Κανένας, ή σχεδόν, κανένας δεν αντιστέκεται στην φρεσκοτηγανισμένη, τραγανιστή πατάτα που κάνει «κρίτσι-κρίτσι» όπως λέει χαρακτηριστικά η κουμπάρα μου η Διόνη.Ξέρουμε όμως όλοι ότι, όπως σε όλες τις αμαρτίες δύσκολα αντιστέκεσα, άσε που οι περισσότερες παχαίνουν κιόλας, και αυτές, είναι, όχι μόνο αμαρτία, αλλά, απαγορευμένος καρπός αλλά και ανθυγιεινός! Βέβαια, εγώ, πρεσβεύω ότι, μια φορά στα τόσα (μία κάθε δίμηνο-τρίμηνο ας πούμε) επιβάλλεται να την κάνεις την αμαρτία, άντε πια.

Βρήκα λοιπόν τον τρόπο να αμαρτήσουμε αλλά … κατά το ήμισυ! Και θα μάθεις τον τρόπο να τις φτιάχνεις για να είναι τραγανές απέξω, μαλακές από μέσα και έτσι όπως πρέπει να είναι.

  1. Η σωστή επιλογή της πατάτας

Οι πατάτες με μεγάλη περιεκτικότητα αμύλου είναι ιδανικές για τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο. Αν εμπιστεύεσαι τον μανάβη σου ζήτησε τη συμβουλή του, το πιθανότερο είναι να ξέρει ποια πατάτα είναι καλύτερη για τηγανιτή.  Θέλεις πατάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και λίγη υγρασία (ξερική που λένε). Να έχει κίτρινη σάρκα και να μην είναι γλυκιά.  Να είναι με πολύ σφιχτή, κίτρινη σάρκα (ξύσε, λίγο με το νύχι σου) και αν βάλεις ένα κομματάκι στο στόμα σου να έχει έντονη γεύση αμύλου και να μην είναι γλυκιά γιατί όχι μόνο δεν θα γίνει τραγανή αλλά θα μαυρίσει.

  1. Το σωστό κόψιμο

Το μέγεθος και το κόψιμο της τηγανιτής πατάτας είναι το κλασσικό μακρόστενο.  Άλλοι το θέλουν λεπτό, πολύ λεπτό (allumettes όπως λένε οι ειδικοί, Βέλγοι) άλλοι κοντόχοντρο και άλλοι σε στρογγυλές φέτες.  Εσύ διαλέγεις το μέγεθος που θέλεις όμως για να έχουν ισορροπία στην τραγανότητα και στο σωστό ψήσιμο θα πρέπει να έχουν το ίδιο – περίπου — μέγεθος, και να τις κόψεις σε ομοιόμορφα κομμάτια για να ψηθούν, όλες το ίδιο. Το ιδανικό πάχος είναι γύρω στο ένα με ενάμιση εκατοστό.

  1. Το μυστικό συστατικό

Το μυστικό συστατικό είναι το corn flour.  Επειδή η πατάτα, ότι και να κάνεις, έχει από πολύ μέχρι πάρα πολύ υγρασία, δεν αφήνει το λάδι να κολλήσει πάνω της για να γίνει όσο τραγανή πρέπει. Αφού λοιπόν κόψεις τις πατάτες και τις πλύνεις καλά στέγνωσε της με απορροφητικό χαρτί ή με μια πετσέτα τις κουζίνας και στη συνέχεια πασπάλισε της με 1 κ.σ. corn flour (για κάθε μισό κιλό) και ανακάτεψε καλά να πάει παντού. Αυτό το μυστικό θα απογειώσει τις πατάτες και θα τις κάνει κρατσανιστές, νόστιμες και χρυσαφένιες

  1. Να βάλεις τόσο λάδι όσο χρειάζεται

Το γεγονός ότι θα «τηγανίσεις» τις πατάτες στο φούρνο θα σε γλυτώσει από το περιττό λάδι και λίπος, αλλά, θα έχεις extra τραγανές πατάτες.  Χρειάζεσαι 1-2 κ.σ. ΤΟ ΠΟΛΥ για κάθε μισό κιλό πατάτες.  Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βεβαιωθείς ότι όλες οι πατάτες έχουν λαδωθεί – με ένα πολύ λεπτό στρώμα λάδι — από όλες τις πλευρές.fries2

  1. Στρώσιμο σε μια σειρά

Είναι πολύ σημαντικό οι πατάτες να μην καβαλάνε η μια την άλλη.  Πρέπει να τις στρώσεις σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και να τις απλώσεις με λίγο αέρα ανάμεσα τους για να αναπνέουν.  Αν είναι κολλημένες δεν θα γίνουν όσο τραγανές πρέπει.

  1. Δυνάμωσε τη φωτιά

Η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 230° – 250° C και θα πρέπει να μπουν στο φούρνο αφού ο φούρνος έχει ζεσταθεί πάρα πολύ καλά (τουλάχιστον 15 λεπτά). The ideal temperature for baking potatoes is between 450-480 degrees F (230-250C) and is another important part of the journey towards ultimate fries. Your oven must reach the desired heat before you put the potatoes in, so that the outside will immediately start to roast and brown quickly.

  1. Μη παραλείψεις να τις γυρίσεις

Καλό θα ήταν να τις χώσεις στο φούρνο και να τις ξεχάσεις μέχρι να ψηθούν. Όμως, αν το κάνεις αυτό δεν θα γίνουν τραγανές και κρατσανιστές γύρω-γύρω.  Γι’αυτό, αφού περάσει ένα δεκάλεπτο βγάλε το ταψί από το φούρνο (και κλείσε την πόρτα για να διατηρηθεί η ψηλή θερμοκρασία) γύρισε της, όλες και ξαναβάλε στο φούρνο για ακόμα 10-12 λεπτά μέχρι να χρυσοροδοκοκκινήσουν.fries3

  1. Πρέπει να φαγωθούν πάραυτα!

Φαντάζομαι ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με αυτόν τον κανόνα αλλά έχε το στο νου σου.  Μην ετοιμάσεις τις πατάτες και μετά στρώσεις το τραπέζι… έχασες.  Μόλις κρυώσουν θα πάψουν να είναι τραγανές.  Οι πατάτες πρέπει να καταναλωθούν μόλις βγουν από το φούρνο (άντε 1-2 λεπτά μετά για να μην κατακάψεις τη γλώσσα σου).  Μπορείς να τις πασπαλίσεις με μυρωδικά, χοντρό αλάτι και ίσως κάποιο μπαχαρικό.  Στην Αγγλία ραντίζουν με λίγο ξύδι, άλλοι βάζουν λεμόνι και πολλοί τις απολαμβάνουν σκέτες μαζί με μια sauce της επιλογής τους όπως ketchup ή μαγιονέζα.