Γρήγορο και γευστικό θα σε σώσει την ημέρα που δεν έχεις προλάβει να μαγειρέψεις και γύρισες αργά από τη δουλειά.

Περνάς από το supermarket ή ξεπαγώνεις μπουτάκια κοτόπουλο, με το κόκκαλο και την πέτσα και τα πετάς σε ένα ταψί μαζί με πατάτες και καρότα.

Μέχρι να κάνεις ένα ντουσάκι, να κόψεις σαλάτα και να στρώσεις τραπέζι το φαγητό θα είναι έτοιμο, νόστιμο και χορταστικό.

Πρέπει να έχεις στο σπίτι εκείνη τη “νοστιμιά” (εγώ προτιμώ της maggi)  που θα βρεις στα supermarkets ή εκείνες τις συσκευασίες με έτοιμα μπαχαρικά για ψητό κοτόπουλο ή BBQ mix  που θα βρεις στα ράφια.

Αν δεν έχεις μην τρελαίνεσαι, θα φτιάξεις ένα μείγμα με ότι σου αρέσει (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, αποξηραμένο κρεμμυδάκι και σκόρδο, ακόμα και curry, μπούκοβο, sumac, κύμινο, κανέλα αλλά και σκόνη μουστάρδας (προσοχή, όχι όλα μαζί θα πρέπει να κάνεις έναν ωραίο συνδυασμό!) ταιριάζουν και θα ετοιμάσεις ένα φαγητό super.

Για τη συνταγή αυτή θέλεις μόλις 4 υλικά, ελάχιστη προετοιμασία και πολύ λίγο καθάρισμα από πιατικά, κουζινικά, ταψιά και άλλα!

Χρειάζεσαι για 4 άτομα:

  • 4 μπούτια κοτόπουλο με το κόκαλο και την πέτσα
  • 450 γρ. πατάτες (αν βρεις baby να τις προτιμήσεις) διαφορετικά σφιχτές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες ή μεγάλο καρέ
  • 300 γρ. καρότα (και εδώ αν βρεις baby να τα προτιμήσεις) διαφορετικά μικρά, τρυφερά και σφιχτά καρότα που θα κόψεις σε ροδέλες 2-3 εκατοστά.
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. νοστιμιά ή BBQ mix ή μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 230°C (ξέρω, ποιο ζεστό από το συνηθισμένο αλλά είναι η τέλεια θερμοκρασία για να γίνει γρήγορα το κοτόπουλο που θα είναι ζουμερό στο εσωτερικό του με τραγανή πέτσα. Επίσης, θα βοηθήσει στο καραμέλωμα των καρότων.
  2. Στέγνωσε καλά το κοτόπουλο, με χαρτί κουζίνας και, πασπάλισε το καλά με αλατοπίπερο και το μείγμα μπαχαρικών που έχεις επιλέξει.  Τρίψε το κοτόπουλο παντού με τα χέρια. Προσοχή, αν το μείγμα που θα χρησιμοποιήσεις έχει αλάτι και πιπέρι μη βάλεις παραπάνω και καταστρέψεις το φαγητό σου.chicken nostimia.jpg
  3. Βάλε τις πατάτες με τα καρότα στο σκεύος που θα βάλεις στο φούρνο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το ίδιο μείγμα που χρησιμοποίησες για το κοτόπουλο.  Ανακάτεψε καλά ώστε να κολλήσει επάνω καλά το μείγμα.
    • Μπορείς, αν θέλεις να στρώσεις το σκεύος σου με αντικολλητικό χαρτί για να γλυτώσεις το τρίψιμο του σκεύους!
  4. Στρώσε το κοτόπουλο ανάμεσα στα καρότα και τις πατάτες με την πέτσα προς τα πάνω, σκέπασε ελαφρά με ένα αλουμινόχαρτο και φούρνισε για 45 λεπτά.
  5. Βγάλε το αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για ακόμ 15 λεπτά μέχρι η πέτσα από το κοτόπουλο να ροδίσει καλά και να είναι τραγανή.
  6. Αν θέλεις μπορείς να το σερβίρεις με μια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά ή, τίποτα απολύτως, μόνο λίγο ψωμάκι και ένα δροσερό κρασί!

 

 

Πηγή: