Παρακολουθώ  πολλές εκπομπές μαγειρικής. Μαθαίνω κόλπα και τεχνικές, εμπνέομαι – λίγο – γιατί, όπως έχω πει, δεν αλλάζω πολύ τις συνταγές που μου αρέσουν, απλά, προσθέτω την δική μου πινελιά.

Ο Gordon Ramsay είναι ένας από τους chefs που αγαπώ πολύ.  Όποτε έχει εκπομπή (συχνά παρουσιάζει σειρές ολόκληρες) τον παρακολουθώ με πάθος και, σίγουρα έχεις προσέξει ότι στο blog αυτό έχω αναρτήσει πολλές συνταγές του και, μάλιστα, χωρίς καμία αλλαγή ή προσθήκη!

Όταν είδα αυτή τη συνταγή στην κυριολεξία, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι γευστικοί νευρώνες και, σχεδόν αμέσως, σηκώθηκα να δω αν έχω τα υλικά για να την δοκιμάσω.

Είναι εντελώς χειμωνιάτικο φαγητό, για το βράδυ που θα καθήσεις με τον/την σύντροφο σου, την κολλητή σου ή την αγαπημένη σου συγγενή που έχεις καιρό να δεις.  Αν έχεις και τζάκι να το ανάψεις και μη ξεχάσεις να προμηθευτείς ένα υπέροχο κόκκινο κρασί.  Για μένα αυτά τα δύο φαγητά τρώγονται μαζί.  Μια βελουδένια τοματόσουπα που μυρίζει υπέροχα που κάθε μπουκιά της θα συνοδεύεται με μια μπουκιά από αυτό το υπέροχο, τραγανό ψωμί με το λιωμένο τυράκι που μας έρχεται από την Ουαλλία.

Τοματόσουπα με pesto λιαστής τομάταςGordon Ramsay Tomato soup

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ (4 μερίδες)

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ – 1 κ.γ. πιπέρι cayenne (όσο καυτερό το αντέχεις)
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1.5 κ. ώριμες τομάτες κομμένες στη μέση ή στα τέσσερα
  • Στη δική μου εκδοχή βάζω 1 κ. ώριμες τομάτες και 500 γρ. τοματίνια που έχουν φοβερή γεύση και άρωμα,κομμένα στη μέση
  • 1 καλή πρέζα αλάτι (χοντρό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή, ότι προτιμάς)
  • 1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 λίτρο ζωμό (λαχανικών ή κοτόπουλου) – αν έχεις σπιτικό ακόμα καλύτερα (συνταγή εδώ: Ζωμός κότας)
    • Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα γράψει διάφορες πληροφορίες για τους ζωμούς.  Μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό το link για να θυμηθείς σου είχα γράψει: Φτιάχνουμε, ζωμό, για να έχουμε!
  • 100 ml. κρέμα γάλακτος (35%)

ΓΙΑ ΤΟ PESTO ΛΙΑΣΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

  • 2–3  κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 75 γρ. λιαστές τομάτες που θα στραγγίξεις και θα ψιλοκόψεις.  Μην πετάξεις το λάδι τους θα σου χρειαστεί
    50 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένο – στον χοντρό τρίφτη
  • Ελαιόλαδο

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
    • Είναι σημαντικό να έχεις ένα σκεύος που να πηγαίνει από την εστία στο φούρνο.  Ιδανικά για αυτή τη δουλειά είναι τα μαντεμένια σκεύη (μια επένδυση που θα σου κάνει τη μεγαλύτερη απόσβεση) ή κάποια πήλινα που κάνουν και για τα δύο.  Διαφορετικά ετοιμάσεις τις τομάτες σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, θα λερώσεις ένα ταψί για να ψήσεις τις τομάτες στο φούρνο που, όταν ετοιμαστούν, θα πρέπει να μεταφερθούν σε μια κατσαρόλα για να κάνεις τη σούπα.  Λίγο παραπάνω πλύσιμο αλλά αξίζει τον κόπο!
  2. Σε ένα τηγάνι ή ένα ταψί που μπορεί να πάει από την εστία στο φούρνο βάλε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και το πιπέρι cayenne. Πασπάλισε με τόσο λάδι ώστε να πάει παντού και μαγείρεψε πάνω στην εστία για 3-4 λεπτά. Πρόσθεσε τις τομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.  Πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και το μπαλσάμικο και μαγείρεψε, σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να δεις ότι οι τομάτες αρχίζουν να καραμελώνουν.
  3. Ανακατεύεις και μεταφέρεις το ταψί στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  4. Όση ώρα είναι στο φούρνο οι τομάτες ετοιμάζεις το pesto.  Καβουρδίζεις τα κουκουνάρια (χωρίς λάδι ή βούτυρο, έχουν αρκετά λιπαρά) ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σου καούν.  Μόλις ροδίσουν αφαιρείς από τη φωτιά πάνω σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν λίγο.
  5. Βάζεις τις ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες στο multi ή στο γουδί (καλύτερα) και τις λιώνεις καλά, να σπάσουν οι ίνες. Προσθέτεις το κουκουνάρι και αλέθεις – μη το σπάσεις τελείως, είναι ωραίο να έχει κομματάκια, τέλος προσθέτεις την παρμεζάνα μαζί με λάδι αν έχεις λάδι από τις λιαστές τομάτες βάλε αυτό ή μισό-μισό (3-4 κ.σ) και ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι το pesto σου να γίνει κρέμα.  Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι, δοκίμασε και άφησε στην άκρη.
  6. Αφού βγουν οι τομάτες από το φούρνο ξαναβάζεις το σκεύος πάνω στην εστία, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτεις το ζωμό.  Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζεις για 4-5 λεπτά. Προσθέτεις την κρέμα, ανακατεύεις καλά και αφήνεις να σιγοβράσει η σούπα για 2-3 λεπτά ακόμα.
  7. potato masherΛιώνεις τα κομμάτια της σούπας με το beamer (ράβδο-blender) ή στο blender κατευθείαν μέχρι η σούπα να γίνει «σχεδόν» κρέμα, είναι γευστικά τα λίγα κομματάκια που θα μείνουν.  Επίσης, ένας άλλος τρόπος, πιο απλός και πιο rustique είναι να λιώσεις τις τομάτες με το potato masher.

Σερβίρεις τη σούπα ζεστή με 1 κουταλιά pesto στη μέση κάθε πιάτου και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Μπορείς να πασπαλίσεις με μερικές σταγόνες λάδι ή κρέμα γάλακτος για διακόσμηση.

Welsh rarebit, τοστ από την Ουαλία!Gordon Ramsay Welsh Rarebit

Παντρεύεται ΤΕΛΕΙΑ με την παραπάνω σούπα αλλά μπορείς να το ετοιμάσεις και σκέτο για να απολαύσεις ένα υπέροχο snack, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Πριν όμως το δοκιμάσεις μόνο του ετοίμασε το για να συνοδεύσεις τη σούπα.

 Για 4 μερίδες (τόσες όσες και η σούπα) χρειάζεσαι:

  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 150 ml. μπύρα
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα Dijon ή άλλη (καυτερή αν σου αρέσει)
  • 1-2 κ.σ. Worcestershire sauce
  • 200 γρ. παλαιωμένο τυρί Cheddar (ή κάποια ώριμη (παλαιωμένη) πικάντικη γραβιέρα π.χ. γραβιέρα Νάξου) – χονδροτριμμένο
  • 4 μεγάλες φέτες από ψωμί χωριάτικο ή με προζύμι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το grill του φούρνου σου.
  2. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις για να φτιάξεις ένα roux* για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Προσθέτεις τη μπύρα (σιγά-σιγά γιατί θα φουσκώσει) και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις τη μουστάρδα και τη Worcestershire sauce και ανακατεύεις.
  5. Προσθέτεις τα ¾ του τυριού και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει εντελώς.
  6. Άφησε στην άκρη, για λίγο να κρυώσει.
  7. Εν τω μεταξύ βάλε το ψωμί στην τοστιέρα ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει.
    • Μπορείς, επίσης, να βάλεις το ψωμί στο φούρνο για λίγο, ίσα να τοσταριστεί λίγο, και από τις δύο πλευρές πριν τις στρώσεις στο ταψί σου.
  8. Στρώσε τις φέτες του ψωμιού σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και άπλωσε πάνω από κάθε φέτα μια παχιά στρώση από το μείγμα που έχεις ετοιμάσει με τη μπύρα και το τυρί. Πασπάλισε με το υπόλοιπο τυρί, πρόσθεσε λίγο αλάτι και πιπέρι, πασπάλισε με λίγες σταγόνες Worcestershire sauce και βάλε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν και να κάνουν φουσκάλες.
  9. Αφήνεις να κρυώσουν για 1 λεπτό και σερβίρεις μαζί με την έτοιμη σούπα.

*Roux: Mαγειρεμένο μείγμα από αλεύρι και λίπος (συνήθως βούτυρο), σε ίσα μέρη που φτιάχνουμε,  για να κρεμοποιήσουμε — να πήξουμε —  τα υγρά (σούπα, σάλτσες). Ψήνεται δε διαφορετικές θερμοκρασίες για το ανάλογο αποτέλεσμα (λευκό, ξανθό, ή καφέ) ανάλογα με τη χρήση του.  Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο πλούσια η γεύση