Αν με ρωτήσεις ποιό είναι το υλικό που τρώω περισσότερο θα δυσκολευτώ να διαλέξω ανάμεσα στα τυριά, τις σαλάτες και τα ψάρια.  Αν όμως με ρωτήσεις, ανάμεσα στα κρεατικά, τι μου αρέσει περισσότερο θα σου πω το κοτόπουλο.

Για πάρα πολλούς λόγους.  Από που να ξεκινήσω… (1) Αρέσει σε όλους (ή σχεδόν) (2) είναι ελαφρύ και συχνά ότι πρέπει για δίαιτα ή προσεκτική διατροφή (3) είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά γιατί μπορείς να το μαγειρέψεις με χίλιους δυό τρόπους, από σκέτο ψητό μόνο με αλάτι (ή και χωρίς) μέχρι λεμονάτο, ριγανάτο, κοκκινιστό, ψητό ή τηγανιτό (4) το βρίσκεις παντού και με διάφορους τρόπους: ολόκληρο, σε κομμάτια, με πέτσα ή χωρίς και φυσικά σε φιλέτα, (4) ψήνεται στο φούρνο, στην κατσαρόλα και στο τηγάνι (5) είναι οικονομικό  (6) ψήνεται υπερβολικά γρήγορα και (7) παντρεύεται με ότι θες, σκόρδο, κρεμμύδι, λεμόνι, κρέμα, τομάτα, με όλα τα μυρωδικά, όλα τα λαχανικά και όλα τα κηπευτικά και από βραστά λαχανικά μέχρι σαλάτες, από κόκκινη, πράσινη ή λευκή σάλτσα μέχρι πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, κινόα και κουσκούς.  (8) Και τέλος όσο και να προσπαθήσεις, μάλλον είναι δύσκολο, να αποτύχεις!

Το πιο εύκολο φουρνιστό κοτόπουλο είναι αυτό που θα σου μάθω σήμερα.  Βουτυράτο με σκορδάκι, τέλειο μπαλσάμικο και μπόλικα τοματίνια που θα τελειώσει με αρκετή mozzarella που θα λιώσει, πρώτα στο ταψί και μετά στο στόμα.  Πανεύκολο, γρήγορο και το bonus θα βάλεις ένα και μοναδικό σκεύος για όλη τη συνταγή (άντε και ένα ακόμα, μικρό). Θα το σερβίρεις σκέτο ή μαζί με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, κουσκούς ή σκέτο με φρέσκο και τραγανό ψωμάκι και θα το σερβίρεις, άνετα, στο Κυριακάτικο τραπέζι, στο γεύμα με φίλους αλλά και στο πάρτι. Comfort food με τα όλα του!

Η συνταγή θέλει φιλέτο στήθος και γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμη.  Εγώ, επειδή είμαι και λίγο μυστήριο τρένο θέλω φιλέτο από μπούτι ή συνδυασμό και των δύο ώστε να βρουν όλοι, το κομμάτι που προτιμούν.

Υλικά:

Μαρινάδα:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί (ανοιχτόχρωμο)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο cloves minced garlic
  • ¼ – ½ κ.γ. μπούκοβο
  • ½ κ.γ.  Italian Seasoning* (βρίσκεις στα supermarkets και στα μπαχαράδικα σε βαζάκι αλλά επειδή ταιριάζει σε πολλά φαγητά σου έχω τη συνταγή, εδώ παρακάτω για να το φτιάξεις) –
    • Aν πάλι δεν θέλεις να φτιάξεις μεγάλη ποσότητα βάλε από 1 πρέζα από κάθε υλικό που σου περιγράφω στο τέλος αυτής της ανάρτησης και δοκίμαζε καθώς το ετοιμάζεις.  Είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο, γι’ αυτό σου συνιστώ να φτιάξεις και να βάλεις σε ένα βαζάκι (ταιριάζει πάρα πολύ σε οποιαδήποτε σάλτσα τομάτας!) 
  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
    • Όπως είπα και παραπάνω μπορείς να κάνεις την ίδια συνταγή με φιλέτο μόνο από στήθος, ή μόνο από μπούτι ή συνδυασμό και των δύο μαζί.  Θα υπολογίσεις ότι μια κανονική μερίδα κυμαίνεται ανάμεσα στα 160-180 γραμμάρια.

Σάλτσα:

  • 450 γρ. τοματίνια, σφιχτά, ώριμα και κομμένα στη μέση
    • Σε πολλά μανάβικα, τη λαϊκή και στα supermarkets υπάρχουν τοματίνια σε διάφορα χρώματα από πρασινωπό και ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι σκούρο, σχεδόν μωβ. Αν βρεις να τα προτιμήσεις! τοματίνια
  • 2 – 3  κ.σ. μπαλσάμικο – κατά προτίμηση σε κρέμα
  • 2 κ.σ. (30 γρ.) λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 4 σκελίδες πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο, φρέσκο βασιλικό + λίγο για το σερβίρισμα
  • ½ κ.γ. onion powder
  • ½ κ.γ. θυμάρι (ξερό)
  • 180 γρ. τριμμένη mozzarella (βρίσκεις σε έτοιμες συσκευασίες σε όλα τα supermarkets)

Οδηγίες:

  1. Μαρινάδα: Βάλε όλα τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το κοτόπουλο, σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς μαζί με 1 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι.  Σφράγισε τη σακούλα (προσοχή να κλείσει καλά) και ανακάτεψε μέχρι να δεις ότι όλα τα υλικά έχουν ενοποιηθεί.
  2. Πρόσθεσε το κοτόπουλο, σφράγισε, ξανά, τη σακούλα, και αφού ταρακουνήσεις τη σακούλα ελαφρά να πάει η μαρινάδα παντού ακούμπησε τη σακούλα πάνω στον πάγκο και κάνε ένα ελαφρύ μασάζ στο κοτόπουλο.  Άφησε στην άκρη για 15 λεπτά όσο θα ετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά.
    • Αν θέλεις μπορείς να προετοιμάσεις την μαρινάδα και να μαρινάρεις το κοτόπουλο, 4 ώρες πριν ή από την προηγούμενη μέρα (μέχρι 24 ώρες).  Αυτό θα δώσει ακόμα καλύτερη γεύση στο κοτόπουλο, κυρίως αν βάλεις μόνο στήθος, και θα το κάνει πολύ μαλακό και ιδιαίτερα ζουμερό. 
      Marinate - 500-thumb-500x506-5173
  3. Τοποθέτησε τη σχάρα του φούρνου στο κέντρο και προθερμαίνεις το φούρνο στους 220°C και βάλε στον πάγκο σου το πυρίμαχο σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις.  Ένα μακρόστενο pyrex είναι ότι πρέπει.
  4. Σάλτσα: Βάλε όλα τα υλικά της σάλτσας, εκτός από τη mozzarella,  στο ταψί που θα μπει στο φούρνο μαζί με μια ικανοποιητική πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  Ανακάτεψε καλά, και δημιούργησε στο κέντρο ένα κενό για να χωρέσει το κοτόπουλο. chicken mozzarella1
  5. Βγάζεις το κοτόπουλο από τη σακούλα, το τοποθετείς κατά μήκος στο κέντρο του ταψιού και αφού αδειάσεις, από πάνω, το περιεχόμενο της σακούλας βάζεις το ταψί στο φούρνο. chicken mozzarella2
  6. Φούρνισμα: Ψήνεις το κοτόπουλο, χωρίς να το σκεπάσεις για 18-22 λεπτά μέχρι να δεις ότι έχει σχεδόν ψηθεί.
  7. Ανοίγεις το φούρνο και πασπαλίζεις με την mozzarella ώστε να σκεπάσεις το κοτόπουλο.  Μπορείς, εδώ να ανάψεις, αν θέλεις, το grill και να το παρακολουθείς. kotopoulo
  8. Μόλις λιώσει το τυρί και αρχίσει να ροδίζει αφαιρείς από το φούρνο και σερβίρεις αφού πασπαλίσεις με λίγο φρέσκο βασιλικό.kotopoulo final

 

 

Πηγή: http://littlespicejar.com/

*Για το Italian Seasoning χρειάζεσαι (όλα αποξηραμένα):italian seasoning

  • 3 κ.σ. ξερό βασιλικό
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. δενδρολίβανο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 κ.σ. σκόνη σκόρδο (garlic powder)
  • 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού (onion powder)
  • ½ κ.γ.αλάτι
  • ½ κ.γ.μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (ή και περισσότερο αν το θέλεις πολύ καυτερό)

Ρίχνεις όλα τα υλικά στο multi για μερικά δευτερόλεπτα (μπορείς και με το γουδί αν θέλεις).  Αποθηκεύεις σε αεροστογές δοχείο στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Θα το πασπαλίσεις σε σάλτσες και σαλάτες, σε σάλτσες για μακαρόνια, θα βάλεις στα τηγανητά κεφτεδάκια ή στα μπιφτέκια, θα ρίξεις πάνω από μπρουσκέτες με mozzarella ή σκορδόψωμο, πάνω από την pizza ή σε σάντουιτς και σε τοστ, θα μαρινάρεις κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνάκι, χοιρινό ή κατσικάκι αλλά και πάνω από ψητά και ωμά λαχανικά, ιδιαίτερα φρέσκες τομάτες.

Advertisements