Η tilapia ή το tilapia είναι ένα ψάρι (κυρίως κατεψυγμένο) που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Τόσο πολύ που το βρίσκεις και στις λαϊκές, στα ψυγεία με τα κατεψυγμένα.  Ο ψαράς μου στη λαϊκή το έχει (σε φιλέτο χωρίς κόκαλα ή πέτσα) μαζί με το κοκκινόψαρο, με ίδια τιμή, και μου λέει ότι είναι σαργός!  Άλλοι πάλι λένε ότι είναι μαύρη τσιπούρα. 

Οι πληροφορίες που βρήκα στην Βικιπαίδεια λένε ότι:
Οι Κιχλίδες (Cichlidae) αποτελούν μεγάλη οικογένεια ψαριών των γλυκών νερών κυρίως των τροπικών χωρών που μοιάζουν πολύ με τις πέρκες. Ζουν σε λίμνες και ποταμούς της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της τροπικής Αμερικής.  Οι Κιχλίδες είναι ψάρια σαρκοφάγα ή φυτοφάγα και μερικά είδη αυτών παρουσιάζουν κατά την αναπαραγωγή εμφανείς σεξουαλικές διαφορές, (αρσενικά – θηλυκά), που εξαφανίζονται στη συνέχεια.tilapia
Κάποια είδη του γένους «Τιλάπια» (Tilapia) αποτελούν σημαντικό είδος ιχθυοτροφίας για τον εμπλουτισμό των αφρικανικών λιμνών και κάλυψη αναγκών της τοπικής διατροφής των παρόχθιων αφρικανικών λαών και όχι μόνο.
Οι τιλαπίες αυξάνονται σχετικά γρήγορα, πολλαπλασιάζονται σε ηλικία 10 – 11 μηνών όπου το μήκος τους φθάνει τα 20 εκ. και το βάρος τους τα 150 γρ. Χαρακτηριστικά είδη του γένους αυτού είναι η «Τιλάπια η νειλοτική» (Tilapia nilotica), που απαντάται στον Νείλο, η «Τιλάπια η Γαλιλαία», (Tilapia galilea), που απαντάται στη Μέση Ανατολή, και η «Τιλάπια η μακρόχειρ¨(Tilapia macrochir).  Όλα τρέφονται με μικρότερα ψάρια, ενώ τα θηλυκά αυτών επωάζουν τ΄ αυγά τους μέσα στο στόμα τους. Αντίθετα τα είδη «Τιλάπια η ζίλλειος» (Tilapia zilli), και «Τιλάπια η μαλενόπλευρος», (Tilapia melanopleura), είναι χορτοφάγα και τα θηλυκά δεν επωάζουν τ΄ αυγά τους με τον παραπάνω τρόπο.

Νόστιμο και οικονομικό ψάρι.  Το έβαλα σε σούπα, στο χαρτί με λαδολέμονο, στο τηγάνι με λίγο βούτυρο και λεμόνι αλλά και πανέ.  Σε όλες τις περιπτώσεις ψήνεται γρήγορα-γρήγορα και είναι πολύ γευστικό.

Για τη συνταγή αυτή χρειάζεσαι μόλις 15 λεπτά για να βάλεις φαγητό στο τραπέζι, 15 υλικά — μη σε τρομάζει ο αριθμός — τα περισσότερα είναι καρυκεύματα και στο πιάτο δεν θα βάλεις παραπάνω από 150 θερμίδες.  Τώρα, αν το ψάρι το συνοδέψεις με πουρέ ή με μακαρόνια και κρέμα γάλακτος, τότε, οι θερμίδες θα ανέβουν στα ύψη.  Εσύ αποφασίζεις.

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες:

  •  1 – 1½ κ.γ. paprika (γλυκιά, καπνιστή ή καυτερή — ότι προτιμάς ή ένα μείγμα από τα τρία είδη
  • 1 – 1½ κ.γ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • ¾  κ.γ. garlic powder (σκόνη σκόρδου που θα βρεις έτοιμη σε συσκευασίες στα supermarkets ή θα φτιάξεις σπιτική ακολουθώντας αυτήν εδώ τη συνταγή:
  • Σκόνη σκόρδου με γεμάτη γεύση!
    • ½ κ.γ. κύμινο
    • ¼ κ.γ. πιπέρι cayenne
    • 1 κ.γ. αλάτι

Όλα τα παραπάνω θα τα ανακατέψεις για να φτιάξεις το λεγόμενο «cajun spice» με το οποίο θα τρίψεις καλά τα φιλέτα tilapia.  Κράτησε κάπου αυτή την ιδέα και τη συνταγή για «cajun spice», γιατί, με αυτά τα υλικά, μπορείς να τρίψεις κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι, άλλο ψάρι αλλά και σκληρά λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, ρέβες…. και να γίνουν διαφορετικά και, ιδιαίτερα, νόστιμα!

  • 4 φιλέτα tilapia — γύρω στα 170 γρ. το καθένα
  • 1 lime ή ένα λεμόνι κομμένο στα 4 για το σερβίρισμα
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μικρό μπολ ή ένα βαθύ πιάτο ανακατεύεις την paprika, με την καστανή ζάχαρη, ρίγανη, garlic powder, κύμινο, πιπέρι cayenne και αλάτι.  Ανακάτεψε καλά, χρησιμοποίησε τα δάχτυλα σου για να τρίψεις καλά τη ζάχαρη ώστε να μην έχει κόμπους το μείγμα, πάει περισσότερη ζάχαρη σε κάποια σημεία και σου κάνει το ψάρι γλυκό του κουταλιού!cajun spice
  2. Αφού στεγνώσεις σε απορροφητικό χαρτί, καλά, τα φιλέτα τιλάπια πασπαλίζεις με το μείγμα και τρίβεις τα φιλέτα ώστε να πάει παντού.dusting-fish-with-spice-rub
  3. Ζεσταίνεις, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα πλατύ αντικολλητικό τηγάνι, αφού ζεσταθεί προσθέτεις το λάδι και μόλις ζεσταθεί βάζεις τα φιλέτα να ψηθούν από 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.  Τα τοποθετείς για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και σερβίρεις αμέσως με φέτες lime ή λεμόνι.
    • Μπορείς, για να κάνεις το πιάτο σου πιο πλούσιο (προσοχή όμως γιατί ανεβάζεις θερμίδες) να τηγανίσεις το ψάρι σε βούτυρο φρέσκο αντί για λάδι (50-70 γρ.) ή να προσθέσεις 1 κόμπο βούτυρο φρέσκο μέσα στο λάδι για γεύση και μυρωδιά. 

cooking-tilapia

Προτάσεις:

Το ψάρι αυτό συνοδεύεται με φρέσκες δροσερές σαλάτες, ψητά, σοτέ ή βραστά λαχανικά (ταιριάζουν πολύ τα μανιτάρια, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών και φασολάκια πράσινα).

Ωστόσο, μπορεί τέλεια να ταιριάξει με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ή, ακόμη καλύτερα, με πατάτες βρασμένες που αφού τις σπάσεις με το πιρούνι θα προσθέσεις από καθόλου μέχρι ελάχιστο ή αρκετό βούτυρο ή λάδι μαζί με αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

 

Πηγή: www.yummly.com