Σου αρέσει το «junk food» μη μου πεις όχι, γιατί, δεν θα σε πιστέψω.  Σε ποιόν δεν αρέσει άλλωστε.  Το βρώμικο που λέμε εμείς που είναι τίγκα στα λιπαρά…. ας μην επεκταθώ!

Έχεις και παιδιά, μικρά ή στην εφηβεία και που τα χάνεις που τα βρίσκεις? στο χαμπουργκεράδικο της γειτονιάς ή αγκαλιά με το τηλέφωνο να κάνουν παραγγελία για delivery… πάλι hamburger.  Έχεις και ένα σύντροφο υπερδραστήριο που του αρέσει να ψήνει στο bbq και να καλεί την παρέα για ψητά.  Θέλεις και να προσέξεις λίγο την διατροφή σας, το θέλεις και σπιτικό και νόστιμο.  Εδώ, σου έχω τη λύση.  Θα φτιάξεις ένα burger που, ναι μεν θα μοιάζει με burger, αλλά, θα έχει γεύση Ελλάδας γιατί μέσα θα βάλεις μπόλικη φέτα και λιαστές τομάτες και μαζί θα ετοιμάσεις μια τέλεια μαγιονέζα που θα μυρίζει βασιλικό.  Έχει θερμίδες, δε λέω, γύρω στις 900 (!!!) αλλά αν προσέξεις την υπόλοιπη διατροφή της ημέρας μπορείς να κάνεις την ατασθαλία χωρίς τύψεις.

Για 4 burgers κοτόπουλου τα υλικά που χρειάζεσαι είναι:

Για τα burgers:

    • 450 γρ. κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας
      • Καλό είναι να βάλεις ανάμικτο στήθος και μπούτι, διαφορετικά θα σου βγει πολύ στεγνό το μείγμα
    • 60 γρ. τριμμένη φέτα
    • 8 κομμάτια λιαστή τομάτα (στραγγισμένη και ψιλοκομμένη) – μην πετάξεις το λάδι
    • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
    • ¾ κ.γ. αλάτι
    • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 1-2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές τομάτες
    • 4 στρογγυλά ψωμάκια (ότι σου αρέσει) κομμένα στη μέση και ψημένα από την εσωτερική τους πλευρά (στην τοστιέρα, το σχαροτήγανο ή σε αντικολλητικό τηγάνι ή την ψηστιέρα, στα κάρβουνα)
Για την μαγιονέζα:
    • ¼ φλιτζάνι μαγιονέζα (έτοιμη ή σπιτική)
    • 3 κ.σ. pesto βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)*
    • 2 κ.σ. sour cream* (που θα αντικαταστήσεις με γιαούρτι, ή τυρί cottage ή ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος)
Για το σερβίρισμα:
    • Τραγανά και φρέσκα φύλλα από μαρούλι, lola, iceberg ή ρόκα
    • Φέτες φρέσκιας τομάτας
    • Φέτες από κόκκινο κρεμμύδι
    • Φέτες avocado (που θα κόψεις την τελευταία στιγμή για να μη σου μαυρίσει)
    • Αγγουράκι ή τουρσί κομμένο σε ροδέλες
    • Πατάτες τηγανητές ή chips
    • και φυσικά, εκτός από την μαγιονέζα, μπορείς να προσθέσεις ketchup ή μουστάρδα για όποιον θέλει.

Διαδικασία για τα burgers

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις — απαλά – τον κιμά με φέτα, λιαστές τομάτες, βασιλικό και αλατοπίπερο μέρι να ενοποιηθούν τα υλικά.  Μοίρασε το μείγμα στα τέσσερα και φτιάξε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια.
  2. Ακούμπησε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτα στο ψυγείο για μισή με 1 ώρα (ή και παραπάνω).
  3. Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι ή το σχαροτήγανο πάνω σε μέτρια φωτιά.  Μόλις ζεσταθεί ρίξε 2 κ.σ. λάδι (που έχεις κρατήσει από τις λιαστές τομάτες), μόλις ζεσταθεί — σχεδόν αμέσως δηλαδή — τοποθέτησε τα μπιφτέκια και μην τα ακουμπήσεις μέχρι να θωρακιστούν από την μια πλευρά — περίπου 3 με 4 λεπτά. Γύρισε τα burgers και συνέχισε την ίδια διαδικασία για ακόμα 3-4 λεπτά μέχρι να θωρακιστούν και από την άλλη πλευρά.
  4. Ξαναγύρισε τα burgers, μισοσκέπασε το σκεύος, χαμήλωσε τη φωτιά και συνέχισε να μαγειρεύεις μέχρι να ψηθούν εντελώς.  Να θυμάσαι ότι το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (σε αντίθεση με το μοσχάρι) τρώγονται πολύ καλά ψημμένα, όχι στεγνά, ζουμερά αλλά καλά ψημένα.
  5. Όση ώρα ετοιμάζονται τα burgers βάζεις τα ψωμάκια να ζεσταίνονται από την εσωτερική τους πλευρά και ετοιμάζεις την μαγιονέζα ανακατεύοντας τα υλικά.
  6. Μπορείς να ετοιμάσεις εσύ τα burgers βάζοντας μια στρώση μαγιονέζα στα ψωμάκια, από πάνω την πρασινάδα που έχεις επιλέξει, μια φέτα τομάτα, ακουμπάς το burger, από πάνω βάζεις μια φέτα κρεμμύδι, λίγη ακόμα μαγιονέζα και κλείνεις το burger.
  7. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις πάνω σε ένα δίσκο όλα τα υλικά και ο καθένας να ετοιμάσει το burger του όπως το θέλει.

 

*Αν θέλεις να φτιάξεις:

  1. Μαγιονέζα η συνταγή είναι εδώ: Τι καλύτερο από τη σπιτική μαγιονέζα;
  2. Σπιτικό pesto η συνταγή είναι αυτή: Σπιτικό «pesto»
  3. και αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για την sour cream θα πας εδώ: Sour cream
Advertisements