Αυτό το γλυκό είναι το όνειρο του κάθε σοκολατολάτρη στο πιάτο.  Μοιάζει, και είναι, soufflé, και αν το πετύχεις, που θα το πετύχεις αν ακολουθήσεις τη συνταγή, θα έχει μια ελαφρά τραγανή κρούστα απ’ έξω – κάτι σαν μαλακό κέλυφος –  αλλά, μόλις το κόψεις στη μέση, θα αποκαλυφθεί μια, υπέροχα, λιωμένη πλούσια, σαν λάβα, σοκολάτα.

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες συνταγές για αυτό το θεσπέσιο γλυκό  αλλά τούτη εδώ η διαδικασία που βρήκα στο  http://www.savingdessert.com θα σου εξασφαλίσει την επιτυχία.  Πρέπει όμως να έχεις στο μυαλό σου ότι είναι ένα γλυκό που πρέπει να καταναλωθεί μόλις βγει από το φούρνο!

Χρειάζεσαι, συνολικά 35 λεπτά για να το ετοιμάσεις (20 λεπτά προετοιμασία και 15 λεπτά ψήσιμο) και η δοσολογία είναι για 2 μερίδες.  Ανάλογα με τον κόσμο που έχεις θα αυξήσεις τις ποσότητες. Βασική προϋπόθεση να έχεις τα ανάλογα σκεύη.  ramekin

Υλικά:

  • 115 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. ανάλατο φρέσκο βούτυρο κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια (1.50 εκ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη για πασπάλισμα στο τέλος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 35 γρ. αλεύρι
  • ¼ κ.γ. καφέ espresso (ή άλλο δυνατό καφέ π.χ.  ½ κ.γ. γαλλικό ή Nescafé)
  • 1 ολόκληρο, μεγάλο αβγό
  • 2 κρόκους
  • ½ κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  •  1 κ.σ. κονιάκ ή brandy ή άλλο liqueur όπως Kalhua, Tia Maria, Baileys ή Amaretto – προαιρετικά

Για το σερβίρισμα: φρέσκα κόκκινα φρούτα (φράουλες ή raspberries), σαντιγί ή παγωτό κρέμα

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 205°C και βουτυρώνεις καλά τα αντίστοιχα σκεύη (για το σωστό μέγεθος μέτρησε κάθε σκεύος να χωράει ένα γεμάτο φλιτζάνι νερό).
  2. Βάλε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε ένα μπολ και στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό.  Ανακάτεψε και ξαναβάλε το μείγμα στο φούρνο μικροκυμάτων  για 30 δευτερόλεπτα τη φορά μέχρι να δεις ότι έχουν σχεδόν λιώσει τα υλικά.  Με μια πλαστική σπάτουλα ανακάτεψε μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να είναι λείο το μείγμα σου.
  3. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και συνέχισε να αναδιπλώνες τα υλικά με τη σπάτουλα προσθέτοντας παράλληλα το αλάτι, το αλεύρι και τον καφέ.  Μη σε νοιάζει αν σε αυτή τη φάση δεν είναι πολύ καλά ανακατεμένα.
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτύπησε ελαφρά το αβγό με τους κρόκους.  Πρόσθεσε την βανίλια, χτύπησε τα καλά μέχρι να ενωθούν και πρόσθεσε το μείγμα αυτό στο μείγμα της σοκολάτας. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.
  5. Μοίρασε το μείγμα στα δύο σκεύη και φούρνισε για 15 λεπτά.  Οι άκρες θα πρέπει να έχουν ψηθεί αλλά το κέντρο θα πρέπει να είναι νερουλό.
  6. Άφησε να κρυώσει για 3-4 λεπτά και πέρασε τη λάμα ενός μαχαιριού γύρω γύρω για να ξεκολλήσει.  Γύρισε το σκεύος ανάποδα (με προσοχή) αν δεν ξεκολλήσει περίμενε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  7. Τοποθέτησε σε ένα πιάτο, πασπάλισε  με ζάχαρη άχνη και πρόσθεσε κόκκινα φρούτα, σαντιγί ή παγωτό βανίλια αν επιλέξεις κάποιο από αυτά.

Μπορείς να έχεις έτοιμο το γλυκό σου, από νωρίς, στο ψυγείο να περιμένει.  Πριν το φουρνίσεις θα πρέπει να βγει από το ψυγείο και να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα.