Όσες συνταγές με κοτόπουλο και αν ανακαλύψω, πάντα θα υπάρχει χώρος για λίγες ακόμα.  Το κοτόπουλο είναι υγιεινό και νόστιμο, μαγειρεύεται εύκολα, είναι οικονομικό και αρέσει σε όλους, ή σχεδόν.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι βάζεις το κοτόπουλο σε άλμη. Ο τρόπος αυτός κάνει, ακόμα και το στήθος κοτόπουλου, (που εμένα δεν μου αρέσει καθόλου γιατί το βρίσκω ιδιαίτερα στεγνό και άνοστο), ζουμερό και πολύ νόστιμο.   Η extra πινελιά είναι το ξεροψημμένο φασκόμηλο που του δίνει μια λεπτή και, εντελώς, διαφορετική γεύση.

Θα το σερβίρεις με ότι θέλεις.  Εμένα μου ταιριάζει πολύ με έναν μεταξένιο σπιτικό πουρέ αλλά το ρύζι, οι σαλάτες, τα ζυμαρικά, οι σαλάτες, αλλά, και τα βραστά ή ψητά λαχανικά θα ταιριάξουν απόλυτα.

Χρειάζεσαι:

  • 1 λίτρο κρύο νερό
  • 100 γρ. αλάτι
  • 20 φύλλα φασκόμηλο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο
  • 4 φιλέτα κοτόπουλο (μπορείς να βάλεις και φιλέτο από μπούτι ή μισό-μισό αν προτιμάς)
  • 2 κ.σ. ανάλατο φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη διακόσμηση και το σερβίρισμα: Τηγανισμένα φύλλα φασκόμηλο

Οδηγίες:

  1. Βάλε το νερό με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει το αλάτι.  Πρόσθεσε 8 φύλλα φασκόμηλο, το σκόρδο, ανακάτεψε ελαφρά, και, βύθισε το κοτόπουλο για 15 λεπτά με μισή ώρα (το κοτόπουλο να είναι εντελώς καλυμμένο).
  2. Αφού περάσει το παραπάνω διάστημα βάλε το κοτόπουλο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει και πέρασε το υγρό από μια σήτα για να κρατήσεις το φασκόμηλο και το σκόρδο.
  3. Στέγνωσε το κοτόπουλο με λίγο απορροφητικό χαρτί και ζέστανε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.  Πρόσθεσε το βούτυρο και 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  4. Τσιγάρισε το κοτόπουλο, γύρισε το και μαγείρεψε για 5 λεπτά.
  5. Πρόσθεσε το σκόρδο και το φασκόμηλο που έχεις κρατήσει και μαγείρεψε για ακόμη 5 λεπτά ρίχνοντας, κάθε τόσο, με το κουτάλι ζουμάκι πάνω από το κοτόπουλο όσο ψήνεται.
  6. Γύρισε το κοτόπουλο και μαγείρεψε για ακόμα 3 λεπτά.  Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε το τηγάνι και μαγείρεψε για ακόμη 2 λεπτά.
  7. Αφού βεβαιωθείς ότι το κοτόπουλο είναι ψημένο, αποσύρεις από τη φωτιά και το αφήνεις να σταθεί για 2-3 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
  8. Εν τω μεταξύ, βάζεις σε ένα μικρό τηγάνι 1 κ.σ. λάδι, το ζεσταίνεις καλά σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις μέσα τα υπόλοιπα 12 φύλλα φασκόμηλο που θα τηγανίσεις για 3-45 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να μοσχομυρίσουν και να γίνουν τραγανά.
  9. Τα αδειάζεις πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  10. Σε μια πιατέλα σερβίρεις το έτοιμο κοτόπουλο, αδειάζεις από πάνω το ζουμάκι που έχει μείνει στο τηγάνι και πασπαλίζεις με το τραγανό φασκόμηλο.

 

 

 

Πηγή:

 

 

Advertisements