Η κολοκύθα είναι, ελαφρώς, παρεξηγημένη στην Ελλάδα, αν και, τα τελευταία χρόνια, την συναντώ όλο και περισσότερο.  Υπέροχο προϊόν, ευέλικτο γιατί μπορείς με αυτό να κάνεις τα πάντα.  Θέλεις σούπα; μπορείς.  Θέλεις τάρτα; μπορείς.  Την θέλεις ψητή, τηγανιτή ή μαγειρευτή; μπορείς.  Την θέλεις σκέτη ή σε συνδυασμό; μπορείς. Και είναι μαγική γιατί μπορείς να ταιριάξει σαν γάντι τόσο στα αλμυρά όσο και στα γλυκά!

Τα καροτενοειδή, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που επίσης προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Έχει λιπαρά οξέα που ρίχνουν την πίεση, κάνουν καλό στο μυαλό και την αρθρίτιδα, έχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο που πολεμούν την κατάθλιψη και αστράφτουν το δέρμα. Είναι πλούσια σε όλα, εκτός από τις θερμίδες της! που είναι 44 στα 100 γραμμάρια.

Πολλές πληροφορίες για τις υπέροχες κολοκύθες θα βρεις εδώ: Κίτρινη κολοκύθα αλλά και γευστικές συνταγές (1) Φθινοπωρινή σαλάτα Panzanella (2) Γλυκιά τάρτα «κολοκύθα» (3) Κολοκύθα: Φθινοπωρινή σαλάτα (4) Κολοκύθα: γνωριζόμαστε από την αρχή! (5) Pumkin Pie, όπως Αμερική! και, σίγουρα,  θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί, όπως και να το κάνεις, όταν την δοκιμάσεις θα την αγαπήσεις πολύ και δεν θα χάνεις ευκαιρία να την μαγειρεύεις.

Το risotto θα το φτιάξεις λίγο πριν το σερβίρεις και για τέσσερις καλές μερίδες χρειάζεσαι:

  • 15 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο, λευκό κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πατημένες
  • 6 μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. ρύζι arborio (είναι το καλύτερο και ιδανικό για το risotto ωστόσο και η δική μας η Καρολίνα κάνει μια χαρά. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές ποικιλίες «για risotto»
  • 230 γρ. κολοκύθα, κομμένη μέτριο καρεδάκι
  • 720 – 960 ml. ζωμό (κότας ή λαχανικών — αν είσαι χορτοφάγος — καλύτερα σπιτικό
  • 120 – 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
  • Αλάτι (προσοχή μήπως είναι αλμυρός ο ζωμός και φυσικά να υπολογίσεις ότι και η παρμεζάνα είναι αλμυρή)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 κλαράκια (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος (προαιρετικό)

Διαδικασία:

  1. Ζεσταίνεις το λάδι μαζί με το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά,  σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα, ότι σε βολεύει καλύτερα.
  2. Πρόσθεσε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να γυαλίσουν, να μαραθούν και να μοσχομυρίσουν. Προσοχή μη σου καεί. 
  3. Πρόσθεσε το ρύζι και σοτάρισε μέχρι να καλυφθεί εντελώς από το λάδι και το βούτυρο.  Μαγείρεψε, ανακατεύοντας για ένα περίπου λεπτό.
  4. Πρόσθεσε την κολοκύθα και τα μανιτάρια.  Άδειασε από πάνω το ¼ του ζωμού — περίπου 1 φλιτζάνι — και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί.  Δεν πρέπει να βράζει δυνατά το μείγμα σου πρέπει, απλά να σιγοβράζει, οπότε αν χρειάζεται, χαμήλωσε τη φωτιά.
  5. Συνέχισε με μια ακόμη δόση ζωμό ανακατεύοντας και μια ακόμη δόση μέχρι να δεις ότι το ρύζι έχει μαλακώσει. Μόλις βάλεις την τελευταία δόση δοκίμασε για να δεις αν χρειάζεται λίγο αλάτι, αλλά να θυμάσαι ότι θα ακολουθήσεις και η παρμεζάνα.
  6. Μη βάλεις περισσότερο ζωμό από όσο χρειάζεται. Επίσης, δεν χρειάζεται να είσαι συνέχεια πάνω από την κατσαρόλα ή το τηγάνι — ιδίως αν είναι αντικολλητικά — αλλά να είσαι κοντά και να ανακατεύεις κάθε τόσο.  Συνολικός χρόνος είναι τα 20 λεπτά.
  7. Μόλις δεις ότι μαλάκωσε το ρύζι, όπως σου αρέσει, πρόσθεσε την παρμεζάνα και ανακάτεψε μέχρι να δεις ότι το τυρί έλιωσε.
  8. Σερβίρεις αμέσως, πασπαλίζεις με λίγη ακόμα παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Η συνταγή είναι από το http://www.geniuskitchen.com και η DianaEatingRichly