Πόσες φορές δεν προβληματίστηκες… «τι να κάνω δίπλα στο κρέας ή το κοτόπουλο» ή «βαρέθηκα τις σαλάτες και τα σκέτα λαδερά, θέλω κάτι ελαφρύ, νόστιμο και διαφορετικό«…. Σου βρήκα τη λύση.  Αυτά τα υπέροχα σοταρισμένα σπαράγγια ίσως είναι ότι καλύτερο έχεις δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. 

Είναι πολύ σημαντικό, το συνοδευτικό σου πιάτο να απογειώνει και να μην «προσγειώνει» το γεύμα που θα ετοιμάσεις.  Σου εγγυώμαι ότι αυτή η συνταγή θα ανεβάσει, ότι και να βάλεις μαζί στο τραπέζι, στα ύψη. Αλλά, θα αρέσει πάρα πολύ  και σκέτο, για να απολαύσεις ένα λιτό και συνάμα πλούσιο σε γεύση φαγητό.

Αυτό το πιάτο ταιριάζει τέλεια με οποιοδήποτε χοιρινό έχεις αποφασίσει να σερβίρεις.

Τα σπαράγγια, στο εξωτερικό, είναι πολύ συνηθισμένα και σερβίρονται, συνήθως, σοτέ, βρασμένα, στη σχάρα και καμιά φορά παναρισμένα.  Σήμερα, μαζί με pancetta, σκορδάκι, λίγο πράσο που θα γλυκάνει το πιάτο και καβουρδισμένο κουκουνάρι μαζί με λίγο ξύσμα λεμονιού θα ανακαλύψεις μια καινούργια γεύση, την καλύτερη ίσως. Η ιδέα ήρθε από μια ιστοσελίδα που ακολουθώ www.thecookierookie.com που πάντα έχει υπέροχες ιδέες και εύκολες συνταγές.

Φρόντισε να αγοράσεις σπαράγγια τρυφερά και καταπράσινα που σπάνε εύκολα και κάνουν ένα χαρακτηριστικό «τσακ» όταν σπάνε.  Για να τα καθαρίσεις μπορείς να τα λυγίσεις λίγο και, εύκολα, θα σπάσουν στο σημείο που η βάση τους γίνεται σκληρή.  Αν έχουν σκληρή φλούδα μπορείς να καθαρίσεις το περίβλημα με το peeler λαχανικών. Στη συνέχεια τα κόβεις, λοξά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφήνοντας τον ανθό ανέπαφο και ολόκληρο.

Με 10 λεπτά προετοιμασία και 5 λεπτά μαγείρεμα θα ετοιμάσεις 4 μερίδες με 219 θερμίδες η κάθε μια. Χρειάζεσαι:

Χρειάζεσαι:

  • 110 γρ. pancetta κομμένη σε λεπτές λωρίδες
    • Αν προτιμάς μπορείς να βάλεις 150 γρ. bacon
  • 1 κ.σ. (15 γρ.) βούτυρο, ανάλατο.
  • 450 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα, με κομμένη τη βάση αν είναι σκληρή και κομμένα σε διαγώνια κομμάτια, στα 3 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος.
  • 180-200 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες, όλο το άσπρο και λίγο από τα, πιο τρυφερά, ανοιχτόχρωμα πράσινα φύλλα 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. καβουρδισμένα κουκουνάρια ή, αν προτιμάς, ηλιόσπορο
  • 1-2 κ.σ. φρέσκο, μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Τοποθέτησε την pancetta (ή το bacon) σε ένα πλατύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.  Μαγείρεψε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  2. Πρόσθεσε το βούτυρο, τα σπαράγγια και τα ψιλοκομμένα πράσα και τσιγάρισε για 3-4 λεπτά μέχρι να δεις ότι τα σπαράγγια έχουν μαλακώσει λίγο, ωστόσο πρέπει να κρατάνε, να είναι ζωντανά όπως λένε οι μάγειροι σήμερα.
  3. Πρόσθεσε το σκόρδο, τα ξύσματα και μαζί το κουκουνάρι και σοτάρισε για ένα ακόμη λεπτό.
  4. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι…, δοκίμασε.  Σερβίρεις αμέσως.