To βλέπεις στα εστιατόρια, και, έτσι όπως κόβεις με το κουτάλι και αρχίζει να ρέει η ζεστή σοκολάτα σκέφτεσαι: «να μπορούσα να το ετοιμάσω στο τραπέζι με τους κουμπάρους μεθαύριο!«

Ε, λοιπόν, μπορείς και μάλιστα πολύ εύκολα.  To μόνο που χρειάζεσαι είναι το κατάλληλο σκεύος που πρέπει να είναι γιάλινο ή κεραμεικό, ακόμα και μεταλλικό (αντικολλητικό ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ) που έτσι και αλλιώς θα το περάσεις με λίγο βούτυρο (πασπάλισε και με λίγο κακάο — όχι αλεύρι, δεν θέλεις να είναι άσπρο στο ξεφορμάρισμα! — για να ξεκολλήσει πιο εύκολα!).

Αν δεν έχεις τίποτε από αυτά δοκίμασε τη φόρμα για τα muffins (όσο μεγαλύτερες οι θήκες τόσο καλύτερα απλά δεν θα πρέπει να τα παραγεμίσεις.

muffin tray

Λίγα rasberries, τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας, χρωματιστά confetti ζαχαροπλαστικής ή κάποιο άλλο φρούτο (κατά προτίμηση κόκκινο όπως φράουλα, ρόδι ή σταφύλι… ανάλογα με την εποχή) και έτοιμο για σερβίρισμα.  Αααααα, θα φουρνίσεις την τελευταία στιγμή, λίγο πριν το σερβίρεις!

Χρειάζεσαι για 6 lava cakes:

Για το κέντρο:

  • 60 γρ.  σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο)
  • 60 ml. κρέμα γάλακτος (35%)

Για το cake:

  • 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο)
  • 120 γρ. φρέσκο βούτυρο, ανάλατο
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 2 κρόκους
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μια βανιλίνη σκόνη)
  • 35 γρ. φαρίνα
  • Φρέσκα rasberries, φράουλες ή κάποιο άλλο φρούτο και κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί) για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

  1. Για να ετοιμάσεις το κέντρο (τη λάβα!) λιώνεις τη σοκολάτα με την κρέμα σε bain-marie και ανακατεύεις απαλά με το σύρμα μέχρι να ενοποιηθούν.
    • Καλό είναι να σπάσεις τη σοκολάτα σε κομματάκια για να λιώσει πιο γρήγορα.
    • Ένας, επίσης, εύκολος τρόπος είναι, να ζεστάνεις την κρέμα γάλακτος — μέχρι τη στιγμή που αρχίζει να βράζει, αλλά, να μη βράσει, την αδειάζεις πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να ενοποιηθούν τα δύο υλικά.
  2. Βάζεις το μείγμα (σκεπασμένο με μια πλαστική μεμβράνη) για τουλάχιστον 2 ώρες. Μέχρι να παγώσει καλά. Σχηματίζεις 6 μπαλάκια και αφήνεις στην άκρη (στο ψυγείο πάντα) μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστείς.
  3. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 205°C και ετοιμάζεις το σκεύος ή τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις (άλειμμα με λίγο βούτυρο και πασπάλισμα με κακάο σε σκόνη, τινάζεις καλά το σκεύος για να φύγει ότι περισσεύει).
  4. Λιώνεις τη σοκολάτα (κομμένη σε μικρά κομμάτια) με το βούτυρο σε bain-marie, ανακατεύεις καλά μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Με το mixer χειρός χτυπάς καλά τα αβά με τη ζάχαρη και την βανίλια, σε μεγάλη ταχύτητα για 5 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψουν πολύ.
  6. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας θα αναδιπλώνεις εναλλάξ, μέσα στο μείγμα την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.  Μαλακό ανακάτεμα για να μη χάσει το μείγμα τον όγκο του.
  7. Μοιράζεις το μείγμα στο σκεύος ή τα σκεύη που έχεις έτοιμα και βυθίζεις στο κέντρο από ένα μπαλάκι σοκολάτας.
  8. Φουρνίζεις για 15 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έχει φουσκώσει και είναι στερεό όταν το ακουμπήσεις στην επιφάνεια.
  9. Βγάζεις από το φούρνο, αφήνεις να σταθούν τα lava cakes για πέντε λεπτά και τα ξεκολάς από το σκεύος με τη βοήθεια μιας μυτερής λάμας μαχαιριού.  Ακουμπάς πάνω στο σκεύος ένα πιάτο ή μια πιατέλα (αν έχεις muffin tray) και προσεκτικά αναποδογυρίζεις.
    • Στην περίπτωση του muffin tray σε συμβουλεύω να τα σηκώσεις ένα-ένα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού — προσοχή μην τα τρυπήσεις — και να τα ακουμπήσεις (αφού τα αναποδογυρίσεις) σε κάθε πιάτο.
  10. Σερβίρεις με φρέσκα φρούτα, τριμμένη σοκολάτα, comfetti ζαχαροπλαστικής ή ένα κόμπο σαντιγί ή σε συνδυασμό από ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω.