση και έχουν γεμάτο, παχύ καρπό, ότι πρέπει να τα γλυκίσματα).

Η δημιουργός της συνταγής είναι η Κύπρια Άρτεμις (http://www.artemisrecipes.com) ενώ η συνταγή είναι εύκολη, ενδιαφέρουσα και το αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό.

Θέλει 5′ και 40′ — προετοιμασία και αναμονή — δεν χρειάζεται καν mixer για να τα ετοιμάσεις και αντιγράφω από την κα Άρτεμη τη συνταγή, αυτούσια ή σχεδόν:

Υλικά

  • 270γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 90-100γρ. χαλεπιανά (εμείς θα βάλουμε φιστίκια Αιγίνης), βρίσκεις στο εμπόριο έτοιμη ψίχα, θα τα βάλεις ολόκληρα
  • 35 γρ. cranberries (προαιρετικά)
  • 2 αυγά
  • 50γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα cranberries και τα χαλεπιανά. Τα χαλεπιανά και τα cranberies τα βάζουμε ολόκληρα, δεν χρειάζεται να τα κόψουμε.

2. Ανακατεύουμε το μείγμα στο χέρι.

3. Προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια και τον χυμό λεμονιού. Πλάθουμε με το χέρι μας για λίγο, όσο να ενωθούν τα υλικά μας.

4. Βάζουμε και τα αυγά.

5. Ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι.  Αν την δουλέψουμε πολύ θα αρχίσει η ζύμη να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60′, για να μπορέσουμε να την πλάσουμε (αλλιώς…θα κολλάει πολύ στα χέρια).

6. Έπειτα, μοιράζουμε την ζύμη στα δύο και φτιάχνουμε δύο ‘φραντζολάκια’. Τα φτιάχνουμε όσο πιο στρογγυλεμένα/στρουμπουλά μπορούμε γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν.

7. Ψήνουμε για 25′ στους 170°C, μέχρι να αποκτήσουν εξωτερικά ένα απαλό καφέ χρώμα παντού.

8. Αφήνουμε να κρυώσουν για 10-20’.  Τότε τα κόβουμε διαγώνια σε φέτες πάχους περίπου 1-1,5 εκ.

9. Τα απλώνουμε ξανά στο ταψί. Ψήνουμε κάθε πλευρά για 10′ στους 160°C.

10. Αν έχουμε σχάρα τα απλώνουμε να κρυώσουν. Αλλιώς δεν χάθηκε κι ο κόσμος! Απλά τα αφαιρούμε από τo ταψί μας μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.

 

Ιδέες (πάντα της κας Άρτεμης): 

  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς και παστά φρούτα που σας αρέσκουν  (π.χ. φουντούκια, καρύδια).
  • Για πιο οικονομική εκδοχή φτιάξτε τα με αμύγδαλα. Σε αυτή την περίπτωση, προσωπικά, θα προτιμούσα να αντικαταστήσω τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού.