Κάθε τόσο με πιάνει και έχω όρεξη για κάτι ιδιαίτερα πλούσιο και παχυντικό αλλά γευστικό και με μια συνταγή «to die for».  Συνταγή που έμαθα από την θείτσα μου την Raymonde, από την εποχή που ζούσε στο Μιλάνο.  Βέβαια, εκείνη, τα ravioli τα ετοίμαζε στο σπίτι με την ειδική μηχανή και με γέμιση… ότι μπορούσες να φανταστείς.  Τώρα πια, αν και μου αρέσει να φτιάχνω τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα με τα χέρια δεν μπορώ να μην εκτιμήσω την ευκολία του να βρίσκω κάποια έτοιμα εδέσματα όπως τα έτοιμα ravioli (τα φρέσκα είναι καλύτερα) ή τα tortellini που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.  Το ίδιο και η σάλτσα.  Αυτή η marinara υπάρχει σε όλα τα supermarkets, Ελληνικής ή Ιταλικής παραγωγής.

Comfort food με τα όλα του που θα απολαύσεις τα κρύα, χειμωνιάτικα μεσημέρια μαζί με τους αγαπημένους σου.

Θα φτιάξουμε ένα ταψί που θα ταΐσει 6-8 άτομα.  Όσο περισσέψει θα το απολαύσεις την επόμενη μέρα (μη σου πω ότι θα είναι καλύτερη η γεύση του) αλλά και θα βάλεις στην κατάψυξη ένα κομμάτι για τη μέρα που θα βαριέσαι να μαγειρέψεις ή που θα θελήσεις να ξεφύγεις λίγο.

Χρειάζεσαι:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κίτρινο, μέτριο, κρεμμύδι κομμένο καρεδάκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 450 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • ¾ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 350 γρ. έτοιμη σάλτσα marinara
    • αν θέλεις να την ετοιμάσεις με τα χεράκια σου ιδού η συνταγή που θα βρεις στο τέλος της ανάρτησης :  Kεφτεδάκια με mozzarella
  • 900 γρ. φρέσκα ραβιόλια (αν έχεις κατεψυγμένα θα τα έχεις ξεπαγώσει καλά) με ότι γέμιση θέλεις (τα μανιτάρια είναι τα καλύτερα αλλά ότι σου αρέσει με τυριά ή ricotta ή κρέας)
  • 400 γρ. τυρί ricotta
  • 250 γρ. μαδημένη mozzarella
  • Λίγα φιλαράκια, φρέσκο, μαϊντανό για το σερβίρισμα

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C και λαδώνεις, ελαφρά, ένα μακρόστενο pyrex 22 Χ 32 εκ.
    • Επειδή λέω μακρόστενο δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε τετράγωνο ή στρογγυλό σε μεταλλικό ή πήλινο σκεύος.  Ενδεικτικά το περιγράφω για να υπολογίσεις την διάσταση
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, αφού κάψει, βάλει 2 κ.σ. λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει (4-5 λεπτά). Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για 1 ακόμα λεπτό. Πρόσθεσε τον κιμά και τσιγάρησε μέχρι να ψηθεί εντελώς.  Θα πάρει 6-8 λεπτά.  Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις τη ρίγανη και δοκιμάζεις.
  3. Προσθέτεις την σάλτσα και μόλις πάρει βράσει χαμηλώνεις τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσει το μείγμα μέχρι να πήξει λίγο και να νοστιμίσει.  Θα πάρει γύρω στα 20 λεπτά.  Δοκίμασε για να βεβαιωθείς ότι δεν σου λείπει κάτι.
  4. Όσο μαγειρεύεται η σάλτσα βάλε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο αλατισμένο νερό και μόλις βράσει καλά πρόσθεσε τα ravioli και μαγείρεψε σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.  Σουρώνεις πολύ καλά.
  5. Στη συνέχεια «χτίζεις» τα lasagna, βάζοντας μια στρώση από ravioli και από πάνω άπλωσε το ¼ της σάλτσας με τον κιμά.  Στρώσε από πάνω περίπου 1/3 από την ricotta και πασπάλισε με το ¼ της mozzarella.  Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.  Για την τέταρτη και τελευταία στρώση δεν θα πρέπει να έχεις ricotta να βάλεις.
  6. Φουρνίζεις τα lasagna για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να δεις ότι η επιφάνεια έχει φουσκάλες και έχει λιώσει καλά το τυρί.
  7. Βγάζεις από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν κόψεις και σερβίρεις.  Στολίζεις με λίγα φύλλα μαϊντανό και σερβίρεις το πιάτο χλιαρό.