Όταν μαζεύονται φιλενάδες, έτσι, χωρίς λόγο για να τα πούνε, οι βραδιές κυλάνε σαν νερό (κατά σύμπτωση απέξω, έναν κατακλυσμό τον είχε!). 
Έτσι και εμείς, τέσσερις φιλενάδες, η Ντέμη, η Ρωξάνη — φίλες από πολύ παλιά — και η Lucy, πρόσφατα και δική μου, καινούργια αγαπημένη φιλενάδα, συναντηθήκαμε με δικαιολογία «συναρπαστική»: να δοκιμάσουμε τα καινούργια «τέλεια» κρασιά της Ρωξάνης μας (Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Cabernet Sauvignon και Syrah, μμμμμ, ότι πιο ωραίο έχεις δοκιμάσει!), και, στη συνέχεια, να φάμε ζεστό, διαιτητικό και πολύ νόστιμο φαγάκι στο φιλόξενο σπίτι της Ντέμης, μαγειρεμένο από τα χεράκια της, με δική της συνταγή που μου δάνεισε για να αναρτήσω. 

Τι και αν έβρεχε ο Θεός τον κόσμο… Πλημμύρες, θύματα, καταρράκτες, κατακλυσμός, κεραυνοί και αστραπόβροντα δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν αυτή τη συνάντηση όπου, αν και όλες δηλώσαμε ότι κάνουμε δίαιτα — διότι κάνουμε — φάγαμε το πιο διαιτητικό και νόστιμο φαγητό. Τόσο νόστιμο που, αμέσως απαίτησα να μου δοθεί η συνταγή και, σταματήσαμε το σερβίρισμα για να βγουν και οι σχετικές φωτογραφίες.
20171116_202641
Περιττό να πω ότι δεν έμεινε ούτε κόκκος ρυζιού (είχαμε και μπασμάτι χωρίς λάδι αλλά με κουρκουμά!) για συνοδευτικό.
Χρειάζεσαι για 4 άτομα:
  • 2-3 πορτοκάλια (κατά προτίμηση της Ρωξάνης αλλά αυτό είναι δικό μας προνόμιο οπότε αρκεστείτε στα πορτοκάλια που θα βρείτε!)
  • 8 φιλετάκια κοτόπουλου ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια – καλύτερα χωρίς πέτσα και κόκαλα –
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη (αν είναι καστανή ακόμα καλύτερα!)
  • 3-4 κομματάκια ginger
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι (120 ml.) soy sauce
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Πιπέρι (όχι αλάτι γιατί η soy sauce είναι αρκετά αλμυρή)
  • 1 κ.σ. θυμάρι ή δενδρολίβανο
  • 2 κ.σ. λάδι
Διαδικασία:
  1. Κόβουμε το πορτοκάλι σε λεπτές φέτες – ροδέλες, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με 1 κ.σ. λάδι.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το πορτοκάλι να ροδοκοκκινίσει και να καραμελώσει. Το βγάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε τις ροδέλες σε ένα πιάτο.
  3. Καθαρίζουμε το ίδιο τηγάνι και βάζουμε την άλλη κουταλιά σούπας λάδι να ζεσταθεί. Βάζουμε το κοτόπουλο, σε πολύ δυνατή φωτιά, να ροδίσει  από τις δυο πλευρές.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ginger, τη soy sauce, με το πιπέρι, το θυμάρι και τα πορτοκάλια.
  5. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 15-20 λεπτά.
  6. Αφήνουμε το κοτόπουλο με αρκετό αλλά όχι πολύ ζουμί, προσθέτουμε το μέλι για να δέσει, ανακατεύουμε να πάρει μια ακόμη βράση και σερβίρουμε.

Ένα ελαφρύ ρυζάκι, μια πράσινη σαλάτα και ένα δροσερό ροζέ κρασί συμπληρώνουν ένα υπέροχο γεύμα.

Advertisements