Όταν πήγα στην Αμερική το 1969 (είχα ήδη πάει πολλές φορές και έμενα συνήθως στους συγγενείς – από μαμά και μπαμπά – που ζούσαν εκεί), είχα κλείσει τα 21, είχα ενηλικιωθεί, είχα αποφοιτήσει, με σκοπό να ψάξω για δουλειά από τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. 

Δώρο αποφοίτησης λοιπόν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν ο μπαμπάς για αρκετό καιρό (στα γραφεία της Ολυμπιακής).  Έμενα στο υπέροχο Manhattan και φιλοξενήθηκα, για αρκετές μέρες, σε μια φίλη που έμενε στο Greenwitch Village. Υπέροχη εμπειρία. «Cultural shock», μπορώ να πω γιατί, απαλλαγμένη από την υπερ-προστασία της οικογένειας, έζησα, τη ζωή, τα μαγαζιά, τα θέατρα, το φαγητό, τα ποτά, τα θέατρα και τα μουσεία, τα department stores, την κίνηση και την «τρέλα» της Νέας Υόρκης σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.

Κλασσικό πρωϊνό Νέας Υόρκης, φρέσκα bagels* με τυρί Philadelphia. Θα τα δεις να φιγουράρουν σε όλες τις Αμερικάνικες ταινίες.  Τα κλασσικά bagels είναι στρογγυλά ψωμάκια (με τρύπα στη μέση, όπως τα δικά μας τα κουλουράκια — καμία σχέση!) με ιδιαίτερη γεύση! Με αλάτι και άφθονο παπαρουνόσπορο που κόβουν οριζόντια και γεμίζουν με διάφορες λιχουδιές.  Στην Ελλάδα (στην Αθήνα μάλλον) δεν τα βρίσκεις και πάρα πολύ, αν και, κάποιοι φούρνοι και μερικά επιλεγμένα καταστήματα τα προσφέρουν σκέτα ή με γέμιση σε μορφή σάντουιτς.

Σήμερα δεν θα φτιάξουμε αυθεντικά bagels, θα φτιάξουμε μπισκότα που μοιάζουν, γευστικά, με τα bagels καθώς θα είναι τραγανά στο εξωτερικό και αφράτα στο εσωτερικό τους.  Τέλεια για πρόγευμα, brunch ή snack για τα παιδιά στο σχολείο ή για σένα στο γραφείο.

Θέλεις μισή ωρίτσα για να τα ετοιμάσεις.  Με αυτή τη δοσολογία θα βγουν 6 μεγάλα, χορταστικά μπισκότα.

Υλικά:

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. baking powder
  • ¼ – ½ κ.γ. αλάτι tsp sea salt
  • ¼ κ.γ. garlic powder
  • 60 γρ. κρύο, ανάλατο φρέσκο βούτυρο
  • 240 μλ. Ξινόγαλα, γάλα πλήρες, γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας
  • 15 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο
  • 2 κ.σ. μείγμα από καβουρδισμένο σουσάμι, παπαρουνόσπορο, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη και αλάτι
    • Βάζεις σε ένα μπολ από ½ κ.γ. από κάθε είδος, πασπαλίζεις με ½ κ.γ.αλάτι, (όχι το πολύ ψηλό αν έχεις) και ανακατεύεις

Βήματα:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C και στρώνεις το ταψί σου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το baking powder, το garlic powder και το αλάτι.
  3. Πρόσθεσε το κρύο βούτυρο και ανακάτεψε μέχρι το μείγμα σου να μοιάζει με χοντρή βρεγμένη άμμο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις mixer μπορείς να τρίψεις γρήγορα το βούτυρο στον τρίφτη που τρίβεις το κρεμμύδι και να ανακατέψεις όλα τα υλικά με τα χέρια.
  4. Πρόσθεσε λίγο-λίγο το υγρό της επιλογής σου και ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και να σου δώσει ένα αφράτο ζυμάρι.  Αν είναι πολύ στεγνό πρόσθεσε 1-2 κ.σ. υγρό.
  5. Πλάθεις το ζυμάρι πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια (10 ζυμώματα), όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι πολύ.
  6. Άνοιξε το ζυμάρι με τα χέρια σου σε πάχος 2- 2 ½ εκατοστά, είτε με τα χέρια ή με ένα cookie cutter, ένα μαχαίρι ή ένα ποτήρι κόψε τα μπισκότα σου.
  7. Αφού λιώσεις το βούτυρο ρίξε μέσα το μείγμα με τους σπόρους και το αλάτι και άλειψε (με ένα πινέλο) την επιφάνεια από τα μπισκότα σου, που θα έχεις στρώσει, στο ταψί σου – σε λίγη απόσταση το ένα από τα άλλο.
  8. Φούρνισε για 13-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην επιφάνεια αλλά το περίβλυμα να έχει ροδίσει αρκετά.  Με τον τρόπο αυτό θα είναι τραγανά στο εξωτερικό και αφράτα από μέσα.

 

*Τα bagels (Yiddish: בייגל beygl , πολωνικά: bajgiel ), είναι ένα προϊόν ψωμιού που προέρχεται από τις εβραϊκές κοινότητες της Πολωνίας.  Παραδοσιακά πλάθονται με το χέρι σε μορφή δαχτυλιδιού από ζύμη σιταριού και το μέγεθος χοντρικά, έχει το μέγεθος του χεριού.  Η ιδιαιτερότητα αυτού του αρτοσκευάσματος είναι ότι πρώτα το βράζουν για λίγο, μέσα σε νερό, και στη συνέχεια το ψήνουν στο φούρνο.  Αυτό δίνει ένα μαστιχωτό και αφράτο εσωτερικό που περιβάλλεται από μια τραγανή κρούστα.  Συνήθως τα bagels είναι πασπαλισμένα με σπόρους παπαρούνας ή ηλιόσπορου αλλά και με σουσάμι ή μαυροσούσαμο ενώ συχνά προσθέτουν και χοντρό αλάτι.  Το αλεύρι μπορεί να είναι από σιτάρι, ολικής αλέσεως, σίκαλης ή ότι άλλο επιλέξει η κάθε νοικοκυρά.  
Αν και η προέλευση των bagels είναι κάπως ασαφής, είναι γνωστό ότι καταναλώνονται ευρέως στις ανατολικοευρωπαϊκές εβραϊκές  κοινότητες από τον 17ο αιώνα. Η πρώτη γνωστή μαρτυρία για το bagel, το 1610, ήταν στα εβραϊκά κοινοτικά διατάγματα της Κρακοβίας.  
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διαδεδομένο, και δημοφιλές προϊόν ψωμιού στη Βόρεια Αμερική, ειδικά σε πόλεις με μεγάλο  εβραϊκό πληθυσμό, ενώ ετοιμάζονται με άπειρους τρόπους.  Όπως και άλλα προϊόντα αρτοποιίας, είναι διαθέσιμα, νωπά ή κατεψυγμένα και συχνά σε πολλές γεύσεις,  στα περισσότερα supermarkets.
Ο βασικός σχεδιασμός «rollwithahole» είναι εκατοντάδων ετών , που  προσφέρει πολλά πρακτικά πλεονεκτήματα, εκτός από το ομοιόμορφο μαγείρεμα και ψήσιμο της ζύμης:  Μπορεί να κοπεί οριζόντια και να δημιουργήσει ένα μεγάλο σάντουιτς κλειστό ή δύο ανοιχτά ενώ, μέσα από την τρύπα, περνάει μια κορδέλα ή σπάγκος ώστε να δημιουργούνται ομάδες από bagels που όχι μόνο μεταφέρονται πιο εύκολα αλλά μπορούν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σε οποιοδήποτε κατάστημα. 

 

 

Πηγή: