Υπάρχει μια έκφραση (Βρετανική) που μου αρέσει πολύ «easy peasy» που σημαίνει «εύκολα και γρήγορα«.  Η έκφραση προέρχεται από μια διαφήμιστη της δεκαετίας του πενήντα για ένα Βρετανικό καθαριστικό Sqezy (Lemon Squeezy Detergent) συσκευασμένο σε ένα πλαστικό μπουκάλι που πίεζες για να βγει το υγρό και είχε έντονη μυρωδιά από λεμόνι. Στη διαφήμιση (τηλεοπτική)  μια χαριτωμένη πιτσιρίκα δείχνει τα βρώμικα πιάτα στη μαμά της. Η μαμά, με στυλ χαρούμενο (όπως σε όλες τις διαφημίσεις, από καταβολής τους!!!), εμφανίζει το μπουκάλι, και, καθαρίζουν — χαρούμενες — μαζί τα πιάτα, γρήγορα και, εύκολα.  Στο τέλος της διαφήμισης η πιτσιρίκα λέει «Easy Peasy Lemon Squeezy». Με τα χρόνια, η έκφραση easy-peasy επικράτησε, για κάτι που γίνεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς κόπο.  Κάτι σαν το «πιτς φιτίλι!»

Η συνταγή περιλαμβάνει τρία βασικά υλικά και γίνεται, εκτός από «easy peasy», και, «cheesy peasy»,  από το τυρί-κρέμα, που, θα δώσει μια υπέροχη κρεμώδη υφή και νοστιμιά.  Κοτόπουλο, σπανάκι και τυρί κρέμα είναι τα βασικά μας υλικά. Μόνο τρία, που αν θέλεις, μπορείς να τα κάνεις τέσσερα σβήνοντας το κοτόπουλο με λίγο λευκό κρασί, αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και καθόλου απαραίτητο.

Αν θέλεις το πιάτο σου να γίνει πολύ ελαφρύ θα περιορίσεις την ποσότητα του τυριού, ωστόσο, αν θέλεις να γίνει πραγματικά συγκλονιστικό το πιάτο αυτό, δεν θα τσιγγουνευτείς το τυρί που θα δημιουργήσει μια υπέροχη σάλτσα στην οποία κανείς δεν θα μπορέσει να αντισταθεί.  Λίγο άσπρο ρύζι ή μπασμάτι και ένα ποτηράκι δροσερό κρασί είναι ότι χρειάζεσαι για να συμπληρώσεις αυτό το γρήγορο και νόστιμο γεύμα ή δείπνο.

Για 4 καλές μερίδες χρειάζεσαι: 

    • 4 κομμάτια στήθος κοτόπουλο (ολόκληρο)
    • αλάτι-πιπέρι
    • 3 κ.σ. λάδι (ελαιόλαδο ή ότι άλλο θέλεις καλαμποκέλαιο, σησαμέλαιο…)
    • 1-2 κ.σ. (15-30 γρ.) βούτυρο φρέσκο, ανάλατο
    • 2 μεγάλες χούφτες φύλλα, φρέσκο, σπανάκι (baby καλύτερα, αν δε βρεις θα κόψεις λίγο τα φύλλα από το φρέσκο σπανάκι
    • 150 γρ. τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά
      • Το καλύτερο είναι το Boursin που θα βρεις στα μεγάλα supermarkets αλλά υπάρχουν αρκετές μάρκες στο εμπόριο. Φυσικά, μπορείς να βάλεις και το κανονικό τυρί κρέμα αν το προτιμάς ή να το ενισχύσεις εσύ με ότι σου αρέσει π.χ. σκόνη σκόρδο με λίγο θυμάρι ή δενδρολίβανο ή άνηθο…
    • 1 σφηνάκι λευκό, ξηρό, κρασί (προαιρετικό)

Οδηγίες:

  1. Κόψε το στήθος κοτόπουλο, κατά μήκος (με ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι), για να δημιουργήσεις μια τσέπη γύρω στα 7 εκ.., χωρίς να το χωρίσεις στη μέση.  Αν δεν μπορείς να το κάνεις μπορείς να ζητήσεις από τον κρεοπώλη σου να το κάνει, αλλά είναι πολύ εύκολο.  Αλατοπιπερώνεις καλά από όλες τις πλευρές (και μέσα στην τσέπη).chicken breast
  2. Ζεσταίνεις το λάδι με το βούτυρο σε ένα, μεγάλο, πλατύ και βαθύ τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.  Μόλις λιώσει δυναμώνεις στο μέτριο την εστία και προσθέτεις το σπανάκι για να το σοτάρεις, γύρω στα 30 δευτερόλεπτα. Όσο να μαραθεί χωρίς να καεί.
  3. Βγάζεις το σπανάκι με μια τρυπητή κουτάλα και το αδειάζεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το παραπάνω λάδι.  Σβήνεις για λίγο την εστία μέχρι να ετοιμάσεις το κοτόπουλο που θα το ψήσεις στο ίδιο σκεύος.
  4. Μόλις κρυώσει λίγο το ανακατεύεις, σε ένα μέτριο μπολ, μαζί με το τυρί κρέμα.
  5. Μοιράζεις το μείγμα στ 4 και γεμίζεις με αυτό κάθε τσέπη του κοτόπουλου που έχεις ετοιμάσει.  Κλείσε τις άκρες με τη βοήθεια οδοντογλυφίδων για να μην αδειάσει η γέμιση καθώς θα ψήνεις το κοτόπουλο.
  6. Ζεσταίνεις το σκεύος καλά και τοποθετείς το κοτόπουλο για 4 λεπτά, από τη μια πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά.  Με προσοχή γυρίζεις το κοτόπουλο και ψήνεις για 3-4 λεπτά και από την άλλη πλευρά.
  7. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σβήνεις με το κρασί (αν το επιλέξεις) και μαγειρεύεις για ακόμα 3-5 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο (να μην είναι καθόλου ροζ στο κέντρο. Αυτό θα το κάνεις με το κρασί ή χωρίς.

 

Advertisements