Θυμίζει λίγο την raclette εκείνο το τυρί που λιώνε δίπλα στα κάρβουνα και σερβίρεται ζεστό μαζί με ψητές πατάτες, τουρσιά και δροσερό άσπρο κρασί.  Μοιάζει αλλά δεν είναι.  Η Tartiflette, είναι ένα gratin με πατάτες, κρεμμύδια, λαρδί ή bacon (ή καθόλου αν είσαι χορτοφάγος), κρασί, τυρί και κρέμα γάλακτος και είναι, κυρίως, ένα χειμωνιάτικο φαγητό που απολαμβάνουν οι σκιέρ της Γαλλίας και της Ελβετίας μετά από μια μέρα στις πίστες.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι φαγητό για δίαιτα, είναι όμως ένα φαγητό που θα απολαύσεις όσο κανένα άλλο με την παρέα, δίπλα στο τζάκι ή στη βεράντα με ένα ωραίο ξηρό, δροσερό λευκό κρασί, τραγανά τουρσάκια, και, μπόλικο φρέσκο ψωμάκι, κατά προτίμηση μπαγκέτα.  Ότι πρέπει για ένα χορταστικό Κυριακάτικο γεύμα.

Το τυρί, που είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής είναι το Reblochon (ένα τυρί που εγώ προσωπικά αγαπώ πολύ) και αν το βρεις να το προτιμήσεις.  Ένα τυρί που μοιάζει πολύ, σε γεύση με το Brie ή το Camembert που όμως ενισχύεται με μια γεύση ξηρών καρπών που το κάνει πολύ ιδιαίτερο. Αν δεν βρεις μπορείς να το αντικαταστήσεις με camembert (το προτιμώ, ωστόσο μπορείς και με brie) ή με κατσικίσιο (που μοιάζει σαν κυλινδρικό μπαστούνι και θα βρεις φρέσκο στα μεγάλα supermarkets).

Στις φωτογραφίες με τη σειρά είναι Reblochon, Brie, Camembert και Chèvre (κατσικίσιο):

Χρειάζεσαι για 4-6 μερίδες:

  • 1.200 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια
  • 200 γρ. καπνιστό λαρδί ή ζαμπόν ή bacon που θα κόψεις σε ζαράκι
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε μικρό ζάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 150 ml. ξηρό, λευκό κρασί
  • 500 γρ. τυρί Reblochon (ή ότι άλλο βρεις και επιλέξεις)
  • 6 κ.σ. σούπας κρέμα γάλακτος (35%)
  • Βούτυρο φρέσκο (4-5 κ.γ.)
  • Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200°C και περνάς με φρέσκο βούτυρο όλη την επιφάνεια από ένα πυρίμαχο σκεύος (πήλινο, γυάλινο, pyrex  ή μεταλλικό) για gratin (όχι πολύ βαθύ).
  2. Βράζεις τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν λίγο (μη λιώσουν) σε αλατισμένο νερό και αφήνεις να κρυώσουν καλά πριν τις κόψεις.
  3. Εν τω μεταξύ, όσο βράζουν οι πατάτες, βάλε σε ένα μεγάλο τηγάνι που καίει το καπνιστό λαρδί (ζαμπόν ή bacon, και αυτά καπνιστά).  Μόλις αρχίσει να ψήνεται, χαμήλωσε τη φωτιά στο μέτριο, πρόσθεσε το κρεμμύδι και προς το τέλος το σκόρδο.  Θέλεις να μαραθεί και να γυαλίσει το κρεμμύδι.  Θέλεις όλα τα υλικά να ροδίσουν ελαφρά, να μοσχομυρίσουν χωρίς να καούν — κυρίως το σκόρδο!
  4. Πρόσθεσε το μισό κρασί, δυνάμωσε τη φωτιά και γλασάρισε τα υλικά με το κρασί για 2-3 λεπτά μέχρι να ελαττωθεί το κρασί. Αποσύρεις από τη φωτιά.
  5. Πρόσθεσε τις κρύες, κομμένες πατάτες και ανακάτεψε απαλά μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
  6. Άδειασε το μισό μείγμα στο έτοιμο σκεύοςPicMonkey-Collage2-680x680
  7. Κόψε το τυρί σε μικρά κομμάτια και σκόρπισε τη μισή ποσότητα (με τη φλούδα προς τα επάνω) πάνω στο μισό μείγμα. Στρώσε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα. Άδειασε το υπόλοιπο κρασί και την κρέμα γάλακτος (μπορείς να τα ανακατέψεις και να ρίχνεις λίγη-λίγη ποσότητα με ένα κουτάλι ή ένα δοσομετρικό δοχείο για να πάει παντού το υγρό.
    • Αν πάρεις κατσικίσιο τυρί (αυτό που είναι σαν μπαστούνι) θα το κόψεις κατά μήκος και μετά σε φέτες ώστε όταν στρώσεις το τυρί να έχεις φλούδα που θα πάει προς τα επάνω!
  8. Πασπαλίζεις με αλάτι και πιπέρι (προσοχή γιατί μπορεί τα καπνιστά αλλαντικά να είναι αρκετά αλμυρά και έχεις βράσει τις πατάτες σε αλατισμένο νερό οπότε μην το παρακάνεις, δοκίμασε στην πορεία για να βεβαιωθείς).PicMonkey-Collage-3-680x680
  9. Πασπάλισε από πάνω το υπόλοιπο τυρί (πάντα με τη φλούδα προς τα πάνω) και φούρνισε για 20-25 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να κάνει φουσκάλες και όλη η επιφάνεια να έχει πάρει ένα ορεκτικό ρόδινο χρώμα.
  10. Σερβίρεις με τουρσάκια (τα κρεμμυδάκια τουρσί ταιριάζουν υπέροχα όπως και το κουνουπίδι, αν βρεις), μπόλικο φρέσκο ψωμάκι, ποικιλία πικάντικων, καπνιστών αλλαντικών και δροσερό λευκό κρασί. Tartiflette-20-450x680

 

 

 

Πηγή: https://www.lavenderandlovage.com