Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να πάρεις ένα φτηνό προϊόν και να το μετατρέψεις σε λουκούλιο γεύμα.   Το φτωχικό κουνουπίδι μετατρέπεται σε μια υπέροχη σούπα που θα σταθεί, με πολύ καμάρι, σε οποιοδήποτε τραπέζι. 

Παλαιότερα, στην ανάρτηση με τίτλο “Δώδεκα (12) χειμωνιάτικες σούπες“ θα βρεις μια ακόμα, δύο υπέροχες σούπες με το ίδιο βασικό υλικό – η μία του διάσημου Paul Bertolli – την 6. Σούπα Κουνουπίδι του Paul Bertolli και την 7. Σούπα από ψητό κουνουπίδι.  Στην ίδια ανάρτηση, ανάμεσα σε άλλες πολύ νόστιμες και εύκολες σούπες, θα βρεις ακόμα μια σούπα με το ξαδελφάκι “μπρόκολο” την 8. Σούπα Μπρόκολο και τυρί.

Φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο, οικογενειακό ή γιορτινό το τραπέζι σου θα αποσπάσει πολλά εγκώμια με αυτήν την πολύ γευστική σούπα, που, θα έχει λίγο εξωτικό άρωμα από Ινδία μεριά!

 Για 4 καλές μερίδες χρειάζεσαι;

  • 1 ολόκληρο κουνουπίδι (διάλεξε το φρέσκο, άσπρο και τραγανό) γύρω στο 1 κιλό με ξεχωρισμένα τα μπουκετάκια του
  • 2 κ.σ. λάδι (οποιοδήποτε φυτικό λάδι: καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο – αν δεν έχεις τότε βάλε ελαιόλαδο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 3 μέτρια, λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες γύρω στα 2 εκ.
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • ½ κ.γ. ξερό κόλιανδρο
  • ½ κ.γ. καυτερή πάπρικα ή chili ή μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 950 ml. νερό
  • 480 ml. ζωμό (καλύτερα από κοτόπουλο ή βοδινό, μπορείς όμως και ζωμό λαχανικών αν προτιμάς)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (καλύτερα πλήρες)

Τη σούπα τη λες και χορτοφαγική. Αν είσαι αυστηρά vegetarian θα αντικαταστήσεις το βούτυρο με λάδι ή μαργαρίνη και ο ζωμός θα είναι αποκλειστικά ζωμός λαχανικών. 

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 235°C και στρώνεις το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.  Στρώνεις επάνω το κουνουπίδι (τα μπουκετάκια) και ραντίζεις με 2 κ.σ. λάδι και το αλάτι.  Άπλωσε τα καλά να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο και φούρνισε για περίπου 25 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν καλά.
  2. Ξεχώρισε ½ κούπα από τα πιο τραγανά και κράτησε τα στην άκρη για το σερβίρισμα.
  3. Λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Σοτάρισε τα κρεμμύδια για 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαραθούν.  Πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά και αφού ανακατέψεις καλά πρόσθεσε το κουνουπίδι και ανακάτεψε απαλά. Πρόσθεσε το νερό, το ζωμό, σκέπασε με μια κατσαρόλα και περίμενε να βράσει το μείγμα. Μόλις πάρει βράση,  βγάλε το καπάκι, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 5 ακόμα λεπτά.  Δοκίμασε για να βεβαιωθείς ότι η γεύση είναι αυτή που σου αρέσει.
  4. Αφού σβήσεις τη φωτιά βύθισε στη σούπα το beamer (ράβδο-blender)  ή άδειασε το μείγμα στο blender και χτύπησε μέχρι να αποκτήσεις μια βελουδένια υφή.
  5. Στο σημείο αυτό προσθέτεις το γιαούρτι, ανακατεύεις λίγο ακόμα, και σερβίρεις αφού προσθέτεις λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ξεροψημένα μπουκετάκια που έχεις κρατήσει.

Εναλλακτικά μπορείς να σερβίρεις τη σούπα στα πιάτα, να βάλεις στη μέση κάθε πιάτου μια κ.σ. γιαούρτι και, από πάνω, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαζί με τα ξεροψημένα μπουκετάκια που έχεις κρατήσει.

Η συνταγή είναι από το Food52 ενώ η φωτογραφία είναι του James Ransom