Ο Μάνος (Σκαναβής) δεν είναι, ακριβώς, φίλος, με την έννοια του φίλου που τηλεφωνιέσαι συχνά, και, συναντιέσαι σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Είναι φίλος πολύ καλής μου φίλης που τον βλέπω, πάντα, μαζί με την Ντεμούλα. Δεν βρισκόμαστε συχνά, αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, χαίρομαι πολύ που τον βλέπω.  Για πολλούς λόγους.  Γιατί είναι ευγενής και ευχάριστος.  Γιατί του αρέσουν τα όμορφα πράγματα, τα ωραία ταξίδια και το καλό φαγητό.  Γιατί είναι τέλειος οικοδεσπότης, και, γιατί αγαπά το ωραίο φύλλο.  Ένας σωστός gentleman, από αυτούς που δεν κυκλοφορούν πια πολύ (δυστυχώς), ένας ευπατρίδης που θα μπορούσε, εύκολα, να είναι Άγγλος ευγενής με Πύργο στην Σκωτία.

Στον εδώ Πύργο του, ενίοτε — νομίζω — ή, συχνότερα, μπαίνει στην κουζίνα και μαγειρεύει ωραία!  Έχει άποψη που την υποστηρίζει, τέλεια γνώση των υλικών, και, δεν διστάζει να βάλει ποδιά, να πιάσει την κουτάλα και να μαγειρέψει, πρωτίστως, για τα κορίτσια του (γυναίκα, κόρη και εγγονή!!!), αλλά και, για τους καλούς του φίλους.  Η συνταγή όπως την περιγράφει ο Μάνος είναι: «Συνταγή δική μου ….φοβερηηηηηή» αντιγράφεται αυτούσια. Με μεγάλη μου χαρά, την μοιράζομαι μαζί σας, και, χαίρομαι πολύ που ο Μάνος, τόσο απλόχερα μου επέτρεψε να την αναρτήσω στο μικρό μου blog.

«Μάνο μου σε ευχαριστώ!»

Μπουτάκια κοτόπουλου — μαριναρισμένα — ελευθέρας βοσκής ψητά στον φούρνο ( με το λίπος τους  χωρίς πέτσα )

Μαρινάδα για οκτώ μπουτάκια μεγάλα:

  • 2 ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινες
  • 2 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • 2 κορυφές δενδρολίβανο φρέσκο (έχω γλάστρα)
  • 2 κορυφές ρίγανη φρέσκια (έχω γλάστρα)
  • 4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα (ότι θέλετε, προτιμώ με κόκκους τύπου Γαλλίας)
  • Χυμό από 2 λεμόνια και ένα πορτοκάλι μέτριο
  • Φλούδα από μισό πορτοκάλι κομμένη στα 4
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • Αλάτι , πιπέρι, λάδι (4 κ.σ. το λάδι, το κοτόπουλο έχει το λίπος του)

Διαδικασία: 

  1. 2 ώρες μαρινάρισμα σε σκεύος σκεπασμένο και ανακάτεμα κάθε ½  ώρα.
  2. Ψήνω στην αρχή μόνο το κοτόπουλο και μετά από μίση ώρα προσθέτω  πατατούλες μικρές με το δέρμα τους καλοπλυμένες παρακαλώ!
Και εδώ, έρχομαι εγώ για να δώσω τις μικρές πινελιές που χρειάζεσαι αν δεν ξέρεις καλά από μαγειρική (οι φίλοι μου μου λένε ότι οι συνταγές μου πρέπει να είναι λεπτομερείς και να απευθύνονται σε αρχάριους, για να είναι σίγουρη η επιτυχία, συμβουλή που ακολουθώ με πάθος γιατί την θεωρώ πολύ σωστή!) 
  1. Η μαρινάδα γίνεται με όλα τα παραπάνω υλικά.  Θα ψιλοκόψεις τα υλικά σου, θα τα βάλεις σε ένα μεγάλο μπολ ή μια πλατιά και βαθιά πιατέλα.  Αν έχεις σκεύος (pyrex ή πυρίμαχο ταψί — για να μην λερώνεις πολλά σκεύη και για να σερβίρεις κατευθείαν από το φούρνο στο τραπέζι, χρησιμοποίησε αυτό). 
  2. Αφού ανακατέψεις καλά, θα πάρεις στην άκρη του κουταλιού μια στάλα για να δοκιμάσεις και να διορθώσεις τη γεύση και στη συνέχεια θα βυθίσεις μέσα τα κομμάτια κοτόπουλο. Καλό είναι να είναι τελείως καλυμμένο το κοτόπουλο και να το γυρίζεις για να πάει η μαρινάδα παντού.
    • Μπορείς να πάρεις μπουτάκια — το κάτω μέρος το λεγόμενο drum stick ή «κοπανάκι» και να βγάλεις την πέτσα, ή μπορείς να αγοράσεις τα έτοιμα φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου.  
  3. Αφού περάσει το δίωρο θα τα στρώσεις σε ένα αντικολλητικό ή πυρίμαχο σκεύος (αν έχεις βάλει την μαρινάδα σε μπολ) ή το ίδιο το σκεύος  που θα μπει σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°-190° C για μισή ώρα. Μετά θα προσθέσεις τις πατάτες (πασπάλισε τις πατάτες με λίγο ακόμα αλατάκι!) και συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να μαγειρευτούν οι πατάτες. 
Επίσης, μπορείς, αν θέλεις να κάνεις πιο πικάντικη τη συνταγή σου να προσθέσεις 1 κ.γ. κάρυ ή μπούκοβο που θα αναδείξουν τον κουρκουμά ή μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα που ταιριάζει πολύ.  Αυτά τα τελευταία είναι οι δικές μου προσθήκες, ωστόσο, εσύ θα δοκιμάσεις, πρώτα, αυτούσια τη συνταγή του Μάνου και, αν θες, θα κάνεις αλλαγές γιατί, όπως έχουμε πει η μαγειρική είναι μαγεία και φαντασία. 
Advertisements