Ποτέ μου δεν ψάχνω δικαιολογία για να απολαύσω μια αβγοσαλάτα.  Πόσο μάλλον, την εποχή, μετά το Πάσχα που σίγουρα θα βρεθώ με καμιά δεκαπενταριά αβγά, κόκκινα, πράσινα, κίτρινα και μπλε στην πιατέλα ή στο ψυγείο.

Σήμερα, θα σου συστήσω μια αβγοσαλάτα που έρχεται από την κουζίνα της Γεωργίας (όχι της φίλης μου αλλά της χώρας  — εκεί στον Καύκασο, πάνω από την Αρμενία — με πρωτεύουσα to Tbilisi). Μία, από εκείνες τις συνταγές που όταν δω την φωτογραφία του Ty Mecham και τη συνταγή στο Food52, σχεδόν τρέχω στην κουζίνα να δοκιμάσω.  Μια σαλάτα καυτερή ή λιγότερο (ανάλογα με το τι σου αρέσει) που έχει μαγιονέζα, καρύδια, φασκόμηλο και μία καυτερή σάλτσα που λέγεται Αdzhika ή Ajika.  Ομολογώ ότι δεν την έχω δοκιμάσει αλλά αν ξέρεις μαγαζιά με προϊόντα Ρωσικά ή αντίστοιχα (υπάρχουν κάποια στην Αθήνα) είμαι σίγουρη ότι θα βρεις.  Από την άλλη επειδή μου αρέσει να βρίσκω λύσεις (και δεν μου αρέσουν και τα πολύ καυτερά!!!) θα σου πω να αντικαταστήσεις την Αdzhika ή Ajika με πάστα καυτερής πιπεριάς  ή Adobo sauce που θα βρεις σίγουρα στα ράφια με τα Μεξικάνικα προϊόντα ή με paprika και να τη φτιάξεις ανάλογα με το δικό σου γούστο. 

Θα την προσφέρεις με φρυγανισμένο ψωμί, με αραβικές πιτούλες, tortillas ή flat bread (εύκολη συνταγή θα βρεις εδώ: Εύκολα, μαλακά “flatbreads” (πίτες ψωμιού) και φυσικά, θα την βάλεις μέσα σε σάντουιτς για το γραφείο ή την εκδρομή.

Για ποσότητα που χωράει σε ένα μέτριο μπολ χρειάζεσαι:

  • 5 μεγάλα αβγά βραστά (σφιχτά και κρύα)
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο 
  • 35-50 γρ. καβουρδισμένα καρύδια, τριμμένα καλά (όχι σκόνη, σαν χοντρό ψίχουλο) 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη 
  • 6 μεγάλα φρέσκα φύλλα από φασκόμηλο, κομμένα σε πολύ λεπτά κομμάτια (κατά μήκος) 
  • 2 κ.γ. χυμό lime
  • Ξύσμα από ένα lime
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα που θα ανακατέψεις με 1 (ή όσο καυτερή σου αρέσει) κ.γ. Αdzhika ή Ajika, Μεξικάνικη Αdobo Sauce, Hot chilli paste, Καυτερή Paprika (ή αν δεν βρεις τίποτα από όλα αυτά μπορείς να βάλεις πιπέρι cayenne ή πολτοποιημένη, καυτερή, κόκκινη πιπεριά. 

Διαδικασία:

  1. Με ένα πιρούνι πατάς τα αβγά με το βούτυρο προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα.  Δοκιμάζεις και, αν χρειάζεται, προσθέτεις λίγο αλάτι και ότι άλλο νομίζεις ότι σου λείπει.
  2. Σερβίρεις σε ένα μπολ και βάζεις στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το προσφέρεις. Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες.