Το Risotto είναι ένα κλασσικό Ιταλικό πιάτο όπου το ειδικό ρύζι σιγοβράζει σε ζωμό μέχρι να αποκτήσει μια πλούσια και κρεμώδη υφή.  Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή ανακατεμένο με άλλα υλικά και μυρωδικά ή να αποτελέσει τη βάση (το κρεβάτι) για κάτι άλλο που θα σερβίρεις μαζί (λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι).

Παχύ, γευστικό και κρεμώδες, το risotto, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα comfort foods των τελευταίων ετών.  Το βρίσκεις παντού, ή σχεδόν, και άμα του πάρεις το κολάϊ θα γίνεις μάστορας στην παρασκευή του.  Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι ότι, παραδοσιακά, το φτιάχνεις την τελευταία στιγμή και το σερβίρεις αμέσως.

Σε αυτή τη συνταγή θα βάλουμε πλήθος μυρωδικών και μαζί γαρίδες, χτένια και μύδια. Ωστόσο, μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε άλλο θαλασσινό προτιμάς.  Από χταπόδι μέχρι καλαμάρια, θράψαλα ή σουπιές, καβούρια, αστακούς ή ακόμα και φιλέτο ψαριού.  Εσύ αποφασίζεις με οδηγό την όρεξη σου!

Για 4 καλές μερίδες χρειάζεσαι:

  •  400 γρ. ρύζι arborio ή όποιο άλλο ρύζι για risotto προτιμάς (καλό είναι και το Καρολίνα)
  • 900 ml. ζωμό από ψάρια και θαλασσινά (θα πρέπει να προβλέψεις να έχεις έτοιμο ζωμό από ψάρι που έχεις βράσει μαζί με το ζωμό από τις γαρίδες και τα μύδια που λέμε παρακάτω μαζί με ένα κρεμμυδάκι και λίγο celery, το ψάρι θα το σερβίρεις χωριστά με μαγιονέζα ή σαλάτα ή θα το ξεκοκαλίσεις και θα προσθέσεις κομματάκια στο risotto, γιατί όπως είπαμε δεν πετάμε τίποτα, ποτέ!) – αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα τότε να ετοιμάσεις ένα ζωμό λαχανικών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 μέτριο λευκό ή κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε ψιλό καρεδάκι
  • 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml. λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 καλή πρέζα saffron (ή κρόκο Κοζάνης)
  • 100 γρ. μαγειρεμένες γαρίδες και καθαρισμένες (προσοχή να αφαιρέσεις και το εντεράκι της ράχης)
  • 100 γρ. μύδια μαγειρεμένα και βγαλμένα από το κέλυφος (βρίσκεις και κατεψυγμένα χωρίς το κέλυφος για ευκολία)
  • 4 χτένια κομμένα σε φέτες
  • 75 γρ. αρακά μαγειρεμένο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. estragon (επειδή δεν θα βρεις φρέσκο (μάλλον) θα βάλεις αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

Σημ.: αν δεν βρεις κάποια από τα παραπάνω μυρωδικά μπορείς να κάνεις μικρές αλχημείες και να προσθέσεις μαϊντανό ή να αυξήσεις την δοσολογία κάποιου από τα παραπάνω μυρωδικά.  Επίσης, μπορείς να βάλεις αποξηραμένο κόλιανδρο και estragon που θα βρεις στα μπαχαράδικα και στις τυποποιημένες συσκευασίες. Θα το κάνεις όμως σταδιακά και δοκιμάζοντας για να έχεις, πάντα, ισορροπημένη γεύση. 

  • 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (στο χοντρό τρίφτη ή με το peeler των λαχανικών)

shaved-parmesan

1. Ζεσταίνεις το ζωμό και διατηρείς ζεστό σε μια κατσαρόλα

2. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνεις το λάδι με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης.  Μαγειρεύεις ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και γίνει διάφανο, περίπου 10 λεπτά.

3. Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις καλά.  Μόλις ακούσεις το ρύζι να σκάει, πρόσθεσε το κρασί και μαζί μια δόση από τον ζεστό ζωμό που θα προσθέσεις με μια κουτάλα της σούπας.  Προσθέτεις το saffron και ανακατεύεις.  Προσοχή, το ζωμός πρέπει να απορροφηθεί ΕΝΤΕΛΩΣ πριν προσθέσεις την επόμενη δόση με την κουτάλα.   Συνεχίζεις τη διαδικασία μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να μαγειρευτεί.

4. Πρόσθεσε το βούτυρο και μαζί τις γαρίδες τα μύδια και τα κομμένα χτένια, τον αρακά και όλα τα μυρωδικά.  Ανακάτεψε ελαφρά. Το ζητούμενο είναι να ζεσταθούν τα θαλασσινά και να σιγομαγειρευτούν τα χτένια.

5. Ολοκληρώνεις προσθέτοντας το αλατοπίπερο (δοκιμάζεις, διορθώνεις αν χρειάζεται) και τέλος την παρμεζάνα.  Σερβίρεις αμέσως.

 

Πηγή: greatbritishchefs
Advertisements