Ένα καταπληκτικό και πανεύκολο πιάτο που θα βρεις σε όλη την Ισπανία, κυρίως στα Tapas bars, και όχι μόνο.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολύ γευστική ομελέτα με πατάτες, κρεμμυδάκι και, φυσικά αβγά. στην απλή της εκδοχή.  Αυτή έχει μόλις 404 θερμίδες (ανά μερίδα) είναι απολύτως χορτοφαγική και θα την απολαύσεις για μεσημεριανό ή βραδινό, στο pick-nick ή στο πάρτι ή σαν κυρίως γεύμα μαζί με μια δροσερή σαλάτα και φρέσκια μπαγκέτα.

Αν πάλι θέλεις, μπορείς να προσθέσεις ότι αγαπάς ή ότι έχεις στο ψυγείο.  Ζαμπόν, bacon, γαλοπούλα, leftovers κοτόπουλο ή μοσχάρι ή χοιρινό από τα γεύματα της εβδομάδας, τοματίνια, πράσινα χορταρικά από σπανάκι μέχρι ρόκα ή σπαράγγια, και, ότι μυρωδικό ή κηπευτικό σου περάσει από το μυαλό, πιπεριές, κρεμμυδάκια φρέσκα, δενδρολίβανο, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι ή λεμονοθύμαρο.  Παίζει, αν θέλεις να βάλεις τυρί σε κομμάτια ή τριμμένο, λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος. Εμένα μου αρέσει έτσι, σκέτη, με μπόλικο σχοινόπρασο που αγαπώ πολύ.

Χρειάζεσαι για 4 μερίδες ένα καλό, μέτριο αντικολλητικό τηγάνι αυτά τα υλικά:

  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες (μισοφέγγαρα)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο φρέσκο (ανάλατο)
  • 400 γρ. σφιχτές και λείες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα (κυδωνάτες) και σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 8 μεγάλα αβγά, χτυπημένα καλά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή σχοινόπρασο και λίγο για πασπάλισμα στο τέλος

Διαδικασία:

  1. Βάζεις ένα πλατύ, αντικολλητικό, τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίξε το λάδι με το βούτυρο να ζεσταθεί.  Πρόσθεσε το κρεμμύδι να μαγειρευτεί και να μαραθεί, χωρίς να ροδίσει (γύρω στα 10 λεπτά).
  2. Πρόσθεσε τις  πατάτες, πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι, σκέπασε το τηγάνι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας, κάθε τόσο, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.  Όταν μαλακώσουν οι πατάτες πρόσθεσε το σκόρδο, ανακάτεψε καλά.  Στρώνεις το μείγμα καλά στο τηγάνι και από πάνω ρίχνεις τα χτυπημένα αβγά που θα προσθέσεις μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.  Αλατοπιπερώνεις, σκεπάζεις και αφήνεις την tortilla να μαγειρευτεί σιγά-σιγά.
  3. Μέτα από 20 περίπου λεπτά θα δεις ότι η βάση θα έχει ροδίσει αρκετά, θα έχει σφίξει γύρω-γύρω αλλά θα είναι ακόμα μαλακιά και νερουλή στη μέση.
  4. Αδειάζεις την ομελέτα σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας ένα άλλο πιάτο ή το καπάκι αναποδογυρίζεις την ομελέτα και την ξαναβάζεις (με την ψημένη πλευρά προς τα επάνω πάλι στο τηγάνι για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
  5. Όταν ροδίσει και από την κάτω πλευρά αδειάζεις σε μια πιατέλα και σερβίρεις.

Μπορείς να συνοδέψεις με φρυγανισμένη μπαγκέτα που θα τρίψεις με μπόλικο σκόρδο και θα στρώσεις από πάνω τριμμένη φρέσκια τομάτα ή με φρέσκια, τραγανή μπαγκέτα ή ότι άλλο ψωμί θέλεις και μια δροσερή σαλάτα. 

 

 

 

 

Advertisements