Δεν το έχω κρύψει ότι το κοτόπουλο είναι, ίσως, η πιο αγαπημένη μου πρωτείνη για πολλούς λόγους.  Είναι ιδιαίτερα οικονομικό, αρέσει σε όλους, μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, πολύ εύκολα και με άπειρους τρόπους.  

Αυτή εδώ είναι μια συνταγή που απαιτεί ΠΟΛΛΑ ΚΟΤΣΙΑ ή πολύ υψηλή πίεση γιατί έχει σκόρδο, πολύ σκόρδο – ίσαμε 40 σκελίδες!! Που όμως, ανακατεύεται με μια τέλεια σάλτσα-κρέμα, μαζί με τις πατάτες και το κοτόπουλο που θα σου δώσει ένα «συγκλονιστικό» αποτέλεσμα.

Μπορείς, ασφαλώς, να λιγοστέψεις το σκόρδο, ή και να το αφαιρέσεις τελείως.  Το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, αλλά, εξίσου νόστιμο.  Αν, όμως σου αρέσει, ή δεν σε ενοχλεί το σκόρδο, ετοίμασε την όπως λένε οι οδηγίες… το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Μπορείς να ετοιμάσεις τη συνταγή με μόνο στήθος, ή μόνο μπούτια ή και τα δύο. Εγώ προτείνω φιλέτο μπούτι, που γίνεται πολύ ζουμερό και ταιριάζει πολύ σε αυτή τη συνταγή.  Εσύ, διάλεξε και βάλε ότι θέλεις.  Ξέρεις, στην οικογένεια μας τρώγαμε πάρα πολύ κοτόπουλο (λίγο που μας άρεσε, πολύ που οι καταβολές — πάρα πολύ κοτόπουλο — της Μέσης Ανατολής επηρρέαζαν πολύ το καθημερινό μαγείρεμα) ωστόσο, είχαμε πάντα θέμα γιατί μόνο ο μπαμπάς αγαπούσε το στήθος, ενώ, οι υπόλοιποι τρεις … Μαμά Renee, αδελφός ‘Ιων και εγώ, θέλαμε μπούτι.  Η μαμά μου η καημένη έλεγε, «που να βρω κοτόπουλο με τρία πόδια βρε παιδάκια μου!!!» Βλέπεις, τότε τα κοτόπουλα τα αγόραζες ολόκληρα.  Χωριστό στήθος, χωριστά μπούτια, φιλέτα, φτερούγες σε χωριστές συσκευασίες δεν υπήρχαν.  Έκτοτε (έχουν περάσει και 30 χρόνια!!!) έχουν αλλάξει τα πράγματα και οι συνθήκες διαβίωσης ανάγκασαν τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, της κρίσης και των μοναχικών ανθρώπων και τώρα πια βρίσκεις μερίδες ή κομμάτια για ένα ή δύο άτομα όπως μισό καρπούζι, μισή ή ¼ μιας κολοκύθας, 1 μπριζόλα, 2 μπιφτέκια…..

Για τη συνταγή αυτή, αγόρασε, αν βρεις πατάτες baby ή πατάτες μικρές, με πολύ λεπτή φλούδα που θα πλύνεις καλά και θα μαγειρέψεις μαζί με τη φλούδα (αν σου αρέσει).  Μπορείς και να την βγάλεις.  Επίσης, αν έχεις ένα μεγάλο, βαρύ, μαντεμένιο τηγάνι ή μια μεταλλική γάστρα, να τα επιλέξεις.  Το φαγητό σου θα γίνει τέλειο.

Τέλος, το φαγητό αυτό είναι τόσο πλούσιο που δεν θέλει σχεδόν τίποτα για συνοδευτικό.  Λίγο φρυγανισμένο σκορδόψωμο — απαραίτητο για βούτες, δεν πρέπει να μείνει ούτε στάλα από τη σάλτσα — ή, τραγανό, φρέσκο ψωμάκι (οι μπαγκέτες είναι τέλειες γι’αυτή τη δουλειά… τις βούτες εννοώ!) και ένα ποτηράκι δροσερό, λευκό — κατά προτίμηση — κρασί θα σου συμπληρώσουν ένα υπέροχο και χορταστικό γεύμα.  Άντε και μια πράσινη σαλάτα.

Τα υλικά μαγειρεύονται όλα μαζί, συνδυάζονται τέλεια, και το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό κοτόπουλο με καλομαγειρεμένες πατάτες και μια θεϊκή κρέμα που τα αγκαλιάζει και να δένει όλα μαζί.

Χρειάζεσαι:

  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο (μπούτι) γύρω στα 10-12 κομμάτια
  • 40 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες)
    • Αν έχεις πολτοποιημένο σκόρδο στο σπίτι (σε βαζάκι στο ψυγείο) να υπολογίσεις καμιά 15αριά κ.γ. – θα δοκιμάσεις, αν σου αρέσει να βάλεις και άλλο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 15 γρ, (1 κ.σ.) βούτυρο φρέσκο , ανάλατο
  • 2 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. καλό brandy ή cognac
    1½ φλιτζάνι(360 ml.) καλό λευκό κρασί (από αυτό που σου αρέσει να πίνεις και που θα συνοδέψει το φαγητό σου)
  • 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμάρι (αν δεν σου αρέσει μπορείς να βάλεις βασιλικό, δενδρολίβανο ή ρίγανη)
  • ½ κ.γ. ξερό estragon (αν δεν βρεις μπορείς να βάλεις ψιλοκομμένο μάραθο, γλυκάνισο ή μυρώνια)
    650-700 γρ. baby πατάτες, τριμμένες καλά και κομμένες στη μέση, αν κάποιες είναι μεγάλες τις κόβεις στα τέσσερα

Για την σάλτσα-κρέμα:

  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 2 κ.σ. καλό brandy ή cognac
  • 60 ml. από το ίδιο λευκό κρασί
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σημείωση: Η σάλτσα πρέπει να γίνει την τελευταία στιγμή λίγο πριν το σερβίρισμα.  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να διατηρήσεις το κοτόπουλο ζεστό ή αφού το ζεστάνεις καλά να το στρώσεις σε μια πιατέλα, να ετοιμάσεις την σάλτσα-κρέμα, που θα σου πάρει 5 λεπτά και να σερβίρεις. 

Διαδικασία:

  1. Αν έχεις φρέσκο σκόρδο βάλε σε ένα μικρό κατσαρολάκι λίγο νερό να βράσει.  Ξεχώρισε τις σκελίδες και ρίξε της στο νερό που βράζει για ένα λεπτό.  Μεταφέρεις τις σκελίδες σε λίγο απορροφητικό χαρτί, τις στεγνώνεις και τις ξεφλουδίζεις.  Αφήνεις στην άκρη.
  2. Στεγνώνεις, με απορροφητικό χαρτί τα κομμάτια κοτόπουλου (μπορείς να τα κόψεις ή να ζητήσεις από το κρεοπώλη σου σε ότι μέγεθος θέλεις) και πασπαλίζεις καλά, με 1 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Αφού πλύνεις, καθαρίσεις και κόψεις τις πατάτες τις βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις 1 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύεις καλά να πάει το μείγμα παντού.  Αφήνεις στην άκρη.
  4. Σε μια μεγάλη γάστρα ή ένα βαθύ και μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι ζεσταίνεις — που να χωράει όλο το κοτόπουλο μαζί με τις πατάτες — αλλιώς, μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο είναι μια χαρά, το λάδι με το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.  Σοτάρεις, λίγα λίγα, τα κομμάτια κοτόπουλου μέχρι να ροδίσουν καλά (4-5 λεπτά από κάθε πλευρά). Αν δεις ότι σου καίγεται το λάδι ή το βούτυρο χαμήλωσε τη φωτιά.  Μεταφέρεις τα έτοιμα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα πιάτο μέχρι να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και σοτάρεις όλα τα κομμάτια.
    Αφού αποσύρεις όλα τα κομμάτια κοτόπουλου βάλε το σκόρδο μέσα στο τηγάνι (μέσα στο λίπος που έχει μαζευτεί).  Σε χαμηλή θερμοκρασία, σοτάρεις το σκόρδο, ανακατεύοντας, για 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  5. Πρόσθεσε το brandy ή το cognac μαζί με το 1½ φλιτζάνι άσπρο κρασί και με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα ξύσε το σκεύος, καλά, ώστε να μαζέψεις ότι έχει μείνει από το ψήσιμο του κοτόπουλο.  Μόλις το μείγμα πάρει βράσει βάλε το κοτόπουλο στο σκεύος, πρόσθεσε τις πατάτες και πασπάλισε με το θυμάρι και το estragon (ή όποιο άλλο έχεις επιλέξει).
  6. Σκεπάζεις το σκεύος, και σιγοβράζεις — σε χαμηλή θερμοκρασία — για 30-40 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να μπορείς να τρυπήσεις, εύκολα, τις πατάτες με το πιρούνι.
  7. Μεταφέρεις το κοτόπουλο με τις πατάτες σε μια πιατέλα και σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό και ετοιμάζεις την σάλτσα-κρέμα.
  8. Πάρε ½ φλιτζάνι από το ζεστό ζουμάκι που έχεις στην κατσαρόλα και, σε ένα μπολ, ανακάτεψε το καλά με το αλεύρι.  Βάλε το μείγμα στο σκεύος, ανέβασε τη φωτιά σε μέτριο, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος, το brandy ή cognac και το κρασί.  Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το μείγμα πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι, δοκίμασε και χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 3-5 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια μεταξένια κρέμα.
  9. Αδειάζεις την κρέμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες και σερβίρεις όπως σου περιέγραψα παραπάνω.

 

Advertisements