Αυτός ο τέλειος, πορτοκαλί, καρπός που βρίσκουμε όλο το Νοέμβριο, και όχι μόνο, στα μανάβικα, τις λαϊκές και τα supermarkets, μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν μόνο για διακόσμηση. 

Κάποιες νοικοκυρές, απανταχού της Ελλάδος, ετοίμαζαν φαγητό ή γλυκό ή σούπα με κολοκύθα αλλά, δεν αποτελούσε μέρος της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας.  Μέχρι που έγινε μόδα, μας ήρθε, κυρίως από την Αμερική και, τώρα πια την ετοιμάζουμε σε διάφορες παραλλαγές.  Τούτη εδώ αποτελεί ένα από τα πιο κλασσικά γλυκά του Νέου Κόσμου και, δεν λείπει, από κανένα τραπέζι την Hμέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Στο Thanksgiving η κολοκύθα είναι η βασίλισσα του τραπεζιού.  Υπάρχει σε όλα τα τραπέζια, σε όλα τα σπίτια απ’ άκρη σ’ άκρη στην Αμερική, φτιαγμένη με κάθε δυνατό τρόπο:  από γέμιση στη γαλοπούλα μέχρι ψητή στη σαλάτα, από πουρέ ή σούπα μέχρι γλυκό, τάρτα, πίτα ή μαρμελάδα.

Για 8 μεγάααααλα κομμάτια χρειάζεσαι – καταρχήν 10 λεπτά προετοιμασία και 1 ώρα ψήσιμο — και αυτά τα υλικά:

Για τη βάση:

    • Οποιαδήποτε ζύμη γλυκιάς τάρτας έχεις πρόχειρη ή κάποια έτοιμη από το supermarket (της Pillsbury είναι πολύ καλή).
    • Μια βασική (δική μου) είναι με: 
      • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
      • 200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (καλύτερο το Flora) που είναι και τα δύο)
      • 3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
      • 1 κουτ. του καφέ baking powder
      • 1 βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού
      • 2 -3 δάχτυλα νερό (καμιά φορά θέλει και λίγο παραπάνω μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, λεία σαν μετάξι, και να δουλεύεται εύκολα
    • Ανακατεύεις στο mixer το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.  Προσθέτεις το αλεύρι, το baking powder, τη βανίλια ή το ξύσμα και το νερό και ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη. Συμπληρώνεις λίγο νερό (αν σπάει) ή αλεύρι (λίγο, λίγο) αν κολλάει. Βουτυρώνεις μία φόρμα και ανοίγεις την ζύμη σε ένα φύλλο, όσο παχύ το θέλεις, Να ξέρεις ότι όσο πιο λεπτό,  τόσο πιο τραγανό..
Για τη γέμιση:
    • 230 γρ. σκούρα μαύρη ζάχαρη
    • 2 αβγά
    • ½ κ.γ. αλάτι
    • 1 κ.γ. κανέλα
    • ¾ κ.γ. σκόνη ginger
    • ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
    • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
    • 450 γρ. πουρέ κολοκύθας
    • 240 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
Για την κρέμα (στο σερβίρισμα):
    • 240 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
    • ½ κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
    • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
    • 1 κ.σ. μαύρο ρούμι ή whisky ή bourbon (προαιρετικό)
Διακόσμιση:

Βήματα:

Για τη βάση:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C και ετοίμασε την ταρτιέρα σου (ιδανικό μέγεθος με διάμετρο 22,5 εκ.)  Αλευροβουτυρώνεις το σκεύος, στρώνεις το φύλλο, να πιάσει καλά και να κολλήσει στο χείλος για να μη χάσει το σχήμα του, το τρυπάς με ένα πιρούνι και φουρνίζεις για 10 λεπτά. Αν θέλεις περνάς την επιφάνεια με λίγο, χτυπημένο ασπράδι αβγού, για να την αδιαβροχοποιήσεις.  Άφησε στην άκρη να κρυώσει όσο ετοιμάζεις τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε την ζάχαρη με τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, κανέλα, ginger, γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο).  Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθούν, πρόσθεσε τον πουρέ κολοκύθας με την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε καλά.
  2. Άδειασε το μείγμα πάνω από την κρύα βάση και ξαναβάλε στο φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία 220°C για 15 λεπτά.
  3. Χαμήλωσε την θερμοκρασία στους 180°C και συνέχισε το φούρνισμα για ακόμα 40 με 50 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι η λάμα ενός μαχαιριού βγαίνει καθαρή αν την βυθίσεις στο κέντρο της κρέμας.  Αν δεις ότι σου καίγεται το πλαίσιο πολύ γρήγορα σκέπασε το με μια λωρίδα αλουμινόχαρτο.
  4. Αφήνεις την τάρτα να κρυώσει καλά (τουλάχιστον 2 ώρες).

Για τη διακόσμιση και το σερβίρισμα:

  1. Όσο παγώνει η τάρτα χτυπάς τα υλικά για την κρέμα με το φτερό μέχρι να σφίξει.  Ξεκινάς σε χαμηλή ταχύτητα να χτυπάς την κρέμα. Μόλις πήξει λίγο προσθέτεις τη ζάχαρη, το απόσταγμα βανίλιας και το ρούμι (ή ότι άλλο βάλεις, αν βάλεις), δυναμώνεις την ταχύτητα στο μέτριο προς γρήγορο και χτυπάς μέχρι να σφίξει η κρέμα και δημιουργήσει αιχμηρές άκρες.
  2. Παράλληλα, καραμελώνεις τους ξηρούς καρπούς (αν βάλεις) και, αφού κρυώσουν καλά, τους σπας σε μικρά κομματάκια με τη βοήθεια του multi (2-3 click το πολύ.
  3. Σερβίρεις με μια μεγάλη κουταλιά από την χτυπημένη κρέμα και πασπαλίζεις με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς και ακόμα λίγη κανέλα αν σου αρέσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν πας στην αναζήτηση αυτού του blog και πληκτρολογήσεις τη λέξη «κολοκύθα» θα βρεις πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκιές αλλά και μία ακόμη τάρτα: Γλυκιά τάρτα «κολοκύθα»

 

Πηγή: https://www.thecookierookie.com