Η σοκολάτα είναι πάθος, είναι αγάπη, είναι λατρεία, είναι εμμονή για τους περισσότερους, φυσιολογικούς, ανθρώπους. Υπάρχει και κυκλοφορεί σε άπειρα χρώματα, συνδυασμούς, συσκευασίες και παραλλαγές για να την απολαύσεις σκέτη ή θα την επεξεργαστείς (από μεγάλη ποικιλία που θα βρεις στην αγορά) και θα φτιάξεις το πιο super γλύκισμα που θα είναι, αλλά δεν θα είναι, και τόσο γλυκό. 

Το αλάτι, όπως και η μέντα ή το πορτοκάλι, παντρεύεται τέλεια με την σοκολάτα γιατί απογειώνει τη γεύση της.  Θα βάλεις χοντρό αλάτι ή αν βρεις fleur de sel που σίγουρα έχεις ακούσει από τους νέους chefs τον τελευταίο καιρό.  Θα σερβίρεις την τάρτα αυτή σκέτη, μπορείς όμως να την προσφέρεις με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος (με ζάχαρη ή χωρίς) με σαντιγί, ξύσμα σοκολάτας, φρούτα φρέσκα ή καραμελωμένα, παγωτό ή τριμμένους, καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς ή συνδυασμό όλων αυτών ανάλογα με το πόσο πλούσιο και εντυπωσιακό θέλεις να κάνεις το επιδόρπιο που θα προσφέρεις.

Η Nigella Lawson, απλουστεύει τις συνταγές και τις φέρνει στα μέτρα κάθε μάγειρα ή μαγείρισσας που ασχολείται ερασιτεχνικά με την ζαχαροπλαστική.  Ακολούθησε τις οδηγίες και θα πάρεις άριστα!

Υλικά για τη βάση:

  • 28 μπισκότα oreo (2 πακέτα x 154 γρ.) – με γέμιση σοκολάτα
  • 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα chocolate (70%)
  • 50 γρ. μαλακωμένο φρέσκο βούτυρο, ανάλατο
  • ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι (χοντρό)

Για τη γέμιση:

  • 100 σοκολάτα κουβερτούρα chocolate (70%)
  • 25 γρ. cornflour
  • 60 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 500 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 50 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)
  • 2 κ.γ. σκόνη από δυνατό νεσκαφέ ή espresso
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. extra παρθένο ελαιόλαδο
  • ¾ κ.γ. θαλασσινό αλάτι ή fleur de sel

Διαδικασία:

  1. Προετοιμάζεις μια ταρτιέρα (διάμετρο 22-23 εκ.) που θα βουτυρώσεις ελαφρά και θα πασπαλίσεις με λίγο κακάο.
  2. Σπας τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα βάζεις την κουζινομηχανή (food processor), το blender ή το multi.  Προσθέτεις λίγη-λίγη τη σοκολάτα που θα ψιλοκόψεις και θα τρίψεις μέχρι να έχεις ψίχουλα από το μείγμα.  Πρόσθεσε το βούτυρο και το αλάτι και ανακάτεψε μέχρι να δεις ότι αρχίζει να δένει.
  3. Αδειάζεις το μείγμα στην ταρτιέρα και το πατάς καλά με ένα ποτήρι, μια ξύλινη κουτάλα  ή με τα χέρια μέχρι το μείγμα να στρωθεί καλά στην βάση και γύρω-γύρω και να είναι λείο.
  4. Βάλε την ταρτιέρα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1½-2 ώρες μέχρι να σφίξει καλά τη βάση.
  5. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η βάση σου κόψε σε πολύ ψιλά κομμάτια την σοκολάτα και βάλε σε ένα ποτήρι το cornflour που θα ανακατέψεις με το γάλα.
  6. Σε μια κατσαρόλα βάλε την κρέμα γάλακτος πρόσθεσε τη σοκολάτα, το κακάο, και μαζί τον καφέ, τη ζάχαρη τη βανίλια το λάδι και το αλάτι.  Σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας με ένα μικρό σύρμα — απαλές κινήσεις –, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
  7. Τράβηξε την κατσαρόλα από τη φωτιά, χωρίς σβήσεις το μάτι, άδειασε στην κατσαρόλα το γάλα με το cornflour, ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και ξαναβάλε στο μάτι, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει το μείγμα σου, περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να βράζει το μείγμα.  Είναι έτοιμο αν περάσεις το δάχτυλο στην ράχη ενός κουταλιού που έχεις βυθίσει στο μείγμα και δεις ότι η γραμμή δεν κλείνει αμέσως.
  8. Άδειασε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο, βρέξε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που θα ακουμπήσεις (θα σκεπάσεις βασικά) πάνω στο μείγμα και θα βάλεις στο ψυγείο για 15 λεπτά (όχι παραπάνω).  Θέλεις το μείγμα να είναι χλιαρό για να το αδειάσεις πάνω από τη βάση, διαφορετικά θα λιώσει (η βάση).
  9. Αδειάζεις το μείγμα πάνω από την έτοιμη βάση, το στρώνεις με μια σπάτουλα ή μια κουτάλα και ξαναβάζεις την τάρτα στο ψυγείο για 24 ώρες να σταθεί καλά.
  10. Για να σερβίρεις, μπορείς να κόψεις κατευθείαν από την ταρτιέρα ή με προσοχή να μεταφέρεις την τάρτα σε μια πιατέλα.  Πασπαλίζεις με ελάχιστο αλάτι.
  11. Αν σερβίρεις με σκέτη κρέμα γάλακτος πιστεύω θα πετύχεις τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό.  Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες (αν προλάβει) ωστόσο η βάση θα μαλακώνει και θα τρίβεται όσο περνάνε οι μέρες χωρίς όμως να χάσει τη νοστιμιά της. .

 

 

Συνταγή: Nigella Lawson – Φωτογραφία: Keiko Oikawa