Την πάστα φλόρα (ή pasta frola, όπως την λέει η θεία μου η Raymonde) όλοι την ξέρουμε και όλοι έχουμε φάει πολλά κομμάτια.  Ήταν το «it» γλυκισμα της δεκαετίας τους ’60 και όχι μόνο.  Με αφράτη μυρωδάτη ζύμη και σπιτική μαρμελάδα ήταν και είναι ένα αγαπημένο έδεσμα.  

Την σπανακόπιτα επίσης την γνωρίζουμε όλοι και την φτιάχουμε συχνά για φαγητό, για snack, για το πάρτυ ή την εκδρομή.

Άμα τα συνδυάσουμε και τα δύο τι θα κάνουμε; Καλά το κατάλαβες, μια τέλεια αλμυρή πάστα φλόρα με σπανάκι που δεν είναι ούτε τάρτα ούτε πίτα.  Είναι κάτι ανάμεσα.

Νόστιμο, εύκολο, ευπαρουσίαστο και που μπορεί να σερβιριστείς σαν πρώτο πιάτο σε οποιοδήποτε τραπέζι.

Χρειάζεσαι:

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 gr. βούτυρο φρέσκο (μπορείς και μαργαρίνη Βιτάμ ή μαργαρίνη με βούτυρο Φλώρα, αν προτιμάς), παγωμένο και κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια
  • 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. κρύο γάλα
  • 1 κ.σ. τυρί τριμμένο
  • 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο για την αδιαβροχοποίηση και την επάλειψη πριν το φούρνισμα

Για τη γέμιση

  • 1 αβγά
  • 500 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 250 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ. πικάντικο τυρί τριμμένο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, παρμεζάνα, ρεγκάτο)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο (προσοχή με δοκιμή γιατί τα τυριά είναι αλμυρά

Διαδικασία:

Για τη ζύμη: 

  1. Βάζεις στον κάδο του mixer (και με το χέρι γίνεται πολύ εύκολα) το αλεύρι με το αλάτι το πιπέρι με τη ζάχαρη και προσθέτεις τα κομματάκια βούτυρου. Χτυπάς με το φτερό ή τρίβεις με τα χέρια μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλο ψωμιού.
  2. Προσθέτεις το αβγό, το τριμμένο τυρί και το γάλα και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά και να ξεκολλάει από τον κάδο.
  3. Τυλίγεις την ζύμη σε μια μεμβράνη και βάζεις στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα, μέχρι να ετοιμάσεις τη γέμιση.
  4. Ετοιμάζεις τη γέμιση:  Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζεις το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτεις το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, πράσο και άνηθο.  Σιγοψήνεις μέχρι να μαραθούν.  Εν τω μεταξύ καθαρίζεις το σπανάκι και το κόβεις σε μικρά κομματάκια
    • Αν πάρεις κατεψυγμένο καλύτερα να είναι σε φύλλα, να έχει ξεπαγώσει καλά και να το στραγγίξεις με τα χέρια να φύγουν όλα τα νερά πριν το ψιλοκόψεις. 
  5. Αφού μαραθεί το μείγμα κρεμμυδάκι-πράσο-άνηθο προσθέτεις το σπανάκι, ανακατεύεις και αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να φύγουν όλα τα υγρά.  Τραβάς από τη φωτιά και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει καλά.
  6. Προσθέτεις το αβγό (αφού το χτυπήσεις λίγο με το σύρμα) τα τυριά, την κρέμα γάλακτος ανακατεύεις, αλατοπιπερώνεις και δοκιμάζεις.  Αν δεις ότι το μείγμα είναι πολύ σφιχτό μπορείς να προσθέσεις ακόμα ένα χτυπημένο αβγό ή 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος.  Προσοχή δεν πρέπει να περισσεύουν ζουμιά γιατί θα σου μαλακώσει πολύ το φύλλο της τάρτας.

Ολοκλήρωση και φούρνισμα:

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.  και αλευρωβουτυρώνεις καλά την ταρτιέρα σου.  Bγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνεις για 10 λεπτά να ζεσταθεί λίγο για να μπορέσεις να την πλάσεις.
  2. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια βάζεις τα ¾ της ζύμης και ανοίγεις ένα στρογγυλό φύλλο που στρώνεις στην έτοιμη ταρτιέρα.  Πιέζεις καλά με τα δάχτυλα να απλωθεί με ομοιόμορφο πάχος, κόβεις τα περισσεύματα γύρω-γύρω και τρυπάς όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
  3. Χτυπάς το ασπράδι του αβγού και, με ένα πινέλο, περνάς όλη την επιφάνεια της ζύμης.
    • Στο σημείο αυτό, εγώ, βάζω την ζύμη — σκέτη — στο φούρνο για 10 λεπτά, για να αρχίσει να ψήνεται. 
  4. Είτε κάνεις αυτή τη διαδικασία ή την παραλείψεις αδειάζεις το μείγμα σπανάκι-τυριά πάνω από την ζύμη, στρώνεις τη γέμιση ομοιόμορφα  και ανοίγεις τη ζύμη που έχεις κρατήσει στην άκρη.  Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή τη ροδέλα για ζύμες κόβεις  λωρίδες πάχους ½ με 1 εκ.  που θα στρώσεις πάνω από τη γέμιση όπως κάνουμε με την πάστα φλόρα.
  5. Αλείφεις τις λωρίδες με το υπόλοιπο ασπράδι του αβγού και φουρνίζεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ή ζύμη και να δεις ότι χρυσαφίζει το τυρί μέσα στη γέμιση.
  6. Αφήνεις να σταθεί και σερβίρεις την τάρτα χλιαρή. pastra flora spanaki

 

Ιδέες:

  • Μπορείς αντί για φέτα να βάλεις ανθότυρο ή μανούρι. 
  • Επίσης, μπορείς να σοτάρεις το σπανάκι μέσα στο λάδι και να μην βάλεις καθόλου το κρεμμυδάκι, το πράσο και τον άνηθο.  Έτσι, θα έχει περισσότερο γεύση από σπανάκι η τάρτα σου και δεν θα θυμίζει σπανακόπιτα αν δεν θέλεις.