Δεν υπάρχει Ιταλίδα Nonna που να μην φτιάχνει αυτή την συνταγή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για κυρίως φαγητό, για πρώτο ή για μεζεδάκι με κρασάκι πριν το φαγητό όλες οι Ιταλίδες γιαγιάδες έχουν αυτή τη σπεσιαλιτέ στο DNA τους.Έτσι και η nonna Rachel, η πεθερά της θείας μου της Raymonde που έζησε χρόνια στο Μιλάνο, την ετοίμαζε κάθε φορά που πήγαινα στο Μιλάνο γιατί ήξερε πόσο πολύ λάτρευα αυτό το φαγητό.  Ετοίμαζε και φρυγανισμένο ψωμάκι (συνήθως chiapata) με σκορδάκι που ταιριάζει καταπληκτικά!  Σίγουρα παχυντικό φαγητό, αλλά τόσο μα τόσο νόστιμο και, εν πάσει περιπτώσει, δεν θα τρως κάθε μέρα.  Είπαμε, καλή και η δίαιτα, καλή και η διατροφή αλλά η ζωή δεν έχει «νοστιμάδα» χωρίς «αμαρτωλές νοστιμιές».  Όλα τα κάνουμε με μέτρο και απολαμβάνουμε με σωστό τρόπο την καθημερινότητα.  Έχουμε και στην Ελλάδα το αντίστοιχο μελιτζάνα με τοματούλα και φέτα ή τα παπουτσάκια που είναι θεσπέσια αλλά αυτή εδώ η συνταγή είναι αλλιώς με αέρα Ιταλικό που τόσο μου αρέσει. Ελπίζω και σε σένα.

Χρειάζεσαι για 6 καλές μερίδες:

  • 2½ κ. μελιτζάνες (φλάσκες).  Να σιγουρευτείς ότι είναι σφιχτές και λείες στην επιφάνεια.  Διάλεξε «αρσενικές» μελιτζάνες που έχουν λιγότερους σπόρους και στρογγυλή την κάτω τους άκρη!!!eggplants
  • 140 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι
  • Μπόλικο ελαιόλαδο
  • 120 γρ. parmigiano-reggiano, τριμμένη
  • 450 γρ. mozzarella
  • 1½ κ. Αποφλοιωμένα τοματάκια (2 κονσέρβες)
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες

Διαδικασία:

  1. Αφού πλύνεις και καθαρίσεις τις μελιτζάνες (εγώ κόβω ένα κομμάτι από τη φλούδα κάθετα με το μαχαίρι και αφαιρώ ένα κομμάτι πάχους 5 πόντων κατά μήκος, ξεκινώντας από το επάνω σημείο και φτάνοντας στο άλλο άκρο, έτσι ώστε κάθε φέτα να μην έχει φλούδα γύρω γύρω.  Κόβεις τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες πάχους ½ εκ.
  2. Κάθε μελιτζάνα που κόβεις θα την στρώνεις σε ένα σουρωτήρι και θα πασπαλίζεις με μπόλικο αλάτι. Όσο γεμίζει το σουρωτήρι βάλε ένα πιάτο από πάνω με κάτι βαρύ από πάνω (π.χ. το τσαγερό γεμάτο νερό) και άφησε τις μελιτζάνες να ιδρώσουν για τουλάχιστον μισή ώρα.
  3. Όση ώρα γίνεται αυτό ετοιμάζεις τη σάλτσα.
  4. Σκεπάζεις τον πάτο μιας κατσαρόλας με λάδι και ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Πρόσθεσε το σκόρδο και τσιγάρισε το χωρίς να μαυρίσει.  Πρόσθεσε τις τομάτες μαζί με το χυμό και αλάτι.  Ανακάτεψε και σπάσε τις τομάτες με το potato masher, εάν πιρούνι ή με δύο μαχαίρια.  Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να σιγοβράσουν μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό.
  5. Βγάζεις τις μελιτζάνες από το σουρωτήρι και στεγνώνεις καλά, με απορροφητικό χαρτί, κάθε φέτα.
  6. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 235°C και κάλυψε ένα ή δύο ταψιά με λάδι (όσο να καλύψει όλη την επιφάνεια να μην περισσεύει.  Βυθίζεις κάθε φέτα μελιτζάνας στο αλεύρι, τινάζεις για να φύγει το παραπάνω και στρώνεις τις μελιτζάνες στα ταψιά. Ραντίζεις με λίγο ακόμα λάδι και βάζεις στο φούρνο.  Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά (περίπου 15 λεπτά) γυρίζεις από την άλλη και συνεχίζεις για ακόμα 15 λεπτά.  Συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να ψηθούν όλες οι μελιτζάνες.
  7. Στη συνέχεια παίρνεις ένα πυρίμαχο σκεύος (pyrex, μεταλλικό αντικολλητικό ή κεραμικό (εγώ χρησιμοποιώ το κλασσικό μακρόστενο pyrex της μαμάς μου) και στρώσε μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα στον πάτο. Στρώσε από πάνω μια σειρά από μελιτζάνες.
  8. Πασπάλισε με μπόλικη παρμεζάνα, βάλε μια ακόμη στρώση από τη σάλτσα και στρώσε ακόμα μια σειρά από μελιτζάνες.  Συνέχεις την ίδια διαδικασία μέχρι να σου περισσεύουν υλικά για 2 ακόμη σειρές.
  9. Στην προ-τελευταία σειρά και την τελευταία σειρά θα βάλεις από μια στρώση mozzarella κομμένη σε φέτες.  Συνεχίζεις με παρμεζάνα, σάλτσα, μελιτζάνες. Η τελευταία σου σειρά θα πρέπει να τελειώσει με σάλτσα και μπόλικη παρμεζάνα.
  10. Ψήνεις στο φούρνο (στο ψηλότερο σημείο του φούρνο) και τσεκάρεις όταν περάσει ένα 20άλεπτο.  Ενδέχεται να δεις ότι οι μελιτζάνες «ξερνάνε» πολύ υγρασία.  Με ένα κουτάλι πίεσε τις μελιτζάνες προς τα κάτω και με μια κουτάλα άδειασε το παραπάνω υγρό.  Ξαναβάζεις στο φούρνο για ακόμα 15-10 λεπτά.
  11. Αφήνεις να σταθεί για 15-10 λεπτά πριν σερβίρεις.

 

Πηγή: Food52, φωτογραφία James Ransom
Advertisements