… τόσο δυνατό όσο το ηφαίστειο!! Μια τεράστια αμαρτία, θερμιδική βόμβα τη λες εύκολα, αλλά, όπως έχουμε πει δεν ζούμε πολλές φορές, μόνο μία.  Και θα τύχει μια βραδιά που θέλεις να κάνεις «βρομιές» και θέλεις με τους φίλους σου να φας απ’ όλα και να «γουρουνιάσεις».  Ε, αυτό το σάντουιτς τα κάνει όλα γιατί έχει τη γλύκα των τυριών, την αψάδα των αλλαντικών και την θεϊκή γεύση της…. «γουρουνιάς».!

Θα το φτιάξεις για τους φίλους σου ή για την αγοροπαρέα, αλλά και για τα παιδιά, που έχουν έρθει για πυτζάμα-πάρτι ή για παιχνίδι μαζί με τα δικά σου που, είναι και αχόρταγα τα άτιμα.  Εδώ, βέβαια, πρέπει να προσέξεις το είδος των αλλαντικών, μην είναι πολύ βαριά ή πιπεράτα, παιδάκια είναι μη τα στείλεις αδιάβαστα ε.

Άσε που, τις δύσκολες μέρες, που δεν προλαβαίνεις είναι ένα εύκολο μεσημεριανό ή βραδινό και μπορείς να χώσεις μέσα τα διάφορα leftovers κοτόπουλο ή κρέας που έχεις μέσα στο ψυγείο!  Οι θερμίδες της βασικής συνταγής είναι … κρατήσου …. ούτε 600, μόλις 540!

Χρειάζεσαι: 

  •  1 συσκευασία ζύμη Pillsbury Pizza
  • 115-120 γρ. pepperoni, κομμένο σε λεπτές φέτες ή οποιοδήποτε στεγνό πικάντικο λουκάνικο ή σαλάμι της επιλογής σου
  • 115-120 γρ. σαλάμι
  • 115-120 γρ. ζαμπόν
  • 115-120 γρ.  ιταλικό τυρί provolone (μπορείς να το αντικαταστήσεις με γλυκιά γραβιέρα, gouda ή Havarti ή emmenthal ή Edam)
  • 115-120 γρ. mozzarella
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Italian Seasoning* (βρίσκεις στα supermarkets και στα μπαχαράδικα σε βαζάκι αλλά επειδή ταιριάζει σε πολλά φαγητά σου έχω τη συνταγή, εδώ παρακάτω για να το φτιάξεις)
  • Τριμμένη παρμεζάνα (στο χοντρό τρίφτη) ή σε flakes
  • Marinara sauce** για βούτες
Οδηγίες: 
  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και στρώνεις το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Ανοίγεις το ζυμάρι Pillsbury και στρώνεις τα υλικά το ένα πάνω από το άλλο στο κέντρο του ζυμαριού.
    • Αν θέλεις μπορείς, με ένα κουτάλι να απλώσεις πρώτα, πάνω στο ζυμάρι μπόλικη σάλτσα marinara, προαιρετικό
  3. Ετοίμασε ένα ρολό, τυλίγοντας από τη μια άκρη στην άλλη (από την μακρυά πλευρά).  Κούμπωσε τα κλεισίματα από την κάτω πλευρά.  Μεταφέρεις με προσοχή πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
    • Μπορείς, αν θέλεις να ενώσεις τις δύο άκρες για να σχηματίσεις ένα στεφάνι. 
  4. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνε διαγώνιες χαρακιές και άλειψε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο, γάλα ή κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νερό (προτιμώ το τελευταίο)
  5. Πασπαλίζεις με Italian Seasoning και την τριμμένη παρμεζάνα.
    • Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις στο Italian Seasoning ή στην παρμεζάνα λίγο σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή μαυροσούσαμο — σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αλείψεις την επιφάνεια με αβγό για να κολλήσει. 
  6. Φουρνίζεις για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Αφήνεις να σταθεί 4-5 λεπτά, κόβεις σε φέτες και σερβίρεις μαζί με την marinara sauce για τις πολυπόθητες βούτες!

*Για το Italian Seasoning χρειάζεσαι (όλα αποξηραμένα):italian seasoning

  • 3 κ.σ. ξερό βασιλικό
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδο
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • ½ κ.γ.αλάτι
  • ½ κ.γ.μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (ή και περισσότερο αν το θέλεις πολύ καυτερό)

Ρίχνεις όλα τα υλικά στο multi για μερικά δευτερόλεπτα (μπορείς και με το γουδί αν θέλεις).  Αποθηκεύεις σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Θα το πασπαλίσεις σε σάλτσες και σαλάτες, σε σάλτσες για μακαρόνια, θα βάλεις στα τηγανητά κεφτεδάκια ή στα μπιφτέκια, θα ρίξεις πάνω από μπρουσκέτες με mozzarella ή σκορδόψωμο, πάνω από την pizza ή σε σάντουιτς και σε τοστ, θα μαρινάρεις κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνάκι, χοιρινό ή κατσικάκι αλλά και πάνω από ψητά και ωμά λαχανικά, ιδιαίτερα φρέσκες τομάτες.


**Κλασσική σάλτσα marinaramarinara

Υλικά:

  • 800 γρ. ώριμες σφιχτές τομάτες 
  • 60 ml. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο ψιλό καρεδάκι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο κλαράκι πλατύφυλλο βασιλικό ολόκληρο ή ½ κ.γ. ρίγανη

Πώς τη φτιάχνουμε:

  1. Αφού ξεφλουδίσεις τις τομάτες (χαράζεις σταυρωτά με ένα μαχαίρι το κάτω μέρος και τις βυθίζεις για λίγα λεπτά σε βραστό νερό), κόβεις σε χοντρά κομμάτια και φορώντας γάντια μιας χρήσεως τις πολτοποιείς με τα χέρια.  Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακάτεψε καλά και άφησε στην άκρη.
  2. Σε ένα πλατύ και ρηχό σκεύος, σε μέτρια φωτιά, αφού κάψει βάλε το λάδι να ζεσταθεί.  Μόλις κάψει πρόσθεσε το κρεμμύδι και σοτάρισε μέχρι να μαραθεί και να γυαλίσει.  Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για 1 λεπτό (προσοχή να μη μαυρίσει ούτε το σκόρδο ούτε το κρεμμύδι).  Μόλις βγάλει και το σκόρδο τα αρώματα του πρόσθεσε τον πελτέ και ανακάτεψε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, ξίνοντας καλά τον πάτο του σκεύους.
  3. Πρόσθεσε τις τομάτες, το μπούκοβο, το αλάτι και δοκίμασε.  Ρίξε από πάνω τον βασιλικό και άφησε τον να μαραθεί και να βυθιστεί στη σάλτσα χωρίς να ανακατέψεις.  Μόλις πάρει βράση χαμήλωσε λίγο τη φωτιά και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και το λάδι, στην επιφάνεια να έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
  4. Αν βάλεις ρίγανη αντί για βασιλικό θα πρέπει να αφήσεις να βράσει η σάλτσα για 10 λεπτά και στη συνέχεια να προσθέσεις τη ρίγανη. Δοκιμάζεις και προσθέτεις ρίγανη και αλάτι αν χρειάζεται.
  5. Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα αποσύρεις από τη φωτιά και με ένα πιρούνι βγάζεις το βασιλικό και τον πετάς.

Η σάλτσα αυτή, διατηρείται στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο — κλεισμένο καλά — ενώ, θα πρέπει να την καλύψεις με λίγο λάδι για να μην μουχλιάσει.