Ένα ακόμα φαγητό γρήγορο, υγιεινό, νόστιμο και εύκολο που θα ετοιμάσεις για να μπει στο φούρνο μόλις 45 λεπτά πριν το φαγητό.  Σε ένα ταψί, χωρίς πολλά πλυσίματα (μαγείρεμα σε sheet pan — είναι εκείνο το πολύ χρήσιμο, ρηχό, αλουμινένιο ταψάκι –, σου θυμίζω την ανάρτηση: Μαγειρεύουμε «έξυπνα» – όλα σε ένα!) θα ετοιμάσουμε το κάτω μέρος από το μπούτι του κοτόπουλου, που τόσο αρέσει στα παιδιά, με πατατούλες και κολοκυθάκια εύκολα, γρήγορα και απλά.

Για 4 μερίδες χρειάζεσαι:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 450 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη
  • 450 γρ. πατάτες baby (για να μπουν με τη φλούδα) αν δεν βρεις τότε θα πάρεις τρυφερές, σφιχτές πατάτες, θα τις ξεφλουδίσεις και θα τις κόψεις σε μεγάλο καρέ
  • 3 παντζάρια, ξεφλουδισμένα
  • 120 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ. γ αλάτι και 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι για να τρίψεις καλά το κοτόπουλο
  • 6 κομμάτια κοτόπουλο — το κάτω μέρος (drumstick)
  • 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
  • 4-6 κλωναράκια θυμάρι, φρέσκο
Για το γιαούρτι:

  • 1-2 κεσεδάκια γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 1 λεμόνι, το χυμό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4-5 κλαράκια ψιλοκομμένο άνιθο

Διαδικασία: 

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C και στρώνεις καλά (μέχρι πάνω από το χείλος) με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Κόψε όλα τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια γύρω στα 2-3 εκ. μέγεθος, το πολύ. Στρώσε τα όλα, πάνω στο απορροφητικό χαρτί, πρόσθεσε το ελαιόλαδο (κράτησε 1 -2 κ.σ. για το κοτόπουλο) και αλατοπίπερο και ανακάτεψε καλά να πάνε παντού.  Φρόντισε να είναι στρωμένα ομοιόμορφα πάνω στο ταψί.
  3. Βάλε συμμετρικά τις φέτες το λεμόνι και το θυμάρι και ακούμπησε από πάνω το κοτόπουλο.  Πασπάλισε με λίγο λάδι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  4. Συνολικός χρόνος φουρνίσματος είναι 45 λεπτά.  Αν θέλεις, το τελευταίο πεντάλεπτο, ανάβεις το grill και, ανεβάζεις το ταψί σου στην πιο πάνω σκάλα, για να ροδίσει και να τραγανίσει το κοτόπουλο.
  5. Όση ώρα ετοιμάζεται το κοτόπουλο ετοίμασε το γιαούρτι ανακατεύοντας όλα τα υλικά (αν θέλεις να το αραιώσεις μπορείς με 1-2 κ.σ. παγωμένο νερό) και σερβίρεις σε ένα μπολ μαζί με το κοτόπουλο ώστε ο καθένας να βάλει όσο θέλει.

Μπορείς τη συνταγή να την αλλάξεις με τα υλικά που θέλεις, και να αντικαταστήσεις το κοτόπουλο με κρέας, λουκάνικα, μπιφτέκια, θαλασσινά ή ψάρι αρκεί προσαρμόσεις το χρόνο ψησίματος και τη θερμοκρασία.

 

Πηγή: https://food52.com – φωτογραφία Elizabeth Cecil