Ο καπνιστός σολομός είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ψάρι που αρέσει πολύ ή καθόλου.  Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία.  Σερβίρεται, κυρίως, με μαύρο ψωμί, ενίοτε φρυγανισμένο, αλειμμένο με φρέσκο βούτυρο και σερβιρισμένο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, και ψιλοκομμένο κρόκο και ασπράδι βραστού αβγού … χωριστά! Αυτά,τη δεκαετία του ’60.  Έκτοτε, ο καπνιστός σολομός έγινε της μόδας και σερβίρεται σε σάντουιτς ή bagels με τυρί philadelphia — ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη!, σε μακαρονάδες με βότκα, σε risotti με mascarpone και κρέμα γάλακτος και άλλα πολλά.  Μπαίνει και σε τάρτες, που αποτελούν μια άλλη αγαπημένη μου κατηγορία, γιατί, μια τάρτα είναι ότι πρέπει για πρώτο πιάτο, για κανονικό φαγητό, για το πάρτι, το μπουφέ, την εκδρομή ή το πικνίκ.

Χρειάζεσαι για τη ζύμη:

  • 65 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 90 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ. (90 γρ.) φρέσκο βούτυρο, ανάλατο, κρύο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 45 γρ. ωμό κεχρί (θα βρεις στα βιολογικά καταστήματα) ή βρώμη

Σημείωση: τα διαφορετικά αλεύρια και δημητριακά είναι για να δώσουμε καλύτερη γεύση στη βάση της τάρτας, μπορείς όμως να βάλεις ένα είδος αλεύρι αν προτιμάς ή να βάλεις όποια ζύμη τάρτας ξέρεις να φτιάχνεις και προτιμάς

Γέμιση:

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (αν είναι extra-παρθένο καλύτερο
  • 3 μικρά κρεμμύδια (shallots) ψιλοκομμέναshallots
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι (240 ml.) g;ala pl;hrew
  • 60 ml. κρέμα γάλακτος (35%)
  • 3 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1-2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικό)
    • Μπορείς να αντικαταστήσεις την κάπαρη με αρακά, ψιλοκομμένα φασολάκια, κορφές από σπαράγγια ή καλαμπόκι ή να μη βάλεις τίποτα
  • 100 γρ. καπνιστό σολομό, κομμένο σε ψιλά κομματάκια
  • 1 μικρό φιλέτο κατεψυγμένο σολομό (θα βρεις στα supermarkets σε συσκευασία των 2 ή των 4, γύρω στα 120-125 γρ. το καθένα) που θα ξεπαγώσεις, θα ψήσεις, σκέτο σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι, αφού κρυώσει θα το μαδήσεις καλά και θα ανακατέψεις με τον καπνιστό σολομό
    • Ο φρέσκος σολομός είναι προαιρετικός, αν και, για μένα, απαραίτητος. Πιστεύω ότι προσθέτει πολύ και δίνει περισσότερο σώμα στην τάρτα. 

Οδηγίες:

  1. Αλευροβουτυρώνεις καλά μια ταρτιέρα (με διάμετρο 22-25 εκ.).
  2. Βάζεις το σύρμα στον κάδο του mixer και ανακατεύεις τα αλεύρια με το αλάτι και το βούτυρο προσθέτεις μια-μία κ.σ. κρύο νερό μέχρι να γίνει το μείγμα σου σαν βρεγμένη άμμος.  Θα πρέπει αν πάρεις λίγο ανάμεσα στα δάχτυλα και το σφίξεις να κρατάει. Αν είναι ακόμα σαν τρίμμα πρόσθεσε λίγο νερό.
  3. Αφού σταματήσεις το μείγμα προσθέτεις το κεχρί και ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι.
  4. Αδειάζεις το μείγμα στην ταρτιέρα και το πατάς καλά με τα χέρια ή με τον πάτο ενός ποτηριού (που θα αλευρώσεις για να μην κολλάει) να πάει παντού και να σχηματίσει υπερυψωμένο πλαίσιο γύρω γύρω.  Βάζεις στο ψυγείο να σταθεί για 1 ώρα.
  5. Δεκαπέντε λεπτά πριν περάσει η ώρα προθερμαίνεις το φούρνο στους 190°C. Βάζεις την ταρτιέρα στο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά.
  6. Σε ένα τηγάνι, αφού κάψει σε μέτρια φωτιά βάλε το λάδι να ζεσταθεί και πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν για 2-3 λεπτά.  Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε για ένα ακόμη λεπτό και αποσύρεις από τη φωτιά.  Θα πρέπει, αν βάλεις φρέσκο σολομό, να τον ετοιμάσεις επίσης και να περιμένεις να κρυώσει λίγο για να τον μαδήσεις.
  7. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και, φυσικά, την κάπαρη αν βάλεις.  Άδειασε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο, θα σε βοηθήσει να αδειάσεις το μείγμα στην τάρτα ενώ θα είναι στο φούρνο για να μη σου χυθεί.
  8. Βγάλε την τάρτα από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσεις. Στρώσε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας το σοταρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.  Από πάνω στρώσε τον σολομό (καπνιστό και φρέσκο, αν βάλεις) σολομος
  9. Βάλε την ταρτιέρα στο ράφι του φούρνο, τράβηξε το έξω και με το δοσομετρικό δοχείο άδειασε το υγρό μείγμα πάνω από τον σολομό.
  10. Φουρνίζεις μέχρι να ροδίσει και να σφίξει το μείγμα για 30-35 λεπτά.  Αφήνεις να κρυώσει για 15-20 λεπτά και σερβίρεις. Smoked-Salmon-Creme-Fraiche-Tart-with-a-Cornmeal-Millet-Crust

 

 

Πηγήhttp://asweetspoonful.com