Μία τέλεια τυρόπιτα που είχα δει στο παρελθόν σε μια εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη (Chef στον Αέρα) που την είχα ξεχάσει αν και την κάνω συχνά και με κλειστά μάτια. Είναι μια τυρόπιτα που είχα πρωτοφάει στην Αράχοβα στο μεζεδοπωλείο «Οίστρος» της κας Ακτίδας Κορίτου.  Από τότε αναρωτιόμουνα πως είναι τόσο τραγανή και νόστιμη και, να που ήρθε η ώρα, να μάθω τα μυστικά της και να τα μοιραστώ μαζί σου.

Αγαπημένος προορισμός η Αράχοβα όχι μόνο για τους σκιέρ αλλά και για τους καλοφαγάδες.  Συνδυάζεις, εύκολα τη βόλτα στο βουνό και το μπάνιο στη θάλασσα. Θα απολαύσεις υπέροχο φαγητό, κυρίως μαγειρευτό στην πανέμορφη Αράχωβα και θα ροβολήσεις κατά Γαλαξίδι μεριά για ψαράκι.  Πηγαίνοντας, κάνεις και μια στάση στους Δελφούς, που δεν έχει πάρει τυχαία το όνομα «ο ομφαλός της γης»..

Για ένα ταψί (περίπου 35 Χ 25 εκ. χρειάζεσαι:

  • 12 φύλλα κρούστας (το λεπτό, όχι το χωριάτικο)
  • 400 γρ. τριμμένο τυρί regatto
  • 400 γρ. τριμμένη mozzarella (υπάρχει τριμμένη σε έτοιμη συσκευασία)
  • 200 γρ. τριμμένη φορμαέλα Αράχοβας
    • Η επιλογή των τυριών είναι της δημιουργού, ωστόσο, εσύ μπορείς να βάλεις ότι τυρί προτιμάς, αρκεί να είναι ανάμικτο ένα που λιώνει καλά, ένα πικάντικο, ένα γλυκό και ένα πιπεράτο για να έχεις γεμάτη γεύση
  • 200 γρ. γαλοπούλα κομμένη καρεδάκι
    • εδώ είναι η δική μου αλχημεία, και δεν βάζω την γαλοπούλα, μου αρέσει η γεύση του τυριού
  • 500 ml. γάλα φρέσκο
  • 200 ml. σόδα (υγρή, όχι μαγειρική)
  • 4 αβγά
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • Αλάτι – Πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζεις σε ένα μπoλ τα τριμμένα τυριά, και την γαλοπούλα, αν βάλεις, και ανακατεύεις καλά.
  3. Λαδώνεις καλά το ταψί και απλώνεις — σαν πατσαβούρες — τρία φύλλα κρούστας χωρίς να βάλεις παραπάνω λάδι όπως συνηθίζεται.
  4. Πασπαλίζεις το 1/4 από το μείγμα της γέμισης και, βάζεις από πάνω, με τον ίδιο τρόπο, ένα φύλλο. Πασπαλίζεις με λίγη γέμιση.  Επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία 7 φορές (ή μέχρι να σου τελειώσει η γέμιση).
  5. Τα τελευταία 2 φύλλα είναι για το καπάκι στο τελείωμα.  Τα στρώνεις και χαράζεις σε τετράγωνα.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάς τα αβγά, και προσθέτεις το γάλα με την υγρή σόδα και το λιωμένο βούτυρο. Αλατοπιπερώνεις, ανακατεύεις καλά και περιχύνεις την πίτα.
    • Προσοχή στο αλάτι, αν έχεις πολύ πικάντικα τυριά στο μείγμα θα πρέπει να τα υπολογίσεις.
  7. Φουρνίζεις για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
  8. Αφήνεις να σταθεί για 5-10 λεπτά και σερβίρεις.  Αυτή η πίτα τρώγεται κυρίως ζεστή. Ωστόσο, και κρύα είναι υπέροχη και πολύ νόστιμη.